Recenze: KATE V ZÁŘI REFLEKTORŮ (Becky Albertalli)

První láska v podání Albertalli


Za recenzní výtisk děkuji Euromedia Group
Chci zakoupit tento titul v knihkupectví Luxor

Americká spisovatelka Becky Albertalli je známá svými young adult LGBTQ+ knihami. Největší dojem udělala její publikace Probuzení Simona Spiera, což bylo i zfilmováno pod názvem Já, Simon. V tuzemsku vyšlo i Holka mimo rytmus, Podělaným navrch nebo dilogie Pořád jsme to my, na které se podílel i známý autor Adam Silvera. Nejnovějším počinem u Yoli se stává Kate v záři reflektorů, která láká opravdu poutavým námětem. 

Kate Garfield a Anderson Walker jsou nejlepší kamarádi a když se zamilují do stejného kluka, slíbí si, že jim tahle láska nerozbije přátelství. Je přeci jen platonická, protože oni se vrací domů a už ho nikdy neuvidí. Jenže ejhle, samozřejmě, že se přistěhuje do Rosewellu a zápletka bude zdárně pokračovat! Na to přece čekáme! 

Očekávaně přátelství dostane malé trhliny, protože ani Andy, ani Kate se nechce svého prince vzdát a to ještě ani netuší, o koho by měl mít Matt zájem. Takže se oba snaží zapůsobit. 

Andyho snažení je upozaděné, protože se vypravování odehrává v ich-formě pouze z úhlu pohledu Kate, takže máte před sebou prezentováno vše, co zažívá, její myšlenky i touhy. Andyho setkávání s Mattem tedy je spíše zprostředkované převyprávěním nebo domyšlením. Někdy zní děj i trochu zrychleně, protože autorka využívá urychlený styl. Děj působí dynamicky, nepostrádá tempo, přesto však někomu bude případ dílo až zbytečně rozvláčné. Šikovné jsou krátké kapitoly, které jsou opravdu čtivé. 

Prim hraje romantická zápletka, kdy se Kate (i Andy) snaží ulovit lásku. Není to jednoduché, protože objekt jejich zájmu je velice milý, atraktivní kluk a oni jsou oba poměrně neobratní. Hlavně Kate, která zkrátka čeká na svou první lásku a první polibek, takže ve stylu young adult máte možnost počíst si drama o skutečně první lásce ve velkém stylu - především, pokud zbožňujete muzikálové romance. Dá se říct, že se Albertalli možná inspirovala titulem Will Grayson, Will Grayson (D. Levithan a J. Green) a Drž mě pevně (D. Levithan).

Muzikálová romance sice není nejotřelejší nápad, ale je velmi populární. Albertalli sice nepřichází s ničím novým, ale rozhodně jí nelze upřít krásnou muzikálovou atmosféru a kulisy. Dění z pódia by pro některé mohlo být více rozepsané, nehraje hlavní roli. Děj se zaměřuje také na školu i Katein osobní život. 

Kate je zvláštní dívka a ne každému bude sympatická. Jelikož kdysi prožila menší školní trauma, jež bylo uveřejněno i na sociálních sítích, tak má tendence lidi odsuzovat, aniž by je blíže znala. Škatulkuje se svou partou všechny sportovce a přezdívá jim prasáci. Upřímně, toho slova je nadbytečně a během čtení může lézt na nervy podobně jako Kate. Postava je však vystižená upřímně. Vnímáte z hrdinky nedospělost, jak má být. Je zaměřena především na sebe a na svou romantické možnosti. Tak nějak možná ani není zřejmé, proč právě Kate stojí ve světle reflektorů, protože vlastně nenabízí nic, co byste u hrdinky nějak hledali. Snad jen, že tápe a doufá a snaží se stejně jako každý jejího věku. To se autorce podařilo vykreslit opravdu skvěle. 

Andy je zlatý kluk stejně jako Matt. Ještě Kate provází i její rodina. Rodiče jsou rozvedení a tak s bratrem Ryanem žijí na střídačku u otce a matky. Kate má nejen Andyho, ale také svou partu kamarádek, některé věci si však i přesto nechává jen pro sebe, což vám určitě přijde pochopitelné jako mně. 

Milostná linie má tedy prvky LGBT, ale nejedná se přímo o gay romanci. Před reflektory bude stát heterosexuální pár, o němž to během čtení tak trochu čekáte. Kate je trochu slepá, že to nevidí, ale o to uvěřitelnějším se děj stává. Co je zobrazeno pohádkověji je právě přátelství, které sice nezažívá své nejlepší časy, ale všechno je až velice hladce vyřešeno. Navíc s dávkou dramatu a slz a přesto se vlastně nic neděje. Chápu, že spisovatelka nechtěla odvádět pozornost, ale potom je tento prvek poměrně umělý a může náročnějším čtenářům kazit dojem z celého příběhu, protože hraje zásadní roli, samozřejmě. 

Na závěr vás asi nepřekvapí, jak to všechno dopadlo. Kdo bude číst, tak už během čtení si začne spojovat různé detaily, které povedou k sobě a tak se  budete jen těšit na to, až konečně dopadne všechno tak, jak má. I tak je konec příjemně hřejivý a zábavný. Jemný dívčí humor je součástí příběhu, což dospívající čtenářky určitě ocení. 

Albertalli se ještě nepodařilo překonat laťku Simona Spiera. Kate v záři reflektorů je  čtivá, milá romance, ale asi ji nezařadíte na stejnou příčku se Simonem. Má sice, co nabídnout, ale je možné, že autorka nepřekvapí ničím novým. Jestli vám však jde o romantickou oddechovku, tak si určitě počtete a pobavíte se. 

Mně se příběh líbil. Kdyby autorka nesklouzávala k přehnané sladkobolnosti a uvěřitelněji sepsala přátelství, tak bych řekla, že by to mohlo Simona klidně doběhnout. Muzikálovky mám ráda, jen tady opravdu i přes zajímavý námět nebylo nic nového. Zpracování bylo jednoduché, proč ne. Oddechovka se hodila. Jen teda Kate si mě nedokázala získat a slov o prasácích jsem měla po chvíli dost. Matt, Andy a Noah, ti byli fajn a bylo zábavné pozorovat, jak všechno zapadá do sebe. Pobavila jsem se, jen jsem čekala od autorky něco víc. 

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.