Recenze: LÉTO PORUŠENÝCH PRAVIDEL (K. L. Walther)

Prosluněná romantická a humorná oddechovka o smíření se ztrátou milované osoby


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada
Chci zakoupit tento titul

Prosluněná letní romance z pera K. L. Walther, která se zřejmě během psaní inspirovala písněmi populární zpěvačky Taylor Swift. Pokud ji posloucháte, tušíte, že vás čeká romantika, láska, ale také nostalgie... 

Vypravování v ich-formě je plné krásné letní atmosféry. Slunce sála na míle daleko i z knihy a jediné, co kazí krásnou letní náladu, jsou vzpomínky na zemřelou sestru Saru. To je silná dávka emocí, smutek a nostalgie, vzpomínky, zkrátka veškerý ten kolotoč dotváří lehký prvek, který působí jako magnet ke čtení. Nezasáhne vás to, abyste smutnili, ale naopak soucítíte a vnímáte Meredith tak, že vás čtení záhy chytí a nepustí. Nemusíte se obávat, že by vás čtení připravilo o hezké chvíle, ba naopak vám ukáže, jak důležité je žít, i když truchlíte. Ačkoliv Meredith na svou sestru často vzpomíná, nijak nekazí letní atmosféru a milostné drama. 

Kniha není dělená na klasické kapitoly, ale odpočítává čas, který Meredith zbývá s Wittem na dny. Nový den, nové dobrodružství. 

Osmnáctiletá Meredith Foxová nastupuje na podzim na Hamilton Colege. Opustil ji přítel Ben, na kterého spoléhala. Už jsou to dva roky po smrti její starší sestry Claire, ale pořád na ni s láskou vzpomíná. 

Když se po dvou letech vrací zpět na místa, která Claire milovala, přichází vzpomínky. Díky ztrátě působí osmnáctiletá Mer o něco vyspělejší než ostatní, je poznat, že už má něco zažito, ale i přesto je roztomilá a lehce nešikovná. 

Witt je nevlastní bratr Michaela, který si bere Merinu sestřenici za ženu. A tak se ti dva seznámí a společně se, jak říká anotace, rozhodnou vyhrát... Pro Claire. 

Velkou roli hraje během dění hra Atentát, kdy se široká rodina a přátelé snaží jeden po druhém vzájemně vyřadit (zabít) pomocí stříkacích pistolek či podobných vodních zbraní. Je to celkem zábavné, jenže právě proto musí být v knize sepsáno opravdu hodně postav, což je spíše na škodu. Čtenář se v nich může ztrácet, navíc některé působí jen jako do počtu, a to kazí dojem. 

Další zajímavostí je zmínění seriálu Přátel. Jenže v tomhle případě je to spíše přizpůsobené. Pamatujete si, jak Phoebe říkala, že Rachel a Ros jsou jako krabi, kteří mají lásku na celý život a drží se za klepeta? Tak v tomto případě je to zaměněné za humry. Možná je to překladem nebo si to autorka prostě přizpůsobila. Ničemu to nevadí, jen pokud jste detailisti jako já, tak začnete pátrat, jak to vlastně bylo, protože jsem si pamatovala právě zmínku o krabech. :D Trošičku mi to tedy kazilo smysl a dojem, který se spisovatelka rozhodla sdělení dát. 

Nechybí ani LGBTQ prvek, což je trochu klišé už, protože ho najdete takřka v každé publikaci, ale jelikož fanoušky žánru to potěší. Není to nic, co by někoho odradilo, spíše jen element, vhodně zapracovaný do děje jako zvláštnost. 

Mezi témata, kterých se spisovatelka dotýká, patří nejen smíření se smrtí blízké osoby, ale rovněž přijetí nové rodiny, mezilidské vztahy, řešení bývalého vztahu, objevování sebe sama a získávání vlastní sebejistoty a chuti do života. Rovněž i objevování nové lásky... 

Milostná linie je velmi jemná, i když je Mer osmnáct a Wittovi devatenáct.  Už podle anotace víte, že tihle dva se spřátelí. Je škoda, že je dílo v ya verzi, hrdinové tak působí hlavně z počátku mladším dojmem.  Přátelství hraje prim, ale přesto je to k sobě táhne. 

Týden s širokou rodinou a přáteli Meredith uteče jako voda. Užijete si spousty zábavy, přičemž je velkým tahounem pro všechny hravé právě vodní bitva. Nechybí láska, romantika, přátelství, ale i smíření s těžkostmi, které život přináší. I když je tahle prosluněná letní oddechovka pohádková, nabízí, co slibuje. Silnou letní atmosféru a krásné dovolenkové dobrodružství. 

Léto porušených pravidel je krásná oddechovka. Určitě se vám bude líbit, i když neposloucháte písničky Taylor Swiftové. Prostě jen stačí nechat se unášet proudem a zamilovat si společnost, kterou vám spisovatelka představila. Stejně jako kniha jsou hrdinové totiž hraví, zábavní a sympatičtí. Nelze si je neoblíbit. 

Osobně Taylor Swift neposlouchám. Slyšela jsem jednu dvě písničky, ale to mi nezabránilo si letní oddechovku do sytosti užít. Witt byl vážně skvělý sympatický hrdina a zamilovala jsem si Meredith a její blízké i vzdálené příbuzné, i když jsem se v nich trochu ztrácela. Hra byla parádní, bavila mě. Určitě bych si od K. L. Walther bez rozmýšlení přečetla další titul, jak skvělé čtení to bylo. 


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.