Recenze: ALCATRAZ VERSUS ĎÁBELŠTÍ KNIHOVNÍCI (Brandon Sanderson)

Originální fantasy pro děti a mládež


Za recenzní výtisk děkuji 
nakladatelství Slovart - #BOOKLAB

Je ostuda, že ačkoliv má spisovatel u nás již přes třicet knih, já jsem se s jeho tvorbou setkala poprvé prostřednictvím recenzního výtisku z nakladatelství Slovart - #Booklab. Nepřekvapí vás, že tahle middle grade stylová věc je prostě opravdu výtečným počinem nejen ze subjektivního, ale i objektivního hlediska. Převážně je autorova tvorba hodnocená velmi dobře a nikde neklesla pod průměr, ba naopak čtenáři právem chválí. 

Musím podotknout, že americký spisovatel Brandon Sanderson je kreativní od začátku až do konce a vystavěl na tom i svůj koncept. Při vypravování v úvodu kapitoly obvykle vtipně hovoří ke svým čtenářům, někdy přeruší děj i třeba vprostřed kapitoly a něco vám řekne, ovšem nemusíte mít obavy, že by tím snad nějak utrpěla přímá dějová linie. Ta je naprosto celistvá a Sandersonovi výpady jí nijak neruší, ba naopak jsou povzbuzujícím a osvěžujícím elementem. Dokonce Sanderson jednou upozorňuje, že vás varoval ohledně jednoho fantasy prvku a odkazuje vás na příslušnou stránku, kde snadno danou větičku či odstavec naleznete. Tím se jeho čtení stává interaktivnějším. 

Vypravování v ich-formě je zvláštní. Především proto, že se Brandon Sanderson realizoval do role ústředního vypravěče/hrdiny a opravdu autenticky tak líčí včetně svých vtipných komentářů příběh, který je obohacený o fantasy. Dobrodružství je dynamické, čtivé a musím podotknout, že překlad je povedený, i když ne natolik dětský, jak byste možná předpokládali. Mladší čtenář si tak hezky obohatí slovník, což vůbec není na škodu. Překlad využívá slov bohatě, což je jen klad. Ke všemu se mně osobně některé vymyšlené výrazy líbily, kupříkladu ohněstrůjné brýle. 

Brandon Sanderson se v tomto případě zřejmě lehce inspiroval ságou Harry Potter, nebojte se, žádný opis, mnohem originálnější pojetí (musím přiznat, že mi jeho tvůrčí styl padl víc do oka než ten od J. K. Rowling, ačkoliv nepopírám kvality její tvorby). 

V úvodu začíná autor poměrně dramaticky a nechá svou postavu ležet svázanou na oltáři z knih, kde jí hrozí smrt a slibujíc, že se k tomu ještě dostane, přeskočí na samotný začátek. Do doby, kdy je Alcatrazovi čerstvých třináct let, když zapálí kuchyni a dostane balíček s rodinným pískem. Nehody se mu stávají neustále, ale pytlík s pískem mu přišel poprvé a hned je to natolik významné, že se tím dostane do kolotoče dramatického dění. Poznává svého předka, dědu Smedryho a s ním celou partu nebezpečných a nesmírně zábavných lidí, kteří bojují proti knihovníkům! 

 


Knihovníci jsou v Brandonově světě, Svobodném království, Tišinách a kdoví kde ještě, ti největší zloduši. Proč? No, tak to si budete muset přečíst, ale stojí to za to a je jen dobře, že to dělají, protože Knihovníci jsou opravdu zlouni a mají k dispozici stejně jako Smedry vážně úžasnou technologii a talenty. 

V tom tkví za mě největší eso Brandona Sandersona. Dokáže z naprosto běžných nedostatků či v tomto případě převážně z nepříliš populárních vlastností. Kupříkladu schopnosti rozbíjet věci či chodit vždy pozdě udělal schopnosti, které mají nedozírnou sílu. Stačilo jen nad nimi jinak popřemýšlet a poukázat na jejich klady. Autor je tak opravdu velmi kreativní a jeho pojetí jsem opravdu ještě nikdy nečetla a předpokládám, že pokud vy ano, tak minimálně. 

Co se týče dalších prvků, tak ty už jsou opravdu fantasy a skvěle koncept dolaďují. Potkáte se nejen s magií, která je opět originálně ztvárněná, a tedy svěžími a působivými schopnostmi, ale třeba také s dinosaury ve spisovatelově stylu a technologií. Prakticky není, co vytknout, protože se Sandersonovi podařilo vše snoubit tak přirozeně a lákavě. 

Ale samozřejmě. Je možné, že se vám budou zdát některé pasáže lehce zdlouhavé, a to hlavně v případě, kdy nemáte v oblibě hvězdné bitvy nebo právě humorné "okecávačky". 

Kniha obsahuje i černobílé, opravdu krásné a propracované kresby. Snadno a výstižně ukáží vzhled hrdinů i některé situace. 

Alcatraz je sympatický hrdina, který i když je postavou z dětské knížky, má svou psychologii kvalitně vystavěnou. Má důvod, proč se dostával z rodiny do rodiny či proč je tak nejistý sám sebou. A podobně jsou na tom i ostatní charaktery, rovněž kvalitně vykreslené. 

Závěr je emotivnější než zbytek knihy. Alcatraz se dozvídá nové informace o svých rodičích, smiřuje se s tím, co kdysi dělal a také s tím, kdo je.  Navíc se připravuje na nové dobrodružství, protože co by to bylo za první díl série, kdyby vás autor nenalákal na pokračování. Věřím, že bude minimálně stejně skvělé jako tento úvodní díl. 

Alcatraz versus ďábelští knihovníci je čtením nejen pro děti a mládež, ale užije si jej i dospělý čtenář. A to dokonce v případě, že nemáte v oblibě běžné humorné romány, protože autor rozhodně nenapsal nic tradičního, ale naopak silně originálního. Užijte si Sandersonovo pojetí nového světa, magie i dobrodružství, stojí to za to. 

Já jsem byla úplně paf. Takové čtení se mi ještě do rukou nedostalo a moc mě bavilo. Zamilovala jsem si autorův originální humor, formu schopností, magie, no prostě všechno. Už se těším, až syn bude větší, aby si tuhle knihu přečetl a s ní i celou sérii. 

 

 Anotace a bližší informace na stránce knihy u Booxy



1 komentář:

  1. Neznám tohoto autora. Ani tuhle knihu. Ale myslím, že by mě mohla bavit.

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.