Výhodné nakupování (ostatně jako vždy:)

Když se někomu z vašich nejbližších blíží narozeniny, jaký lepší dárek, než je kniha, mu můžete dát? Samozřejmě tady píšu o těch, kteří rádi čtou. :) A pokud objednáváte přes internet, nevyplatí se objednávat dvě knížky, když si k tomu připočtete všechny ty poplatky. To víme všichni. A tak jsem využila příležitost a ke dvěma narozeninovým dárkům jsem přihodila ještě pár úlovků pro sebe... Na mou obranu nutno podotknout, že všechny byly ve výprodeji nebo ve slevě! :)

Objednávku jsem uskutečňovala na webu Dobrých knih a musím jenom chválit. Pečlivě zabaleno a samotné knížky jako ze škatulky. Po zkušenostech s Českou poštou a některými e-shopy, vždycky obavami zadržuju dech, když krabici otevírám, takže tentokrát jsem byla mile překvapena. A teď už k samotným knížkám, které zase o něco rozšíří mou sbírku.



První dvě knížky jsou beletrie a byly do stovky. No, nechte je tam! Po Poppy - Příběhu lásky a odpouštění jsem pokukovala už nějakou dobu. Když jsem ji vybalila z bublinkový folie, překvapilo mě, jaký miniaturní formát tahle knížka má. A taky to, jak krásně je graficky zpracovaná. V recenzi vám ji určitě nafotím. Tohle se nakladatelství Synergie povedlo! Příběh zahořklé umírající herečky a tajemné holčičky, která se nečekaně zjevuje tehdy, kdy je to nejvíc zapotřebí, a díky svojí přítomnosti navrací vyhaslou hvězdu znovu do života a učí jí nahlížet na těžkosti a životní úskalí z trochu jiného úhlu. Knížka slibuje nepředvídatelné situace, překvapivé vyústění a doslova terapeutický účinek. :)

Tampa je pak zcela z jiného soudku. Zjednodušeně by se dalo říct, že se jedná o takovou obrácenou Lolitu, přestože v tomto případě nepůjde o nekontrolovatelné okouzlení a silnou zamilovanost, jako tomu bylo u Nabokova Humberta. Hlavní hrdinkou je šestadvacetiletá středoškolská učitelka, jejíž největší zálibou jsou nezletilí studenti. Dopodrobna popsané sexuální scény, chladná, vypočítavá pedagožka, patnáctiletý student... Kam tohle povede? Sama jsem zvědavá. Mimochodem ta obálka je všeříkající. :D

Molekulární kuchyni jsem měla v hledáčku už taky nějakou dobu. O podobné knížce jsem přemýšlela dávno předtím, než jsem zjistila, že opravdu existuje! Jen si nejsem jistá, jestli jí budu úplně rozumět. Chemii jsem měla naposledy na základní škole a to už je, sakra, nějaký ten pátek. :D O co se jedná? No, mělo by to být srozumitelné (!) vyprávění o chemických procesech, které se dějí při vaření v hrncích, pekáčích i pánvích. Jedlé molekuly, kvasinky, bakterie. Proč je mléko bílé? Byla dříve slepice nebo kuře? Na jakém principu vzniká ze smetany šlehačka, jak ovlivňuje typ pěny na pivu jeho chuť, psychologie jídla a pití, koření a mnoho dalšího. Opráším základy chemie a jdu do toho. Návod na to, jak nepatrně jiné (zdánlivě nepodstatné) uchování či zpracování surovin při vaření ovlivní výslednou chuť samotného jídla, to je něco pro mě. :)



Sakra, to jsem se nějak rozepsala. Takže teď už jenom stručně. Posledními dvěma knížkami jsou Herbáře. Ano, já vím, jeden jsem si už kupovala pod stromeček, ale tohle je zaměřeno na afrodiziaka (to kdybych chtěla někoho snadno svést) a jedovaté rostliny (to kdybych se ho následně po tom nemohla zbavit). :D Obě knížky překvapily. Jsou velké, vizuálně moc pěkně zpracované a díky kvalitnímu křídovému papíru poměrně těžké. Ulovila jsem každou za necelé dvě stovky, což je s ohledem na použitý papír naprosto super. 

A to je ode mě vše. Vy mi do komentářů napište, jestli nějakou z uvedených knížek znáte/máte/chcete si koupit/četli jste nebo vás právě teď zaujala. Jo a jestli máte taky slabost pro bylinky jako já. :)


4 komentáře:

  1. Molekulárna gastronómia ma baví, úžasné čo dokážu spraviť s jedlom. Tampa je skvelá a odvážna kniha, dobrá voľba! Ak ťa zaujíma môj názor na ňu, nech sa páči: http://orvokki.sk/o-knihach/alissa-nutting-tampa/ :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, molekulární kuchyně, ať ta zážitková, kdy s jídlem dělají naprostý psí kusy, nebo dejme tomu ta "klasická", kterou se zabývá právě Raab, je fascinující. :) Na Tampu jsem moc zvědavá. Takový typ četby mě vždycky dokáže nalákat. Určitě si přečtu tvou recenzi, díky za odkaz. :)

      Vymazat
  2. Jsem hodně zvědavá, co řekneš na Tampu :) Ostatní knihy jsem nečetla, Herbář ale vypadá zajímavě - zvážím ho jako dárek pro mamku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem zvědavá, jaký pocity to ve mně zanechá. Jestli je hrdinka chladná vypočítavá potvora, tak možná budu mít problém dočíst. Takový hrdinky vždycky nenávidím. :D Na Herbáře určitě mrkni, na netu jsou ukázky, jak jsou zpracované uvnitř. Pokud tvou mamku nezajímají jen fakta, ale třeba i zajímavosti jako mýty a legendy, které různé byliny obestírají, a nějaká ta historie, tak si myslím, že by to pro ni mohl být fajn dárek. :)

      Vymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.