Recenze: ZA KAMNA VLEZEM (Kamila Skopová)

aneb hrst pranostik, povídání o tradicích a osvědčené babiččiny recepty



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelskému domu Grada
Chci zakoupit tento titul


Kamila Skopová je spisovatelka, výtvarnice a folkloristka, která sepsala řadu publikací a dokonce některé i sama ilustrovala. Od roku 1972 se zabývá i studiem národopisu a spolupracuje s řadou folklorních souborů. Je také autorkou výstav lidových zvyků a obyčejů, scénických pásem, replik lidových krojů a předmětů. Dokonce učí ve Škole folklorních tradic obor lidový oděv. Skopová působila také jako etnografka a zvyky a tradice jsou jejím denním chlebem. K literární činnosti se dostala roku 1995 a od těch dob píše a ilustruje knížky. Na svém kontě má již 29 publikací, ať už se jedná o zaměření na lidová témata - tradice, křesťanství, svátky, rodina, historie, recepty atd. Mezi nejnovější díla patří novinka ... Za kamna vlezem, která vyšla u nakladatelského domu Grada. 

Publikace je působivá především v tom, že se týden po týdnu zajímá o celý rok a představuje ho s ohledem na pranostiky, tradice a osvědčené recepty. Spisovatelka se rozhodla všechno ozřejmit a pustila se do toho opravdu s vervou. Jen možná některé texty by mohly být delší, aby šly hlouběji, ale chápu, že když se jedná o celý rok, nelze se zaměřit na jednotlivé úseky víc. Skopová tak rozdělila svou pozornost pečlivě a stejnoměrně na vše, co bylo třeba a přináší tak velice komplexní obraz našich českých dobových témat. 

Od ledna do prosince týden po týdnu tedy máte možnost nahlédnout na vše, co se kdysi dodržovalo a co bylo třeba. Ty doby jsou od té naší velmi odlišné, ale právě proto je nutné pohlížet na tradice a mít stále své kořeny, jak se nám autorka snaží velice krásně a poutavě ukázat. 

V každé kapitole, která je tedy zaměřená na jeden týden v roce, se dozvíte nějaké tradice a pranostiky, rovněž i různé zajímavosti z dané doby. Překvapivě obsahuje kniha také velké množství receptů. 

U těchto publikací bývá zvykem, že jsou rozdělené na dva sloupce textu. Určitě to není žádný problém. Text tak nezahlcuje, snadno se čte a navíc je to na pohled příjemnější. Nejedná se o klasickou beletrii, tak je jen dobře, že je tomu vše uzpůsobeno. Jen díky tomu může čtenář přehlédnout recepty. Nenesou se totiž v duchu klasických kuchařek, což by možná mnozí ocenili víc. Receptury jsou ve stejném duchu jako vyprávění o tradicích, takže vás nejprve upoutá nadpis, poté krátké uvedení pokrmu, následuje popis činnosti a teprve na závěr jsou ingredience. Možná je to ve stylu starších kuchařek, ale v dnešní době je to nezvyklé a ne každému takové uspořádání bude vyhovovat. Je tedy potřeba, co se týče receptů, si trochu zvyknout na netradiční uchopení. Někoho může zarazit i fakt, že recepty nejsou v doprovodu fotografií jídel a tak zkrátka musíte zapojit svou fantazii nebo dohledat vzhled na internetu. 

Kniha sice neobsahuje fotografie, ale zas má k dispozici ilustrace. Krásně barevné ve formátu na polovinu stránky. Povětšinou ve stylu malebných dobových kreseb, na kterých se objevují lidé například při pletení věnců, sběru hub či vaření. Ilustrace rozhodně pozvedají čtení, ale autorka poutavě a velice pěkně vypráví, tak ani nejsou vlastně potřeba. Osobně bych více než ilustrace ocenila právě fotografie pokrmů, protože v tomto případě chybí a tyto kresby jsou spíše jako bonus než potřeba. Svou knížku ilustrovala samozřejmě sama autorka Kamila Skopová, talent literární i výtvarný rozhodně má. 

Tradice a pranostiky jsou velice poutavé, i když je pravda, že pokud se o téma zajímáte, tak vás autorka tolik nepřekvapí. Ovšem na druhou stranu přináší opravdu spoustu receptů, které už jsou dneska bohužel opomíjené a pro mnohé možná i neznámé nebo známé v jiné verzi. 

Za kamna vlezem není jedinečná publikace, protože já osobně několik obdobných znám, ale přesto opět nabízí něco nového a dokáže si vydobýt své místo mezi knihami stejného vzezření a plně ukázat své hodnoty. Já mohu Za kamna vlezem plně doporučit, ať už jako působivé čtení nebo kuchařku, která vás vrátí zpět do dob, které měly skutečné tradice a byly zaměřené na lidi.

Já jsem byla nejprve trochu zmatená, protože recepty se mi slévaly v jedny spolu se zajímavostmi a vším, co knížka nabízí. Jelikož jsem několik podobných publikací přečetla, nebyla jsem tolik překvapená informacemi, ale na druhou stranu si mě získaly právě recepty. U těch bych sice uvítala jiné vzezření a fotografie, ale jinak jsou skvělé a já se těším, až je postupně budu zkoušet. Ke všemu je báječné, že jsou vhodné přesně na dané týdny, takže vám vlastně autorka pomáhá i s inspirací k vaření a nabádá k využití surovin v dané době. Za mě úplně skvělé, že je kniha zaměřená na každý týden roku. Tím si mě velice získala a mohu jenom doporučit. 


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.