Recenze: KOLIK SMYSLŮ MÁŠ? (Cathy Evans)

Encyklopedie lidských a zvířecích smyslů



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál 

Chci zakoupit tento titul


nakladatelství Portál vychází velice působivé publikace nejen pro dospělé, ale i pro děti. Novinkou je právě Kolik smyslů máš?, což je tedy encyklopedie, týkající se zvířecích i lidských smyslů. 

Kniha má šedesát stran a je rozdělena na několik podstatných kategorií, které jsou dále vhodně rozvedené právě pro dětské publikum. 

Samozřejmě nechybí ani úvod a v závěru ani slovníček, představující různé pojmy, jež mohou být pro malé čtenáře neznámé. 






Jelikož je cílený na mladší čtenáře, obsahuje počin i ilustrace. O ty se postaral ilustrátorka Becky Thorns.  Ta má na svém kontě spoustu knížek pro děti, které ilustrovala. Kresby jsou vytvořené počítačově, laděné do pastelových barev a šikovné je, že se jedná o větší kresby, dokonce celoplošné. 

  • Sluch
  • Zrak
  • Čich
  • Chuť
  • Hmat
  • Poloha v prostoru
  • Vestibulární aparát
  • Další smysly

O texty se postarala anglická veterinářka a spisovatelka Cathy Evans, která cílila obsah především na děti od šesti let, ale jelikož má titul spoustu zajímavostí, na své si přijdou i starší nebo dokonce i dospělí mohou být překvapení některými fakty. 



Texty jsou srozumitelné, i když slovníček je rozhodně velkým pomocníkem. Ne všechna slova, když se jedná třeba o trochu odbornější výrazy, čtenář zná, pokud se v odvětví nepohybuje. Jelikož jsou texty kratší, čtení příjemně odsýpá a nemusíte se obávat, že byste ztratili nit, když zrovna dětem ukazujete něco na příslušných kresbách. Odstavce jsou různorodě rozprostřené po stránkách, což působí kreativním dojmem. 

Šikovné je, že se tedy můžete s dětmi zaměřit každý den na jiné téma a nechat je vše řádně vstřebat, než se pustíte do dalších zajímavostí. Můžete s knihou pracovat podle sebe a klidně se zaměřit na to, co vaše dítko zajímá nejvíce a později se vrátit k jiným námětům. 

Kolik smyslů máš? bych doporučila všem zvídavým menším či větším dětem. I rodič, který  bude s menšími dětmi pročítat, si připomene informace nebo se možná dozví i něco, co nevěděl. Jedná se o poutavé a naučné čtení, které je rozhodně třeba znát a věřím, že menším dětem pomůže i v sebepoznávání sebe i svých emocí. 

Osobně nemám moc v oblibě ilustrace přes počítač. Dávám přednost klasickým kresbám tužkou. Je to maličkost, kterou jsem přešla, protože fakta byla poutavě přednesená, téma celistvě uchopené a opravdu se moji kluci poučili a byli zaujatí novými vědomostmi. I způsob představení mi přišel zábavný a milý, takže my jsme s dětmi byli spokojení a po několik dnů jsem je s Portálem ráda vzdělávala. 




Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.