Recenze: AHOJ, TADY SAM (Dustin Thao)

Hluboký dojemný příběh o lásce a truchlení


Za recenzní výtisk děkuji Euromedia Group

Chci zakoupit tento titul v Luxoru

Americký spisovatel Dustin Thao má prozatím na svém kontě pouze jedinou knihu a tou je právě velmi dojemná romance s mystickými prvky s názvem Ahoj, tady Sam. 

Vypravování v ich-formě je velmi autentické, i když se dá říct, že trochu odosobnělé. Kupodivu z něj nesálají emoce, což je příznivější, protože tak obsah nevyznívá účelově. Styl psaní je příjemný, čtivý. Překlad se povedl, je výstižný a lehounce poetický. 

Sam a Julie jsou pár. Jak se jejich vztah vyvíjel od prvních okamžiků se v rychlosti dozvíte v prologu a později ve vzpomínkách či částech, které děj vrací před smrtelnou nehodu. Přímá linie vypovídá o závažném tématu, kterým smrt a truchlení rozhodně je. Potěší, že se autor rozhodl velmi autenticky ztvárnit dopad skonu blízké osoby na aktérku, která je bez svého partnera doslova zoufalá a netuší, jak se se svou bolestí vyrovnat. Je prakticky v šoku, necítí výrazné emoce, ale naopak ohromnou prázdnotu. Neví, jak žít dál, a tak se jen snaží vyhýbat lidem. Být sama a vzpomínat na svého milovaného. Všechno se zlomí ve chvíli, kdy zavolá na Samovi na mobil a on to zvedne...

Mysteriózní složka je velmi dojemná, ale stejně tak silná a rozumná. Nejedná se o plané řeči, ale skutečné rozloučení, čímž autor pomáhá pochopit způsob truchlení. Samuel si velmi dobře uvědomuje, že pro něj už je pozdě a chce jen předat poslední zážitky své milované dívce, aby na něj vzpomínala. Netouží po tom, aby žila jím, ale aby prožívala svůj vlastní život a k tomu také vede rozloučení.

Julie možná není nejsympatičtější hrdinkou, ale její chování zřejmě pochopíte s ohledem na situaci. Vyčítá si smrt svého partnera, dává si ji za vinu, jelikož v ní hrála určitou roli. Stejně tak má problém setkávat se s lidmi, kteří byli Samovi nejblíže, proto se jim snaží vyhýbat. Ač se to nezdá, je charakter opravdu promyšlený stejně jako v případě Sama, kterého poznáváte pouze z útržků vzpomínek a rozhovorů po telefonu. 

I vedlejší postavy se povedli. Máte možnost poznat Samova nejlepšího kamaráda Olivera, který zastupuje trend LGBTQ a je gayem. Není to tolik zřejmé, spíše jako by se Dustin Thao snažil jít s proudem a nevynechat tento již očekávaný element. Další hrdinkou je Mika, která se Samem vyrůstala a měla k němu velmi blízko. Právě ona zapříčinila, že se Sam a Julie do sebe zamilovali a počítá s tím, že s Julií po smrti Sama bude truchlit... Jenže každý má svůj vlastní způsob truchlení – spisovatel jich představil hned několik.

Dá se říct, že koncept je složitý díky těm návratům a vzpomínkám, jinak se jedná o jednoduchou linii, kdy se Julie snaží vyrovnat se svou obrovskou ztrátou, přijmout onu skutečnost a zase nějakým způsobem začít žít. Ačkoliv se námět zaměřuje na smrt a truchlení, tak prim hraje láska. Dílo silně vypovídá o dvou zamilovaných lidech, které potkal krutý osud a museli se rozloučit. Rozhodně vás potěší mnohé romantické scény ve stylu young adult, stejně jako nové navazování přátelství a stmelování mezilidských vztahů. Je příznivé, že se Dustin Thao nenechal vtáhnout do nadbytečných textů a zaměřil se pouze na to podstatné. 

Ačkoliv se mnoha lidem kniha nezdá úplně nejlepší, má hodně kladů a není to účelově srdceryvný román, spíše se snaží o prozření a smíření, protože každý z nás se s tím určitě bude muset potýkat. Za pozornost stojí nejen obsah, ale rovněž i vskutku nádherná obálka, kterou mají i v zahraničí. Nejsem si jistá, jestli jejich verze má také tak rozkošnou ořízku. Prohlédněte si ji na našem Instagramu, protože je prostě neodolatelná a při čtení dodává atmosféru asijského čtení, ač se dění odehrává v Ellensburgu ve Washingtonu.

Ahoj, tady Sam není typická romantická kniha a zaslouží si pozorné čtenáře, kteří nad ní budou přemýšlet a pochopí, co se tímto příběhem autor snažil říct. Není potřeba dumat nějak hluboce, řekla bych, že je vše velmi jasně zřetelné ze stránek a poselství se mu povedlo na jedničku.

Já osobně oceňuji, že se nejednalo o romantický titul, který by nebyl reálný nebo který by mě sžíral nadbytečnou srdceryvností a chtěl mě nutit k pláči. Nebrečela jsem, dílo bylo hezké a dojemné, ale já byla nadšená z autenticity a velmi reálného zobrazení několika druhů truchlení. Tak smysluplné young adult s tímto námětem jsem zřejmě ještě neměla možnost číst a jsem za zážitek velmi ráda.


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.