Recenze: GALLANT (V. E. Schwab)

 Záhadné čtení s hororovými prvky a silnou komorní atmosférou


Všemi obdivovaná a známá spisovatelka Victoria Schwab publikuje také pod pseudonymem V. E. Schwab. Pod tímto jménem vyšla u nakladatelství Slovart pod značkou Booklab právě knížka Gallant. Na první pohled skvost, obehnaný růžemi, zobrazující dvě verze jedné budovy, která představuje právě stavbu s názvem Gallant. Všechno má svůj důvod, pojďme se podívat blíž.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Slovart - #Booklab

Schwabová má talent, fantazii a krásné pointy. Tohle je počin, který sahá až do žánru horor, spadá do fantasy, a dokonce obsahuje prvky komorního magického realismu.

V prvních chvílích je vám představen sirotčinec, ve kterém žije Olivie. Nemá to jednoduché. Jelikož je němá, zažívá nejrůznější dramata a bezpráví, ale jen chvíli. Vbrzku ji zachrání dopis od strýčka, který touží mít ji doma. Jenže je to skutečně záchrana a je to opravdu strýček, který onen dopis psal?

Na Gallantu, jak víte podle anotace, je pár sloužících, kteří znali i její matku, a také její bratranec Matthew, který rozhodně není nadšení tím, že Olivie na tomto místě je. Je na čase, aby Olivie poznala minulost a tajemství, která rod Priorů i Gallant ukrývá.

Silná komorní atmosféra je plná záhad. Je psána v er-formě takovým tajuplným způsobem, během čtení nedostáváte odpovědi, ale jen další a další otazníky. Victorie Schwab je výtečná autorka, ví, že čtenář potřebuje vysvětlení a toho se naštěstí dočkáme v ohromném finále Ale do té doby se prostě musíte prokousávat někdy méně dynamickým čtením, které je plné záhad a textů, kterým čtenář vlastně porozumí právě až v závěru. Někoho nemusí bavit číst něco, co je pro něj naprosto neznámé, ale dobré je, že se opravdu dočkáte konce a že je to poměrně návyková jednohubka.

Podle doslovu byly pro autorku prvním impulsem dveře ve zdi, které několik let měla v mysli a nevěděla, kam ji dovedou. Tento příběh ji stál spousty trpělivosti a postupně se vynořoval. Zasáhl témata, kterými jsou smrt, přízraky, prokletí. To jsou tři pilíře, o které se můžete opřít a jestli vás zaujaly, tak mi můžete věřit, že vás čeká komplexní a promyšlený počin, i když to až do samotného konce tak vlastně nevypadá.

Na druhou stranu díky vyprávění v er-formě je dílo trochu odosobnělé a stejně tak charaktery nepoznáte tak snadno. Psychologie i charaktery fungují, ale stejně jako celý Gallant jsou zamlžené. Patří to k danému slohu, je to pochopitelné, ale ne každému styl vypravování nemusí vyhovovat.

Hororové scény v rámci young adult jsou příjemně mrazivé a temné, zajímavý námět i ztvárnění je založeno vlastně hlavně na hororu. Nemyslím si, že by se někdo skutečně bál.

Velkým bonusem jsou stejně tak atmosférické, komorní a působivé ilustrace, které vytvořil Manuel Šumberac. Podle autorky jeho kresby promlouvají vlastním jazykem a já mohu jen souhlasit. Skutečně dělají její příběh trojrozměrný. Součástí jejích textů je totiž i deník, o kterém se dovídáte už na začátku. Ztvárnění deníku, krátké zvláštní úryvky jsou jedním z prvků, díky kterým je příběh jedinečný.

Gallant je za mě knížkou, která není pro každého. Myslím, že osloví spíše cílové čtenáře, ať už náročnější nebo nenáročné. Ovšem záleží, jestli vás námět nadchl a jak se poperete s působivým, nicméně velmi osobitým zpracováním. Opravdu to není pro každého, ale ten cílový čtenář bude ohromený.

Ani pro mě nebyl Gallant napsaný. Kdyby mi nepřišel, já osobně bych si knížku nevybrala. Na mě hrdinka působila mladším dojmem než na šestnáct let. Zpracování je úžasné, i když těch záhadných a záludných textů na mě bylo dost. Nebylo to čtení pro mě, ale přesto musím uznat, že se jednalo o kvalitní čtení a Schwab je prostě neskutečně talentovaná spisovatelka.

 

Anotace:

Šestnáctiletá Olivia Priorová postrádá tři věci: matku, otce a hlas. Jedinými společníky jsou jí přízraky, které vídá kolem sebe, a matčin deník zachycující matčinu rozbouřenou duši.

Pak ale dostane dopis od strýce, kterého nikdy nepoznala, s pozváním na jeho panství – Gallant. Když však Olivia dorazí, zjišťuje, že strýc je mrtvý a dům prázdný, až na jejího bratrance Matthewa a pár sloužících.

Gallant je dům tajemství. Dům osaměle střežící místo, kde mají přízraky velkou moc. Olivia hledá odpovědi na otázky ohledně své rodiny a své minulosti, a přitom objeví temný odraz všeho, co znala, prastarou říši, kde mají duchové pevné obrysy a kde na ni čeká temný pán domu...

 

Nakladatelství: Slovart

Rok vydání: 2022

Žánr: Fantasy, Horory, Young adult

Počet stran: 320

Vazba: brožovaná s přebalem

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.