Recenze: NEDOKONČENÝ PŘÍBĚH (Rebecca Yarros)

Působivá romance i pro náročnější čtenáře




Americká spisovatelka u nás debutovala titulem Nedokončený příběh a milovníci fantasy se těší na její nové a netradiční dílo Čtvrté křídlo. U nakladatelství Grada – Metafora právě vyšla velice kvalitní romantická publikace se současnou i historickou linií. Jelikož je Yarros vdaná již dvacet let za pilota letectva, čerpala z pro ni a jejího manžela známých informací a velice autenticky ztvárnila historickou dějovou linii. 

Hlavní dějové linii vévodí osmadvacetiletá Georgia Stantonová, která je v mediích známá jako zrazená exmanželka slavného filmového producenta a režiséra. Po rozvodu se vrací zpátky do Colorada, což je i město, ze kterého pochází právě i autorka. Po své zemřelé prababičce získává cenné dědictví, na které si brousí zuby i její matka, která je schopná pro peníze udělat skoro cokoliv. A to i podvést svou vlastní dceru a třeba se za ni vydávat. Naštěstí na to Georgia přijde, podvodu zabrání a sama se účastní jednání o prababiččině nedopsané milostné publikaci. Gigiin prarodič totiž byla velice populární a uznávanou spisovatelkou a její díla jsou opravdu ohromný pokladem. Dopsat dosud nevydaný exemplář má známý a Georginou neoblíbený spisovatel, se kterým si v první chvíli nepadnou do oka, přestože chemie zafunguje a vzájemná přitažlivost je k sobě láká. Jak to nakonec dopadne? 

Naštěstí atraktivní a charismatický Noah je vážně charakterní mužský, takže si Georgie dokáže získat a spolu s ní tedy i smlouvu na dopsání publikace, jak již tušíte. To je součástí zápletky, která se tedy zajímá hodně o literaturu, ale také o mezilidské vztahy a zejména poukazuje na netušené pouto mezi oběma hrdiny. 

Druhá dějová linie sahá do minulosti roku 1940 a odkrývá tak život, zejména první lásku, Georginy prababičky. Když Scarlet byla mladá, pracovala ve vojenském sektoru. Díky tomu měla možnost seznámit se s působivým americkým pilotem a zažít lásku svého života. Nebude to však jednoduché, ale naopak silné a dojemné. V tomto případě asi tušíte, jaký závěr milostné drama očekávat. S ohledem na téma se dá říct, že právě tato linka je oproti té současné o něco emotivnější a zachází do námětů, jež sice nejsou současné, ale odkrývají historická závažná témata – kupříkladu nucené svatby, válečné konflikty atd. 

Nedokončený příběh je zajímavý v tom, že každá dějová linie je psána v jiné formě. Zatímco současná je v ich-formě z úhlu pohledu Georgie a dokonce i Noaha, tak historická je naopak představená pouze v er-formě. Každá doba má svou vlastní atmosféru, i styl psaní, tudíž se čtenář velice snadno vyzná. Nemusíte se však obávat, vždy jsou kapitoly označené, takže se neztratíte ani tak. Ke všemu pasáže z úhlu pohledů protagonistů jsou obohacený o texty v kurzívě, představující utajené milostné dopisy, odkazující právě na vedlejší historickou linku. Český překlad je velmi povedený a jen podtrhl literární um spisovatelky. Rozhodně potěší nenáročné i náročnější čtenáře.

I koncept je promyšlený a propracovaný včetně poutavých charakterů, které vypovídají každý o svých vlastních osobních problémech, dokreslují velice autenticky skutečné osudy a dramata. Zápletky jsou promyšlené a rovněž působí skutečně, nepřehnaně, a přesto dokáží překvapit. 

Jediný problém, kteří někteří čtenáři mohou mít, je s rozepsaností. Autorka se zaměřuje i na méně potřebné věci, více se rozepisuje i co es týče popisů a děj tak na někoho může působit poněkud zdlouhavě. Stejně jako já můžete mít problém se začíst anebo naopak k závěru se může takový text zajídat. 

Jak již tušíte, tohle čtivo je emotivní. Každá publikace, která se dotýká 2. světové války a je kvalitně napsána, opravdu zasáhne a nejinak tomu je i u Nedopsaného příběhu. Ten má hodně triumfů a dokáže si vás získat. Jedním z těch kladů je rozhodně i závěr, na jednu stranu očekávaný, který krásně doladí celý počin. 

Nedopsaný příběh je milostným románem ve společenském stylu pro náročnější i nenáročné čtenáře. Je to velice poutavé dílo, plné emocí a reálných zápletek, které na mnohé opravdu silně zapůsobí. S hrdiny budete jejich milostná dramata a osudy snadno prožívat. 

Já se přiznám, že jsem se nemohla začíst. I když mě čtení moc bavilo, příběh mě nadchl, tak mi přišel nadbytečně zdlouhavý a tím se mi špatně prokousávalo. Upřednostnila bych dynamičtější a čtivější verzi, protože jinak bylo vše v naprostém pořádku a opravdu se mi líbil. Přiznám se, že nemusím zrovna válečné historické romány, takže to pro mě bylo trochu těžší, ale naštěstí atmosféra i postavy si mě hodně získaly, takže to vlastně bylo příjemné čtení. Blíž jsem však měla k Georgii a Noahovi, ti mě vážně bavili. Téma bylo úžasně vybrané, tím si mě autorka získala. Stejně tak i Gigi a Noah měli, co nabídnout. Pravda, díky trochu stagnujícímu stylu jsem četla titul déle, než jsem čekala, ale bylo to líbivé. Autorka má talent a ráda si od ní přečtu i něco jiného. 

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.