Den 10: Jedna schopnost

Projekt: Deset knižních dní



Schopnost... Pokud bych si měla vybrat jen jednu schopnost, tak to není opět vůbec jednoduché. A proč jen jednu? Když člověk má jednu, chce druhou a pak třetí a nakonec skončíme u sta. Je to podobné jako s penězmi. :o))

Ale ano, zamyslela jsem se nad unikátními schopnostmi, které v knihách najdeme a snad se vám o tom můj článek zalíbí a třeba díky tomu objevíte knihu, kterou byste si chtěli přečíst. Právě díky té schopnosti.

Telepatie


Vědět, co si druhý myslí je výhrou i prokletím. Záleží, z jakého úhlu se na to díváte. Upřímně, líbilo se mi, kdybych uměla číst myšlenky, ale také to čtení dokázala vypnout, kdykoliv by se mi zachtělo. Je pár hrdinů, které znám, jež touto schopností oplývají a užívají si její dary i bezmoc, kterou to přináší. Mezi mé nejoblíbenější patří Vishous ze série Bratrstvo černé dýky, ale nejznámější je zřejmě Edward Cullen...

Proč bych si vybrala telepatii? 

Lidská mysl skrývá neuvěřitelná tajemství a mě by lákalo je odhalit. Většině z nás by se to hodilo v dorozumívání se mezi lidmi. Stane se, že jeden myslí něco a druhý to bere jinak. Nedokáže se vcítit, ted by to ale s touto schopností zvládl levou zadní. Určitě by se to hodilo ve spoustě oborů. Detektiv by snadněji našel vraha, věděl by jeho úmysly, znal by důvody jeho konání a mohl by být odsouzen skutečný viník. Vše by se obešlo bez spekulací. A jak by to některým pomohlo ve škole, že ano? :o))

Upřímně, tato schopnost mi přijde asi nejzajímavější. Nejvíc mě děsí i přitahuje zároveň. Má nejrozmanitější možnosti využití a zneužití. Kdyby existoval člověk, který by dokázal jiným číst myšlenky, myslím, že by si zvládl uspořádat život tak báječně a neuvěřitelně šťastně, až by to zaráželo dech. Ovšem bylo by to postavené na štěstí jiných. Proto je jen dobře, že nic takového neexistuje a my máme své myšlenky, sny i touhy jen pro sebe a záleží na nás, komu je prozradíme.  

Chápu, že některé knihy vám budou vrtat hlavou a říkáte si, že jsem se asi spletla. Nechci nikomu nic prozrazovat, abych tu nespoilerovala, ale mám tyto knihy doporučené přímo od čt
enářů s tím, že se v nich telekineze nějakým způsobem nalézá. Kdo, kdy a proč, tak to by všechno prozradilo zápletky a já bych vám to nemohla udělat, i když mám sama spoilery ráda. ,o)

Znáte ještě nějakou knihu, která by se mi do tohoto článku hodila? Inspirujte mě! :o) 



Stmívání - Stephenie Meyer

Ze série: Twillight
Nakladatelství: Egmont

Anotace:
První kniha série Stmívání. Isabella Swan se stěhuje do Forks, městečka ve státě Washington, kde neustále prší. Zdá se jí, že na světě neexistuje nudnější a beznadějnější místo – až dokud nepotká tajuplného a přitažlivého Edwarda Cullena, který doslova obrátí její život vzhůru nohama. Do Isabellina příjezdu Edward úspěšně tajil před obyvateli městečka svou upírskou osobnost. Ale nikdo není v bezpečí, zvláště Isabella, člověk, který je Edwardovi nejdražší. Oba mladí lidé jsou k sobě vázáni silným citovým poutem. Zvítězí milostný cit, nebo hrůzné temné pudy?



Nespoutaný milenec - J. R. Ward

Nakladatelství: Baronet

Anotace: 
Vishous je úskočný bojovník se zatvrzelým srdcem toužící jen po střetu s nepřáteli upírů, obdařený destruktivními sklony a též děsivou schopností vidět do budoucnosti. Když je ale v boji vážně poraněn, zamiluje se v nemocnici nečekaně a beznadějně do své lidské lékařky, doktorky Jane Whitcombové. Ta opětuje jeho city a léčí nejen jeho tělo, ale i bolesti jeho duše. Vishous však proti své vůli dostává nové poslání, čeká jej osud, v němž pro Jane patrně nebude místo.



Puls - Stephen King

Nakladatelství: Beta - Pavel Dobrovský

Anotace: 
Civilizace sklouzla po krvavé stopě do dalšího období temna, což možná někoho nepřekvapí, ale stalo se to takovou rychlostí, jakou nepředvídali ani největší škarohlídi mezi futurology. Bylo 1. října, Bůh dlel na nebesích, burza prosperovala a většina letadel létala načas. Za čtrnáct dní však nebe opět patřilo ptákům a bursa se stala vzpomínkou. Příčinou zkázy je jakýsi jev, kterému se začne říkat Puls, a ten se šíří mobilním telefonem. Několik zoufalců, kteří přežili, se najednou ocitne v černočerném civilizačním temnu, plném násilí a chaosu. Kdekdo má mobil. A kdo ho nemá? Nový strhující román Stephena Kinga nejenže pokládá zásadní otázku: „A teď už mě slyšíte?" Rovněž na ni brutálně odpovídá.



Labyrint: Útěk - James Dashner

Nakladatelství: Yoli
Ze série: Labyrint

Anotace: 
Thomas se probudí ve výtahu a nepamatuje si nic kromě vlastního jména. Vynoří se do světa, kde žije asi šedesát dospívajících chlapců, kteří se naučili přežít v naprosto uzavřeném prostředí. Každých třicet dní se objeví nový chlapec. Původní skupina je už na místě asi dva roky a marně se snaží uniknout labyrintem, který obklopuje jejich životní prostor. Už se vzdávají naděje. Pak se ale objeví dívka v bezvědomí a jejich svět se začne měnit...



Kukly - John Wyndham

Nakladatelství: Odeon

Anotace: 
Byli zde lidé. Pak přišlo Utrpení. Pak tu byli opět lidé, ale bylo jich málo, nebyli tak dokonalí a museli bojovat proti ďábelským úkladům – odchylkám a mutacím. Udržovat boží čistotu je totiž moc těžké – narodí se vám mutant a musíte ho zabít. Na poli vám vyrostou gigantické klasy obilí – musíte je spálit. Ničí se vše, co není dle vzoru božího. David spolu s dalšími dětmi zvládá přenos myšlenek na dálku. Samozřejmě, že až se to provalí, bude nutné ho také zabít… 



Umírat v nitru - Robert Silverberg

Nakladatelství: Laser-books

Anotace: 
David Selig se narodil se schopností nahlížet do lidské mysli i srdce a odhalit pravdu ukrytou v nejtajnějším koutku duše. S bezohlednou nenuceností využívá tento talent pro vlastní potěšení. A pak, jednoho dne, jeho síla začne pomalu odumírat... Román, všeobecně uznávaný jako zásadní dílo s motivem telepatie, je živý a bez přehánění úchvatný portrét člověka, jenž si nevážil pozoruhodného daru, kterého se mu dostalo. Díky trýznivé ztrátě nadlidského nadání je však nucen naučit se žít jako obyčejný člověk a paradoxně tak porozumět lidem kolem sebe mnohem lépe, než tomu bylo kdykoli dříve. Robert Silverberg, neobyčejně plodný a talentovaný autor science fiction, vytvořil v této knize nezapomenutelnou postavu telepata, jenž dokáže proniknout do nitra každého čtenáře a navždy ho změnit.

2 komentáře:

  1. Já bych telepatii nebrala. Nejsem dost silná osobnost na to, abych dokázala ustát cizí myšlenky - zvlášť ty kritický vůči mé osobě, samozřejmě.

    Jinak super výběr knížek! Ani jsem nevěděla, že už toho bylo o telepatii napsáno tolik :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jakou bys brala? :o)

      Děkuji. :o) Je jich ještě mnohem víc, ale to už jde o odborné publikace, které rozebírají možnost či nemožnost telepatie. Já se rozhodla pro romány, ve kterých se vyskytuje. Přišlo mi to zajímavé, některé bych si ráda přečetla. :o)

      Vymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.