Recenze: MOSTNÍ KRÁLOVSTVÍ - PRINCEZNA KLAMU (Danielle L. Jensen)

Romantika drsnějšího vzezření s pořádnou dávkou dramatu! 



Král je možná lovec. Jenže ona není snadná kořist. Motto naleznete na knižní obálce, a ačkoliv o knize vypovídá, není to všechno. První díl série Mostní království sahá hlouběji a dokáže skutečně zaujmout vzrušujícím děním i milostnou zápletkou. Kanadská spisovatelka Danielle L. Jensen se rozhodla ukázat, jak prohnané charismatické postavy umí sepsat. 
Maridrina výhody té dohody nikdy nepocítí. To dřív vyhladoví k smrti. (Str. 274)
Pro autorku je v několika příkladech velmi blízká i um ukázat a vysvětlit některé výroky či scény jinak, než se an první pohled zdá. Dejte si pozor, protože nejen hrdinové jsou známí svou lstivosti, ale překvapit umí rozhodně i Jensenová. 

Vypravování v er-formě se zaměřuje na dva úhly pohledu hlavních postav. Styl psaní se během střídavých kapitol neodlišuje, ale jelikož se jedná o vševědoucího vypravěče není to ani třeba. Schopně se podařilo zobrazit nejen emoce, myšlenky a historii země i charakterů, stejně jako povedenou atmosféru a poutavé přírodní kulisy. 

Lara je v prvních chvílích vyobrazená jako bezpáteřní a naprosto bezduchá fanatička, která se rozhodla sloužit svému otci. Je schopná čelit různým krutostem a hned v úvodu to vypadá, že sprovodila ze světa své blízké sestry, ale i muže, kterého považovala za svého otce. Nejedná se však o krále, ten ji skutečně předá králi Ithicany. Domluvený sňatek proběhne, ale co se bude dít dál, když má mladý král Aren ve svém království toho nejbrutálnějšího špicla? 

Už od prvních stran je děj plynulý a dynamický. Možná až na názvy království, která můžete jemně komolit, je vše srozumitelné a nic orientaci nekazí. Vhodně jsou vykreslené hlavní i vedlejší postavy, které nejsou zaměnitelné a dokážete se v nich snadno vyznat. 

Lara a Aren se tedy v království Athicany začnou sbližovat, zatímco Lara pátrá, objevuje zemi a snaží se odhalit vše, co by mohlo být potřebné, aby její otec nad Arenem vyhrál. Politikaření a válka je velkým zpestřením příběhu, který by byl jinak především milostný... Velkým kladem je i ukázka předešlého života obou protagonistů. 

Mostní království je sérií žánru new adult, což znamená, že se v ní dočtete nejen polibků v jemném ya pojetí, ale skutečně dojde i na erotické scény. I když jsou vášnivé a žhavé, rozhodně kniha nespadá do erotické literatury. Intimity jsou spíše bonusem, a především hraje prim chemie, vzájemná přitažlivost a boj o moc. 

Příběh je prakticky jednoduchý, i když díky všem vzrušujícím a dramatickým zápletkám a lstivosti vyznívá komplikovaněji. Potěší tak nejen nenáročné čtenáře, ale i náročnější, kteří touží po romantické jednohubce ze sféry fantasy. I když mimo odlišného postavení světa se prakticky nějakých větších prvků nedočkáte. Jak je zvykem u romantických knížek, nechybí samozřejmě ani otřepaná, ale všemi zbožňovaná klišé. Hrdinové jsou neodolatelní, jak tušíte, tak trochu dokonalí více než by bylo třeba a vydrží někdy víc než obyčejný člověk. Hate-love zápletka je příhodně toxická, trochu se opakuje a vlastně to vůbec není na škodu. 

V závěru samozřejmě drama vrcholí. I když Lara prožívala nejen krásné, ale i těžké chvíle až paniky, tak ji čeká další, mnohem těžší výzva. Je nad slunce jasné, že bude pokračování a věřím, že stejně jako já budete napjatě čekat na další díl, jelikož nová výzva je o to složitější než ta předchozí. Jak se s ní Lara popere? 

Ke všemu jsou na konci publikace k dispozici nejen dvě bonusové kapitoly, ale také jedna nepoužitá scéna. Určitě stojí za to si je přečíst. 

Mostní království je čtení pro dívky a ženy, které touží po válečném konfliktu, komplikované politické scéně v jednoduché verzi, lásce i nenávisti v jednom a velice napínavém dramatickém milostném příběhu, který má sílu stát se legendárním. 

Princezna klamu byla čtivou a příjemnou oddechovkou. Sice jsem očekávala fantasy, tedy alespoň v jiném rozměru, ale i tak se jednalo o milé překvapení. Trochu předvídatelné, trochu klišé, ale přesně tohle od takových milostných oddechovek očekávám, takže jsem byla spíše potěšená než zklamaná. Věřím, že pro čtenáře žánru je kniha tím pravým čtením a rozhodně potěší. Lara mě bavila, i když obvykle ženské postavy moc nemám v oblibě. Aren byl vážně povedeným hrdinou. Radost o těch dvou číst, snad jen kdyby byl větší náhled na dění království.

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.