Od mužů pro ženy k MDŽ

MDŽ neboli Mezinárodní den žen je vlastně svátek, který byl ustanovený roku 1908 k výročí stávky newyorských švadlen, ale proslavil se až po roce.

Češi nad tímto svátkem spíše mávnou rukou, i když většina českých žen rády dostávají blahopřání, kytičku nebo dokonce i nějaký hmotný dárek. 

Jelikož je to svátek žen, zákonitě jsem se musela zaměřit na muže. A zajímala mě nelehká otázky - jakou knihu by své přítelkyni nebo mamince dali k tomuto svátku? 

Některým mužům jsem musela nejdříve vysvětlit, co MDŽ je. Dá se to považovat trochu za ostudu, ale co naděláme. Ostatní mi rovnou řekli, že takovou hloupost slavit nehodlají, jiní řekli, že jen popřejí, ale pár se jich přece jen našlo a odpověděli mi. 

Myslím, že odpovědi vás mile pobaví i překvapí. 


"Asi bych dal přítelkyni k tomu dni těch padesát odstínů, pořád mě chce zbičovat a svázat, tak ať si počte, jaký to je." 

Trilogie Fifty shades od autorky E. L. James je odpočinková tvorba pro nenáročné čtenáře. Ženám se líbí chladný Christián Grey a obdivují nevinnou Anu. Drsná romantika potěší i něžnou duši. 



Zdroj

"Moje žena je romantička. Neustále mluví o květinách, takže jí pořídím květinu. Všude nám planou svíčky a čteme si při měsíčku jako dva puberťáci. Rád bych se z toho přeslazení trochu dostal, takže bych jí zkusil koupit mou oblíbenou sérii. Třeba by na to nakonec dostala chuť a můžeme si číst zas něco jinýho, než přeslazenosti."

Série Divocí a zlí od autora science fiction a fantasy Jiřího Kulhánka rozhodně není romantická četba. Prý jde o pěkné drsňárny, ale kdoví, třeba to manželku nakonec zaujme. :o)) Knihy mají docela vysoké hodnocení, což mě překvapilo, takže jsem je sama přidala na svůj seznam letošní četby. 

Knihy ze série: 

Zdroj
Čas mrtvých

Anotace: 
Patejl je nejlepší z klanu Pilotů, který ve 24.století bojuje proti mimozemšťanům. Je tak úspěšný, že se ho začne bát pozemská Vláda. Ta zařídí sabotáž jeho lodi, která pak skočí časem místo prostorem. Patejl se dostane do Prahy 21.století.

Aby získal peníze na opravu lodi a mohl se vrátit domů, stane se agentem nejmenované vlády a likviduje její protivníky. Po chybě místního agenta se Vláda obrátí proti Patejlovi. To však není jediná potíž. Objeví se robotické bytosti z budoucnosti, mrtví ožívají a všichni se Patejla pokoušejí zabít..

Hardcore

Anotace: 
Církev zářícího Spasitele se pokouší o vládu nad světem, aby svému živému bohu připravila cestu. Živí umírají, mrtví ožívají. Patejl nestřelí dítě do zad a upíři nejsou tak sympatičtí, jak bývali. Jinak Patejl střelí kohokoli kamkoli. Jako vždy ...

Temný prorok

Anotace: 
Ve třetím dílu Divokých a zlých pokračuje boj o ovládnutí světa. Na Patejla je uspořádán nesmiřitelný hon, takže sem tam ukápne i nějaká ta krev...

Kříže 

Anotace
V závěrečné části své ságy Divocí a zlí Jiří Kulhánek, v současné době jeden z nejlepších českých spisovatelů sci-fi, brilatně ukončuje své dílo. Patejl se zúčastní závěrečné bitvy mezi dobrem a zlem, minulost se musí spojit s budoucností, aby vznikla přítomnost...


Zdroj

"Moje přítelkyně má ráda romány pro holky. Asi bych jí koupil nějakou takovou knihu, kdybych ji kupoval, jakože nebudu. Myslím, že nedávno koukala na Park jménem Eleanor." 

Eleanor & Park od autorky Rainbow Rowell je rozhodně romantickým románem, který potěší. Je to podle všeho žánr young adult, i když odhaduji. Neměla jsem možnost si to přečíst, i když anotace mi přišla opravdu zajímavá. No, posudte sami. :o)

Anotace: 
Romance ze školního prostředí, neobvyklá je v tom, že hlavní hrdinka není nejkrásnější holka na škole a její milý není nejúžasnější borec; ona je obyčejná, trochu při těle, on nenápadný kluk s částečně asijskými předky. Jejich zvolna se vyvíjející vztah překvapí je samotné a je líčený tak, že když se poprvé vezmou za ruku, připraví to o dech je i čtenáře.


Zdroj

"Já budu kupovat knihu mamce. Hrozně ráda čte knihy od Small. Já osobně nemám tušení o čem jsou, nechci mít o mamče nějaký špatný mínění, ale co jsem slyšel, tak je to historický porno. Tak zkazím mamku tímhle, protože si ji moc přála." 

To je moc hezké, že si syn na maminku takhle vzpomene. Bertrice Small psát umí, sama jsem několik historických románů od ní četla a byla jsem mile překvapena. Nejenže se žena zamiluje a užije si vhodně napsanou erotiku, ale také se dozví, jak to kdysi bylo nebo mohlo být. Romány má opravdu krásné, mohu doporučit. :o) 

Otrokyně lásky - Bertrice Small

Anotace: 
Mladé vdově po zavražděném zemanovi se narodí dvojčata Gruoch a Regan. Prvorozenou dceru přiřkne vrah jejího otce svému synovi, zatímco Regan odejde v den svých čtrnáctých narozenin do kláštera. Matka představená však prodá krásnou plavovlasou dívku na trhu s otroky, kde ji koupí bohatý obchodník, aby ji věnoval jako vzácný dar svému příteli, córdobskému kalifovi. Nejdřív ji nechá zdokonalit v milostném umění u mladého učitele lásky Karima al Malina, syna ze vznešeného rodu. Regan, která přijme nové jméno Zaynab, pod jeho vedením zvládá nejen všechny milostné praktiky, ale učí se i vybranému chování, jaké se očekává od otrokyně lásky. Během roční výuky se do sebe Zaynab s Karimem zamilují, jejich láska je však zcela beznadějná. Karim musí odvést Zaynab kalifovi, který z ní učiní svou favoritku. Karim však ví, že na svou osudovou lásku nemůže nikdy zapomenout. A řada dramatických zvratů oba milence po letech opět svádí dohromady.


"Já si myslím, že MDŽ není jen pro ženy, ale hlavně pro muže, protože to my to s těma ženskýma musíme vydržet i přes ty jejich nálady a řeči. A tak bych svý drahý polovičce koupil k MDŽ dárek pro sebe - konečně bych si dopřál román od  Paula Hoffmana, Levá ruka boží. Půjčoval jsem si ho z knihovny a zalíbil se mi tak moc, že si ho chci pořídit. No jo, ale nepořídím. Koupím jí kytku. Možná. Když nebude mít zase plnou hubu keců." 

Pán je asi drsňák a to poznávám nejen podle druhu literatury, kterému dává přednost. :o)) Ale rozhodně můžu ocenit jeho styl. Tuto knihu jsem četla a opravdu si mě získala. Chystám se i na pokračování série Cale, jsem si jistá, že mě autor znovu překvapí a osloví. :o) Paul Hoffman a jeho série Cale je určitě vhodná, jak pro muže, tak i pro ženy. Zkuste a uvidíte. :o)


Zdroj

"Moje přítelkyně se rozhodla, že začne číst české autory a já bych jí v tom rád vyhověl. Přijde mi jako dobrý nápad jí dát na MDŽ dárek v podobě knihy. Samozřejmě k tomu jako obvykle přidám bonboniéru a pugét jejích oblíbených tulipánů. Přemýšlel jsem, že bych snad zkusil tu Limrovou, prý ta Kukačka není špatná. Kamarádova přítelkyně si ji nedávno kupovala a říkala, že to ujde." 

Určitě podpora českých autorů je správná věc. Já sama jsem s několika spokojená a myslím si, že celkově čeští literáti vůbec nejsou špatné. Jen zkrátka nemají takové reklamní kampaně, jako například autora trilogie Fifty shades, ale ve většině případech mi přijde česká literatura i kvalitnější než ty opěvované odstíny. Kukačku od Kateřiny Limrové jsem nečetla, ale moje pravá ruka Wish ano a tak se můžete naladit její recenzí. :o)



Zdroj




2 komentáře:

  1. To je super nápad na článek! Tak snad knižní dary slavily úspěch :) A hrozně mě rozesmál Park jménem Eleanor :D

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji. :o) Muži dokážou být hodně vtipní, aniž o tom vědí. :o)))

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.