Recenze: DOHAZOVAČKA SPŘÍZNĚNÝCH DUŠÍ (L. C. Loigman)

Dojemné čtení pro romantické duše



Americká spisovatelka Lynda Cohen Loigman získala titul B. A. v anglické a americké literatuře na Harvard College a J. D. na Columbia Law School. Debut Two-Family House se stal bestsellerem USA Today a byl také nominován na cesnu Goodreads 2016 Choice Awards in Historical Fiction. Nakladatelství Grada – Metafora se rozhodlo pro vydání jejího velice nápaditého a dojemného příběhu Dohazovačka spřízněných duší... 

Kniha pojednává o dvou životních osudech. Představuje v er-formě velice autentické a silné dějové linie, které jsou čtivé a dynamické. Nepostrádají atmosféru, každá ve svém vlastním stylu, jelikož se liší nejen v rámci osobností hrdinek, prostředí, ale i doby. Styl psaní je velice autentický, překlad je opravdu povedený a potěší i náročnější čtenáře. 

Začínáme jako prach, a tak taky skončíme. A mezitím je prima mít něco sladkého. (Str. 250)

Životní příběh Sary začíná v roce 1910, kdy se s rodinou plaví do Libavy, jejich cesta trvá celkem týden, a během plavby se Saře podaří nalézt osudovou lásku pro svou osmnáctiletou starší sestru Hindel. Postupem se dozvídá více o svém daru, prožívá svůj vlastní život, poznává těžkosti, které s sebou její nadání nese, ale klady. Stejně tak získává přátelé i lásky... 

Abbyina linie se začíná odvíjet až od roku 1994, kdy je už dospělá a úspěšná manhattanská právnička. Poměrně brzy se dozví o skonu své babičky a vzpomíná, smiřuje se s její smrtí a nachází netušené. Vidí věci, které ostatní nevnímají a zjišťuje, že podobně na tom kdysi byla i její babička. Najednou se její život rapidně mění a zaměstnání už nehraje prim. Abby hodně vzpomíná i na babiččina moudra, která se mohou zalíbit svou srdečností, i když pro skeptiky mohou vyznívat trochu pateticky. 

Když pláčeš, ten, kterému jsi předurčená, ochutná sůl z tvých slz. (Str. 298)

Oba osudy jsou velmi komplexní a skutečně představují život dvou odlišných, a přesto si velmi podobných žen. I když je téma ve stylu fantasy až magického realismu, prvky jsou ryze reálné. Ať už se jedná o závažnější témata nebo běžné životní nástrahy. Velkým přínosem je tajemno, které sálá zejména z deníku babičky Sary a postupné objevování faktů. Předpokládám, že pokud by bylo čtení bez onoho fantaskního elementu, bylo by stále přitažlivé, ale onen prvek je takovou třešničkou, která mu dodává neobyčejnost a nápaditost. Dá se říct, že ústředním motivem je láska, na kterou je nahlíženo velmi laskavě a je na ni nahlíženo z několika úhlů pohledů. K tomu si přidejte třeba náhled na ztrátu a smiřování se s ní, nebo loučení s láskou, když víte, že pro vás není ta pravá, i životní změny, odhodlání a těžkosti, které je provází. 

Texty jsou promyšlené a stejně tak na tom jsou nejen zobrazované životy, ale i milostná dramata, které ženy během kapitol, uvedených na střídačku, zažívají. Potěší i mnohé čtenáře, jen čekejte romanci ve společenském hávu, což je takové logické. 

Hřejivý, dojemný počin toho nabízí opravdu hodně a pro mnohé čtenáře se ještě před závěrem stane velice oblíbeným. Co se týče samotného konce, tak na rozdíl od životního dramatického průběhu byl jemný a láskyplný. Opravdu takové vytoužené pohlazení, které se nakonec stalo skutečností. Pravda, pokud knihu čte skeptik, nebude natolik unešený a spíše bude na titul nahlížet jako na pohádkový nereálný příběh s přílišným patosem. Záleží tedy na vás, jaké 

Dohazovačka spřízněných duší je romantickým a dojemným čtením pro všechny čtenářky, které touží prožít kvalitní a působivý společenský román, ze kterého si odnesete nejen zajímavé poučení, ale i náhledy na lásku a život. Dílo není jednostranné a nabízí zajímavý přesah, s ohledem na styl psaní, si tak na své přijdou i náročnější čtenáři.

Musím přiznat, že tohle není přesně můj styl, ale anotace byla neodolatelná a já jsem si říkala, že se za ní může skrývat poklad. A vlastně to tak i bylo. I když nebyla kniha psaná pro mě, přesto si mě osudy žen získali. Překvapivě se mě nejvíc dotkl životní osud Sary, která nám jej velmi důvěrně představovala. Abbyino pátrání a změna životního stylu byla spíše jako třešnička na dortu a ten závěr v jejím stylu... To bylo prostě kouzelné. :) 




Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.