Recenze: DOKTOR MYŠÁK (Christa Kempter)

Humorná pohádka s pacienty, kteří si umí poradit



Za recenzní výtisk děkuji Euromedia Group
Chci zakoupit tento titul v knihkupectví Luxor

Pro německou spisovatelku Christa Kempter je Doktor Myšák debutem na české scéně. Kniha vyšla u nakladatelství Pikola, která se specializuje na dětské čtivo. Tahle novinka tedy pomůže dětem přiblížit v poměrně originálním podání lékařství. 

Autorka se rozhodla pro velice příjemný, jednoduchý příběh, jemuž dominuje právě doktor Myšák. Tento myší lékař možná trochu nevhodně ukazuje svou neschopnost a nezájem o své pacienty, což se nemusí líbit dospělému čtenáři. Děti to tak ovšem nevnímají. To, že lékař čeká, až bude přítomna většina pacientů, mohou vnímat jako kolegialitu. To, že si zvířátka vlastně pomohou sami, protože Myšák se příliš nezapojuje do řešení nesnází, děj zas může ukázat, že si člověk v některých situacích může pomoci selským rozumem sám a není potřeba se vším navštěvovat doktora. Záleží tedy na tom, jak dětem knížku odprezentujete. Jakým způsobem pointu zamýšlela spisovatelka vám však nepovím... 

Doktor Myšák je tedy ten typ lékaře, který čeká na většinu svých pacientů, než dorazí do jeho kůlničky. Sedí tak na židlích a čekají, postupně přichází. Teprve poté se o ně začne Myšák zajímat a zjišťovat, co jim vlastně chybí. Nenalézá však řešení. S tím si buďto pomohou sami nebo je upokojí řešení jiného pacienta, takže doktor je spíše organizačním prvkem, který dohlíží a vše vede. Když si pacienti pomohou, je čas na odpočinek. 


Jednoduchý příběh nepostrádá humornou složku, ať už se jedná o slepici, která si stěžuje, nebo o medvěda, kterého bolí bříško z toho, kolik koláčků právě spolykal a nechce se jich vzdát. I drobnými problémy autorka poukazuje na zajímavé myšlenky, kterým se dětem snaží předat něco dobrého do života a ke všemu je pobavit. 

Velikým kladem jsou celoplošné ilustrace, které připravila ilustrátorka Amélie Jackowski. Ta se rozhodla na rozdíl od jiných knih odpoutat od moderního stylu a pojala příběh ve venkovské formě. Zvířátka jsou krásně pestrá, je znát tvůrčí ruka a vůbec nezavání umělou inteligencí, což mnozí stejně jako já ocení. Prostě působí jako kresby, vyvedené pěkně postaru. Ilustrátorka se nebála ukázat svůj humor i nápaditost, což rozhodně ocení malí i velcí čtenáři. 

Doktor Myšák je nenáročný, zábavný příběh, který potěší. Zejména je vhodný pro děti, kterým chcete ukázat nenásilně prostředí u lékaře. I tahle forma je určitě vhodná a příjemně jim představí vše, co je potřeba znát, a ještě jim pomůže poučit se. Já mohu doporučit zejména předškolním dětem nebo malým čtenářům na prvním stupni, kterým se Doktor Myšák bude líbit. 


Já jsem četla knížku s mým předškoláčkem. Syna příběh bavil, společně jsme se zasmáli a chápal pointy, které autorka nadhodila. Snadno se dokázal orientovat a líbily se kreativní kresby. Dokonce si všiml slepice, která seděla na židli dost zvláštně, až to zavánělo, že má nějaký problém s páteří. Nevím, jestli to byl účel, ale nás její kreace pobavila stejně jako celé vypravování. Možná to mohlo být o něco složitější, ale na druhou stranu je to přesně pro cílové čtenáře a odvedlo svůj účel. Já jsem byla spokojená a čtení se nám se synem líbilo. 

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.