Recenze: JAK ULOVIT BOHÁČE (Evie Dunmore)

Kvalitní historická romance i pro náročnější


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelskému domu Grada
Chci zakoupit tento titul

Americká spisovatelka Evie Dunmore se se svými tituly velmi rychle prodrala mezi nejlepší a nejkvalitnější romány historických romancí. U nakladatelství Grada – Cosmopolis již vyšel třetí titul ze série Rebelky z Oxfordu. 

Dobrodružství sufražetek začalo dílem Jak svrhnout vévodu. Roku 1879 vévodila studentka Oxfordu, stipendistka Annabelle, která nečekaně najde lásku i podporu. I další pokračování Jak zkrotit svůdníka vychází z Londýna, tentokráte se však dotýká lady Lucie. I pro ni autorka vybrala vhodného kandidáta na lásku. Milostný románek čeká i na třetí kamarádku ze čtyř, a to právě v romanci Jak ulovit boháče. 

Příběh se dotýká Hattie Greenfieldové, dědičky bankovního impéria, pro niž si rodiče po celou dobu představovali jako vhodného partnera nějakého šlechtice. Ovšem nakonec její otec schválí žádost bohatému a vlivnému Lucianu Blackstonovi, který se sotva zdá být jako vhodný pro energickou a jemnou Hattie. 

Mladičká studentka je vykreslená opravdu fantasticky. Je přirozená, autentická, a dokonce jí autorka do vínku dala zřejmě i specifickou poruchu učení. I přesto je však Hattie inteligentní, jinak by nemohla studovat na Oxfordu, a vyzná se v umění i starožitnostech. 

Právě tím okouzlí Blackstona. Ten se totiž zabývá starožitnostmi i uměním. Vlastní galerii, což je vlastně spojovací článek mezi ním a Hattie. Náročnější čtenář bude potěšen, že ačkoliv je titul odkloněn od cítění sufražetek, stává se novým tématem právě umění a starožitnosti. 

Finančník Lucian Blackstone působí jako drsný, houževnatý mužský, který má pro strach uděláno a nezalekne se žádného šlechtice natož snad něžné dívky. Není tedy divu, když ji vlastně takřka v úvodu přepadne vroucnými polibky. 

Milostná linie bude tedy velice žhavá a přitažlivá, ačkoliv nehraje prim a nepůsobí prvoplánově. Postavy to k sobě velice přirozeně táhne a chemie funguje na plné čáře. Chvíle, kdy jsou spolu, jsou jiskrné, šikovně pojaté a opravdu nápadité. Potěší i ty, kteří běžné román čtou, a chtějí něco osvěžujícího. 

Kniha není prostá. Evie Dunmore se vždy snaží jít do hloubky a zobrazit nejen danou dobu, třebaže lehce zachází i do politiky, dotýká se práv ženy, tak se zajímá rovněž i o mezilidské vztahy, kulturu a morálku z roku 1879.  Pobavit a informovat o (ne)znalostech mohou úryvky z příruček, které se mi ovšem nepodařilo dohledat, tak nemohu říct, zda skutečně existovaly nebo je Dunmore záměrně vytvořila. 

I přestože Blackstone nemá žádané společenské postavení, přesto mu nikdo nezabrání, aby se ucházel o ruku slečny Greenfieldové. Jde si za svým a Hattie nemá možnost utéct, ani kdyby chtěla. Ke všemu se do děje postupně vkrádá i jeho minulost, se kterou je pro něj těžké se svěřit. Kdo skutečně byl Blackstone a proč je tak tvrdý?

Hattie si vlastně už ani není jistá, jestli by tomuto gentlemanovi utéct chtěla. Vypadá to, že ji skutečně přitahuje, a navíc mají spoustu možností, aby zjistili, zda mají něco společného... Mimo Londýn nás autorka tentokrát zavede až do Skotska, kde milostné dobrodružství dravě pokračuje. Autorka se rozhodla ukázat tehdejší poměry, co se týče chudoby, pracovních sil a kultury. Stejně tak velmi přirozeně nechává rozvíjet vztah obou hrdinů. 

Blackstone více a více odkrývá své kořeny a představuje se jako někdo, koho si čtenářky rozhodně zamilují. Velmi charismatická a charakterní osobnost muže, který dokáže ženám imponovat. Na druhou stranu, spisovatelka má opravdu výtečný um sepsat náramně přitažlivé mužské postavy, stejně tak se jí totiž dařilo i v předešlých dílech. 

Vypadá to, že Dunmore s každým svým dílem zvedá laťku, ať už si čtenářky říkají, že to třeba není možné. Kvalitní romance, působivá a komplikovaná zápletka. Funkční vztahy i charaktery, stejně tak i hlubší náhled na dobu, v níž hrdinové žijí. Nechybí ani šikovně vystavěný příběh se silnou atmosférou a emoce. A aby toho nebylo málo, samozřejmě se, byť o některých pouze zmínkami, dočtete i o předešlých protagonistech předchozích dvou dílů. Kupříkladu pobavil telegram od Tristana Ballentina, hrdiny Jak zkrotit svůdníka. 

Nejen tento díl, ale i předešlé mohu plně doporučit nenáročným i náročnějším čtenářkám historických romancí. Díla Evie Dunmore mají vždy něco navíc a rozhodně nejdou jen po povrchu. 

Je až neskutečné, jak kvalitně umí autorka psát a rozvíjet příběh. Ať už první díl nastavil laťku vysoko, přesto ji překročila s druhým i třetím románem. Děj byl plynulý, čtivý a v mnohém mě překvapil. Silně autentické milostné drama a co se týče Skotska, tak ty poměry... to bylo opravdu silné. Užila jsem si to od začátku až do konce a velmi ráda se k této sérii budu vracet. Neskutečný zážitek, děkuju.


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.