Kniha do dobrých rukou

Kousek od našeho města bylo Knihobraní, které se odehrávalo v Muzeu a Městské knihovně. Setkala jsem se s osobnostmi našeho města, které se věnují literarním dílům - píšou své vlastní knihy, předčítají je, ilustrují nebo píšou do deníků. Byl to opravdu zajímavý zážitek, když jsem si všechno procházela. Prohlížela si muzeiní exponáty spolu s výtisky knih, nádherné klasiky a měla jsem štěstí...

 


Jelikož knihovna vyřazovala některé knihy, které byly nějakým způsobem poničené, zdarma byly k odběru. Procházela jsem se kolem míst, kde byly knihy rozložené. Pozorovala Tarzana a další knihy, které tam plné naděje čekaly na své nové čtenáře. Pohled mi padl na knihu s podivnou kresbou. Nebyla v nejlepší stavu, desky zašpiněné a hrubé. Něco v tom ostrém světle mě přimělo přijít blíž.

Ten tvar byl ryze ženský, vábivý a k tomu dva otvory jako oči, které mě pozorovaly, kamkoliv jsem šla. A nakonec jsem neodolala. Jako vždy, když si vybírám knihu, jsem ji prolistovala a narazila na pár textů, které mě zaujaly. Jeden z nich byl vulgární, ten zde raději nezveřejním. :o))

"Ne, ne," prosila jsem celá polekaná, "nedělej to." "Pro tebe by to bylo hotové štěstí." "Ano, ale nedělej to," prosila jsem znova, "máš-li mě ráda, tak to nedělej." 

Ve tmě ma schodech jsem řekla Giacintovi: "Až budeme uvnitř, tak prosím tě nedělej hluk, protože bydlím s maminkou."
Odpověděl: "Buď klidná, holčičko." 



Aniž jsem si to uvědomila, kápla jsem na opravdu výborný a nápaditý román autora Alberta Moravia. 

Kniha, kterou jsem si vybrala, se jmenuje Římanka a je čtenáři hodnocená 80 procenty, což mě úplně překvapilo. 

A hlavně mě dostala anotace, kterou jsem neočekávala, ale která mi dala jasný důkaz, že tato kniha se u mě neocitla náhodou, protože to téma mě rozhodně zaujalo. 

Anotace: 
Román, jehož hrdinkou a vypravěčkou je žena, prostitutka Adriana, která se navzdory absurdní životní situaci rozhodne mít a vychovat dítě, jehož otec je vrah.

Tuto knihu vydalo nakladatelství Odeon. V originálu byla vydána v roce 1947, u nás v roce 1966 a řekla bych, že na tu dobu je to téma dost kontroverzní. Celá kniha působí dost kontroverzně a já se na ni těším! 

Komentáře k této knize jsou víc než nadšené, takže bych si ráda udělala vlastní názor a Římanku si přečetla, co nejdříve.  


 


2 komentáře:

  1. Ach, Římanka, další mezera v mé poličce klasiky. Musím to už vážně začít napravovat O:) Přeji, ať se Ti kniha líbí a těším se na Tvé dojmy a názory :) Hezký víkend!

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji. Měla jsem štěstí, že jsem na ni narazila. Opravdu mě to zaujalo. Klasiky není nikdy dost a i když vypadá hrůzně, myslím, že podle hodnocení půjde o kvalitní četbu. :o)

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.