Tak co je teda lepší? Kniha nebo film?

Zdroj
Občas mi tahle otázka připomíná známou hádanku: "Co bylo dřív? Slepice nebo vejce?" Samozřejmě tady mluvíme o lidech, kteří rádi čtou a mají možnost srovnání. U těch ostatních je odpověď jasná. :) Ve většině případů jsem se setkala s názorem, že kniha je jednoduše lepší než film. Platí to ale opravdu vždycky? A na jakých dalších věcech to ještě závisí? A jak to mám já?

Co nám obecně filmy a knihy přinášejí ?

Nic, co bychom už všichni nevěděli. :) Knížka vám dává možnost fantazie, kdy si hrdiny i prostředí můžete vysnít podle svého (ne nutně to ovšem musí být pozitivní pro každého, ale to tak bývá u všeho). Pro někoho pak čtení knihy a vytvoření si vlastního světa může být považováno za mnohem intimnější setkání s jednotlivými postavami a jejich příběhem než "obyčejné" zhlédnutí filmu. 

Naopak film všemu tomu dává větší uchopitelnost. Oživuje postavy, které známe jen z černobílých stránek, propůjčuje jim pohledy, výrazy, úsměvy a gesta, a také dodává jednotlivým scénám odpovídající hudební doprovod, který více podněcuje naše emoce a zapříčiňuje to, že se bojíme nebo brečíme přesně na těch místech, na kterých máme. :)


A jak zjistit, co je lepší? 

Nejdřív kniha, potom film...

Zdroj
Když si nejdřív přečteme knížku a něco si vysníme, tvůrci filmu jdou potom s kůží na zatraceně nebezpečný trh, jelikož každý má klasicky jinou představu, jak by hrdinové a všechno okolo mělo vypadat. A situace se vyhrocuje, když jde ještě k tomu všemu o očekávaný film. A vy pak jen sedíte v kině mezi šílícími fanoušky a jste naštvaní, protože si říkáte: "Takhle to, sakra, nebylo!" "Proč má hlavní hrdina jinou barvu vlasů i očí?" "Co to je za debilní dialogy?!" "To je ale blábol! Příšerný zpracování!" Nevím, jak vy, ale já jsem tak kritická, že bych máločemu dala víc jak dvě hvězdičky na csfd. A přitom ta vysoká kritika pramení prostě jenom z toho, že jsem si přečetla knížku jako první... 

Nevím, jak vám, ale mně se snad nikdy nestalo, že bych si oblíbila filmové zpracování (pokud jsem ho tedy vůbec dokoukala), pokud jsem předtím četla knížku. Tím spíš, pokud se mi opravdu líbila a chytila mě za srdce. V takovém případě snad ani film nedoporučuju. Pokud se totiž nedokážete smířit s tím, že plno věcí je potřeba do filmu upravit (i když plno ne, a stejně je mění!), tak pravděpodobnost, že budete nadávat od prvních minut, je značně vysoká. Jde se ovšem s něčím takovým smířit, když se jedná o vaši srdeční záležitost? Pochybuju!

Popravdě jsem se málokdy setkala s tím, aby bylo filmové nebo seriálové zpracování hodnoceno lépe než knižní. A když už se tak stalo, bylo to v případech, kdy si tvůrci filmu či seriálu propůjčili jenom postavy, ale děj upravili natolik, že se to s knižní verzí nedalo vůbec porovnávat.


První film, potom knížka...

Zdroj
Jak to máte vy? Jdete někdy nejdřív do filmu? Někdy se to stane necíleně. To když až u filmu člověk zjistí, že jde o zpracování podle knižní předlohy. Ale občas... občas mám prostě chuť se podívat na film, přestože jsem knížku zatím nečetla. A v poslední době to je taky důvod, proč tu chuť překonám a na film se nakonec nepodívám. Proč? Protože stejně jako to mám u knížky, když ji přečtu jako první, to mám podobně i u filmu. Pokud mám nějaký film nebo seriál nakoukaný, líbí se mi, vnímám ty odlišnosti při následném čtení knížky podobně nepříjemně, jako při koukání na film po přečtení knížky. Mám příběh nastavený ve zhuštěnější formě a stává se mi, že mi pak některé scény naopak v knížce přijdou zbytečné a rozvláčné. Jednoduše taková knížka u mě nemá moc šancí. Alespoň zatím se mi to nestalo. V takovým případě je úspěch možný snad jen tehdy, když si jednoduše ten film moc nepamatuju. A to by se teoreticky dalo aplikovat i na případ kniha-film. :)


Takže jak to teda je? :D Osobně mám pocit, že úplně objektivně to zhodnotit nejde. Přijde mi totiž, že jakmile jsem ovlivněna jedním, automaticky jsem mnohem kritičtější k tomu druhému, ať už se jedná o předlohu nebo ne. Pak je tu ještě jeden případ, a to je situace, kdy kniha vznikne až dodatečně na základě filmu nebo seriálu. Takový knížky nečtu. Nemám k jejich kvalitě moc velkou důvěru. Připadají mi jako rychlokvašky, které mají vyždímat prachy ze zarytých fanoušků, kteří nemají stále dost. Předsudky? Možná. Ovšem na otázku, co si myslím, že je lepší, to vlastně odpovídá i tak. :)


Napadá mě jediný řešení. Přečíst knihu/podívat se na film, napsat recenzi, pak si dobrovolně způsobit dočasnou ztrátu paměti, během toho napsat recenzi na zbývající část a následně obě porovnat. Kdo do toho půjde se mnou? :D

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.