Recenze: POŘÁD JSME TO MY (Becky Abertalli, Adam Silvera)

Konečně happyend?


Za recenzní výtisk děkuji společnosti Euromedia Group
Chci zakoupit tento titul u knihkupectví Luxor


Chceme šťastně až navěky! Tak to nejspíš cítili všichni fanoušci, kteří četli dílo Co když jsme to my. Na počinu společně pracovali Becky Albertalli a Adam Silvera, kteří mají na svém kontě několik úspěšných děl. V ČR nyní vyšlo velké finále, ve kterém se čtenáři snad dočkají vytouženého happyendu! 

V prvním díle se Ben a Arthur seznámili a byla to vážně velmi krásná a něžná romance, plná silných emocí, ale i překonávání překážek. Jejich cesty se na konci rozdělily, což mnohé zaskočilo. Ben a Arthur přece patří k sobě! Není možné, aby se rozešli! Jenže se tomu tak dělo... 

Naštěstí Albertalli a Silvera na tento úžasný pár nezanevřeli a rozhodli se sepsat pokračování, ve kterém jim přeci jen nabídnou druhou šanci. 

Vypravování je stejné jako u předešlého románu. Kapitoly v ich-formě jsou z úhlu pohledu Arthura i Bena a vzájemně se střídají. Nechybí přívětivá atmosféra, která dokresluje důležitou životní epizodu obou protagonistů. Líbivé je, že tentokrát je rozkošný humor výraznější a  čtenáři budou tvůrčími přezdívkami nebo zábavnými scénkami a roztržitostí určitě mile překvapeni. 

Oba aktéři žijí své vlastní životy. Zatímco Ben se věnuje kreativnímu psaní a udržuje nejasný vztah s Mariem, tak Arthur je posedlý Jacobem Demskym, kterému dělá stážistu a ke všemu randí s přitažlivým Mikeym. Uběhli už dva roky, ale přesto na sebe ti dva nemohou přestat myslet. To už je znamení, viďte? Rozhodně! 

Ačkoliv to nebude jednoduché, jsou v jednom městě a mají společné zájmy a hlavně... je znát, že po sobě touží. I když se jim do toho pletou ostatní a jsou zaujatí tím, co by chtěli v životě dokázat, pořád tam zbývají možnosti pro to, aby se dali dohromady. Podaří se? 

Cesta k cíli není jednoduchá. Ben a Arthur musí prožít mnohé a překonat hodně překážek. Zejména těch, které se dotýkají mezilidských vztahů. O těch totiž právě tato gay romance je. Poukazuje, jak nelehké je vymanit se z vlivů a jít si za svým. 

Právě díky tomu, jaké překážky, převážně v podobě Maria a Mikeyho, kladou autoři pod nohy, je dění napínavé a čtenář si během čtení přeje, aby už nastala ta správná chvíle, kdy si ti dva padnou kolem krku a budou mít své šťastně až navěky. 

Milostná linie se nevyhýbá rozhovorům o sexu, ale ve vhodné formě. Pořád je to young adult, které se však snaží trochu rozšířit obzory a ukázat, že je naprosto v pořádku v dospívání i dospělosti tápat a netušit, kam nás svět odnese. Není jednoduché udržovat vztahy a ještě horší je říct lidem, co opravdu chceme. I když Ben a Arthur hledají sebe vzájemně, nejdřív se musí sami ujistit, po čem vlastně touží a přestat se schovávat. Cesta k úspěchu, ať už se týká čehokoliv, je vždycky složitá. 

Pořád jsme to my je velmi roztomilá záležitost, která působí reálně, a přesto dokáže být okouzlující. Ben a Arthur jsou hrdinové, kteří si zaslouží být spolu. Z řádků cítíte lásku i něhu, jež jeden k druhému chovají. V případě, že jste četli první díl, je naprosto jasné, že tohle velké finále si nesmíte nechat uniknout! A jestli jste čtenáři LGBTQ literatury, tak je určitě #musthave mít dilogii Co když jsme to my v knihovničce. 

Pořád jsme to my je pro mě určitě kýženým pokračování krásné romance, která svým způsobem zlomila hodně srdcí. Ten závěr byl opravdu silný a jsem ráda, že to přece jen takhle autoři neponechali a Ben s Arthurem měli možnost v pokračování růst a překvapit nás. Těšila jsem se, doufala a nadávala, když to nešlo správným směrem. Tihle dva prostě patří k sobě. Působí tak reálně, že jim jejich úspěch a lásku skutečně přejete. Počin je osobitý a určitě bych ho nepřirovnala k Srdcerváčům, na to je více reálný, ale jestli máte v oblibě pár Charlie a Nick, tak svým způsobem mi je právě Ben a Arthur připomínají. :) Jsem ráda, že to Becky a Adam nevzdali a dali jim (nám) další životní etapu, u které už je přece jen větší spokojenost, co se týče rozhodnutí hrdinů. :)


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.