Recenze: STOROČÍ (Alex Aster)

Neodolatelné, napínavé a příhodně kruté drama



Storočí je novou tajemnou, dramatickou fantasy sérií, která se objevila na české scéně díky nakladatelství Yoli. Ačkoliv titul je netuším, proč spojován s Hunger Games, můžete očekávat spíše jinou ligu a tak někteří budou nadšení a druzí, očekávající hry na život a na smrt, spíše zmatení. Storočí totiž není běžná fantasy o smrtonosných hrách, nabízí spíše nebezpečné pátrání, bádání, intriky a rovněž i milostné hrátky. 
Storočí mělo mnoho aspektů. Byla to hra. Šance zrušit všechny ty kletby, které šestici říší trápily. Příležitost získat nesmírnou moc. Setkání šesti vládců. Sto dní na zakletém souostroví, jež se objevuje jednou za sto let. (Str. 7)
Vypravování v er-formě se zaměřuje na protagonistku Islu, jejíž příběh je nám prezentovaný dramatické dobrodružství, ve kterém se Isla snaží zachránit sebe i svou zemi. Styl psaní je velmi dynamický, příjemně plynulý a tajemný. Víte, že si autorka mnoho nechává pro sebe a možná, kdyby se o něco více podělila o různé indicie, působilo by její dílo více promyšleně. Takhle občas máte pocit, že některých faktů využívá hlavně proto, že může, jelikož má zkrátka prostor a možnost šokovat. 
Podobně je to i s neustáleným fantasy. Autorka využívá toho, že její vymyšlený svět nemá pevné základy, a proto s nimi může účelově manipulovat, jak se jí zachce a dodávat hrdinům nové schopnosti a to ve chvílích, kdy se to nejvíce hodí a ovlivní děj. Právě ta záměrnost se nemusí líbit náročnějším čtenářům, kteří dávají přednost propracovanějším a přirozenějším dílů. Ovšem pokud vám nevadí volnost a záměrná překvapení, budete vývojem situace nadšení.

Storočí je prokletí, které se dotýká šesti vládců a jejich zemí. Každých sto let se odehrává a tentokrát by mělo být jiné. Ačkoliv by tedy vše, co se týká této smrtonosné akce mělo být nebezpečné, vlastně to tak ani příliš nepůsobí. I když se během Storočí odehrávají různé výzvy, některé jsou dramatické a bojové a jiné spíše ukazují um daných vládců. Během dění autorka sází spíše na intriky, tajemno a také pátrání. Každý má se Storočím své vlastní plány a stejně tak i Isla. Ta má v úmyslu najít předmět, která by měla mít moc zachránit danou část lidstva i jeho vládce. Trošinku tak bádání po artefaktech připomíná kreativního Indiana Jonese ve fantasy stylu. Storočí se odehrává každých sto let a trvá sto dní. Autorka nepředstavuje všech sto dní, přeskakuje nezbytné a udržuje tak plynulost textu, ale během čtení se dozvídáte kolikátý den nastává, jelikož i tyto milníky mají svůj význam. 

Milostná linie sice ustupuje před úkoly, záchranou a touhou vyhrát Storočí, ale přesto je stále silná. Alex Asterové se podařilo vykreslit velmi působivé, atraktivní a přitažlivé postavy, jimž romantické dobrodružství skutečně přejete. Ke všemu se rozhodla pro typické klišé, tedy milostný trojúhelník vlastním podání. To někoho zklame a jiné naopak nadchne, především jestli tohle klišé mají v oblibě. Škoda jen, že vášnivé scény se pohybují spíše ve sféře young adult, než new adult, protože s těmi žhavými milenci by verze pro dospělé stála určitě za to. 

Co se týče závěru, tak ten je opravdu plný rozuzlení a informací. Někdy si autorka hodně vypomáhá, najednou se všechno tak trochu jako mávnutím kouzelného proutku objeví a to, co předtím nešlo, prakticky jde. Někdy je k nepochopení, že i když má Isla danou možnost, nevyužívá ji a zbytečně si tak přidělává problémy. A jindy naopak trable vyřeší snadněji, než čekáte. Kdyby si A. Asterová lépe připravila půdu, určitě by zasáhla i náročnější čtenáře. Ti  v její tvorbě uvidí mezery, i když věřím, že stejně jako já ocení tvůrčí přístup, skvělé zápletky a šokující rozuzlení. 

Drama prakticky od začátku až do konce má vážně silnou romantickou linku a je pohlcující. Kazit dynamiku z počátku může trochu zmatečné představení děje v úvodu, ale díky menšímu počtu hrdinů si brzy navyknete i na zvláštní schopnosti, neobvyklé druhy zemí i další zajímavosti. 

Z toho důvodu bych knížku doporučila spíše čtenářkám, které jsou ve fantasy žánru jako doma. Snadněji se vyznají, rychleji pochopí a nebudou se ničím trápit, protože už jsou na fantasy zvyklé. Určitě je knížka vhodná pro romantické čtenářky, protože ta linka je skutečně povedená a stejně tak poutavé je i samotné Storočí. Já mohu jen doporučit. 

Osobně věřím, že kdyby autorka prostředky i směr příběhu více promyslela, mohla by to být naprostá bomba i pro náročnějšího čtenáře. Takhle se jedná spíše o oddechové čtení, kde ta účelovost někdy bije až do očí, ale i přesto nemůžu upřít um, se kterým se Asterová pustila do psaní. Její svět byl zajímavý, ale opravdu nejvíc mě dostaly její postavy, milostná zápletka i vyřešení. Začátky byly trochu méně čtivé, ale jakmile se to rozjelo, nemohla jsem se odtrhnout. Kniha obsahuje jisté prvky toxicity, proto na ni nemůžete přestat myslet i v době, kdy ji nečtete. Ke všemu má ten spodní proud, který vás vtáhne do sebe a opravdu nelze jen tak snadno přestat číst. Báječné čtení. Hodně jsem zvědavá na pokračování a doufám, že to dopadne tak, že... Zkrátka tohle si musíte přečíst! :) 


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.