Recenze: KLUK S BOLESTIVÝM TETOVÁNÍM (Josh Laynon)

Třetí pokračování gay romance ve stylu detektivka/thriller



Za recenzní výtisk děkuji eshopu Megaknihy
Chci zakoupit tento titul!


Americká spisovatelka Josh Laynon si české čtenáře získala díky své sérii Holmes & Moriarity, která vychází u nakladatelství Conqueer spolu s další queer tvorbou pro milovníky LGBTQ žánru. 

V prvním románu Případ mrtvého redaktora jsme měli možnost s ústředním hrdinou Christopherem Holmesem, zkráceně Kit, prožít dosti dramatický literární sjezd plný nebožtíků, nebezpečí a vzrušení. A to nejen kriminálního, ale také milostného, neboť ke Kitově zoufalství se akce zúčastní i muž, s nímž měl kdysi vášnivý románek. 

Všechno, co napsala je pokračováním kriminální romantické série, kde už víte, že vás provází nejen thrillerové prvky, ale také pár vhodně sepsaných erotických scén. Tentokrát Kit vede literární seminář, aby pomohl své staré známé a netuší, že ho čeká další období plné nehod a napětí. Vztah Kita a JX se prohlubuje. 

V aktuálním pokračování se snaží tito dva sžít. Není jednoduché se naučit společně koexistovat v jednom domě, když jsou oba stejní a přesto odlišní. V úvodu všeho se tedy JX a Kit přestěhovali do nového domu. Kit opustil svůj domov, protože JX chce být blízko své rodiny. Náš sympatický hrdina, který se často lituje a dokáže být nabručený, se tak ocitá v novém prostředí a padá na něj jeden problém za druhým. JX totiž odjíždí na literární con a Kit tak zůstává úplně sám. 

Jak tušíte podle anotace, v bedně od svého vlastního nádobí nalezne mrtvolu. A od té chvíle se nedočká odpočinku. Nejenže vybaluje, ale stává se opět středobodem kriminálních neštěstí, kdy se dokonce setká s JX bývalým parťákem od policie.

Nic není růžové a to ani vztah, na kterém se oba snaží pracovat. Jelikož už jsou spolu a láska jim kvete, i když je trápí vztahové problémy, tak trochu opadá romantické napětí. Na druhou stranu však čtenář vůbec netuší, jestli se tihle dva dokážou domluvit, protože bohužel láska nestačí na to, aby spolu dokázali skutečně žít. Na to jsou oba poměrně dost tvrdohlaví a Kita trápí návyky ze zkrachovalého vztahu s jeho bývalým. Čtenář ocení, že má možnost seznámit se trochu blíž i s JX rodinou, zatímco tu Kitovu zná stále jen z doslechu. 

Mezi horké náměty patří, jak už tušíte, smrt. A nejen ledajaká. Dokonce je spjatá s loupeží. Autorce se podařilo velmi šikovně, až mrazivě ztvárnit také téma stalkingu. Méně rozvité jsou dále umění, souhra ve vztahu, zabydlování se a zvykání v novém prostředí, literární akce či spisovatelský blok. 

Jak už víte, Kit je obvykle zmateným prvkem, co se týče kriminální linie a stejně tak je to i nyní. Působí možná až trochu účelově, jak na něj všechno padá. Na druhou stranu však se autorce výpady podařilo obhájit. Kit zažívá velice stresující období, na které je i gin s tonikem krátký. Vyšetřování se nechce účastnit, rád by věci přenechal policii, ale když je do něj nedobrovolně zapleten, přece jen se čtenář dočká i nějakého pátrání. Vysvětlení se však odehrává spíš v Kitově brilantní zločinecké mysli, jak říkají jeho fanoušci. Konečně to začíná vypadat, že Kita jako spisovatele přeci jen někdo opravdu zná a obdivuje. Co se týče krimi, řekla bych, že linie není natolik propracovaná jako tomu bylo u předešlých děl nebo prostě autorce téma tolik nepřišlo vhod. Zpracování je váhavější a působí lehce zmatečně, vlastně ani nemáte šanci odhalovat s Kitem, protože vodítka jsou minimální. 

Postav je tentokrát poměrně málo, což je příjemné, protože se čtenář neztrácí a má možnost získat různorodé dojmy. Ať už jde o fanouška, kterého Kit náhodně potká v obchodě, nebo o starší sousedku, každý má nějakou svou osobnost a dokáže zapůsobit. 

Holmes & Moriarity není typickou detektivní sérii. Jejím účelem je pobavit, naplnit vás napětím a zaujmout svými hrdiny, které si velmi rychle oblíbíte. Doporučuji přečíst od prvního dílu, protože na sebe publikace navazují, byť především životem a vztahy protagonisty Kita Holmese. V každé knize totiž Kit zažívá nové, poměrně zákeřné rány osudu jako vystřižené ze světa kriminálních vyšetřovatelů. Díky tomu je série velice nápaditá a skutečně zaujme. 

Kluk s bolestivým tetováním je další dílo, které vám nesmí chybět v knihovně, jestli jste Kitovým fanouškem. Tenhle spisovatel, který sám sebe lituje a vidí v nejhorším světle, je zábavný a zažívá takové útrapy, že nelze než mu držet pěsti. Pro nenáročné i náročnější čtenáře jako báječná oddechovka naprosto #musthave a samozřejmě pokud fandíte gay romancím, není o čem přemýšlet. 

Já jsem si Kita a JX oblíbila již v prvním díle a s nedočkavostí se těším na každý díl. Všechny se něčím liší a i když už nepanuje ve vztahu dvou milenců takové napětí jako v první knize, vždycky dokáže autorka velice příjemně překvapit a naladit se na novou strunu, jíž si opět získá zájem. Tohle Kitovo dobrodružství bylo opět takové záhadné a nebezpečné. Zatímco první mi přišlo hororové, druhé komorní ve stylu Agathy Christie, tak tohle třetí je spíše takové psycho. Zobrazení stalkingu bylo víc než povedené. Budu se těšit na pokračování, protože tuhle sérii nelze nezbožňovat. 




Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.