Recenze: RÝMOVÁNÍ SE ZVÍŘÁTKY I. A II. (Jiří Šandera)

Zábavné říkanky a krásné ilustrace v kvalitních leporelech

Společně se svým druhem, kdesi za polárním kruhem, ve vodě plave potichukrasavec v bílém kožichu,pak se otřepe a funí,na kusu ledu se sluní. 



Za recenzní výtisky děkuji nakladatelství Jiří Šandera
Jiří Šandera (Fb)


Chci zakoupit Rýmování se zvířátky I. a Rýmování se zvířátky II. 




Leporela pro nejmenší v podání Jiřího Šandery jsou plné básniček a krásných obrázků, na které se děti nemohou vynadívat. Podle reakce mého téměř tříletého chlapečka se dětem rozhodně trefil do vkusu a dokáže je oslovit. 



Každé leporelo obsahuje dvanáct obrázků s kreativními básničkami, které jsou ovšem na velmi kvalitní úrovni. Přesně takhle si představuji básničky pro děti. Nic zbytečně zdlouhavého, ale všeříkající slova, která děti nadchnou a osloví. Říkanky se líbí i mně, což je co říct, protože jsem opravdu vybíravá a to především v poezii. Je vidět, že autor má praxi. Ví, jakým způsobem pracovat se slovy. Umí vytvářet rýmy na úrovni a zejména se přiblížit dětem natolik, aby básně byly i snadno zapamatovatelné a zábavné. 



Ilustrátor Petr Lorenc ilustroval obě leporela a dal si na kresbách opravdu záležet. Vtipné a do detailu vykreslené obrázky děti zabaví. Mohou prozkoumávat, ukazovat vám, co vše na obrázku vidí a trénovat slovní zásobu. Oceňuji, že jednotlivé karty jsou barevně sladěné a ačkoliv je leporelo pestré, tak nepůsobí, že by bylo barvami přehlcené. 

Líbí se mi, že množství různorodých zvířat a děti tak mají možnost poznat ta zvířata, které´á v České republice potkají snad pouze v zoologické zahradě. Druhé leporelo se naopak zaměřuje na zvířata domácí. 



Já nemám, co bych leporelům vytkla. Je vidět, že si na nich nakladatelství Jiří Šandera dalo opravdu záležet a dětem dává jen to nejlepší. Sama jsem byla překvapená kvalitou jednotlivých děl, protože mě dětské knihy nijak zvlášť neoslovují a doteď jsem malému předčítala pouze říkanky od Josefa Lady a Jiřího Žáčka. Nyní už se učíme i básničky pana Šandery, protože se opět líbí nám oběma. :o)




Komu bych knihu doporučila? Kniha je spíše pro menší děti, které teprve s říkankami začínají. Ale podle reakcí starších neteří jsem zjistila, že se jim obrázková kniha líbí také a hlavně mají radost z říkanek, které jako žákyně první a druhé třídy samy předčítají. Snadno si je zapamatovaly po pár přečteních a líbí se jim, takže pokud máte doma prvňáčka, myslím, že by ho leporela klidně mohla nadchnout také. 




Knižní obálka: 
Mně se líbí všechny kresby. Jsou zábavné a osobité, takže za mě rozhodně palec nahoru. :o)




Anotace: 
Leporelo s 12 vtipnými básničkami pro děti od dvou let. 

V prvním leporelu se dětem představí žirafa, tygr, nosorožec, koala, velbloud, lední medvěd, tučňák, slon, zebra, klokan, hroch a šimpanz.

Ve druhém leporelu najdete prasátko, králíka, ovečku, slepičí rodinku, koně, krůtu s krocanem, krávu, husu, kachnu, kozla, kočku a psa.

Nakladatelství: Jiří Šandera
Ilustrace Petr Lorenc
Rok vydání: 2014
Žánr: leporela, pro děti, říkanky
Počet stran: 12



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.