Recenze: NÁVRAT NA MOONLIGHT PLAINS (Barbara Hannay)

Povedená romantika ve dvou poutavých dějových linkách

„Radši odjeď,“ řekl pevně, „rychle.“ Zastrčil si ruce do zadních kapes kalhot a zíral na ni. „Jeď pryč, Sally, dřív než udělám něco, čeho budeme oba litovat.“
„Já - nechápu.“

Luke se zlostně zamračil. „Pochopila bys to, kdybych tě teď začal líbat až do umdlení, až bys lapala po dechu.“ (Str. 127)

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Baronet
Baronet (FB)

Chci zakoupit román Návrat na Moonlight Plains


Román Návrat na Moonlight Plains je pokračováním romantických příběhů rodiny Fairburneových, které v ČR podle všeho nevyšly, ovšem linie týkající se Kitty je zcela nový směr, kterým se autorka vydala a rozhodně se jí to povedlo. Jelikož kniha se dá  bez problému číst jako samostatný titul, čtenáři si jej určitě užijí i bez předchozích dílů. Neobvyklé romantické dílo zaujme jako oddechová a okouzlující četba každou romantickou duši.

Styl psaní v er-formě je přímý, velmi čtivý. Autorka se zbytečně nerozepisuje, jemné líčení emocí i atmosféry je působivé a čtenářka se snadno příběhu propadne. Ačkoliv jsou linie psané stejným způsobem, tak atmosféra je vylíčená tak dobře, že je snadné přecházet z jednoho příběhu do druhého, aniž by byl čtenář zmatený. Středně dlouhé kapitoly obsahují také texty v kurzívě, které představují emotivní dopisy. 

Jedna linie je z pohledu hrdinky Kitty, kterou za nevhodné chování prarodiče v roce 1942 na farmu poslali. Tam se také setká s americkým vojákem Eduardem a začíná neotřelý a jemný románek, který doplňuje smutná válečná atmosféra

Druhá linie se odehrává v roce 2013, kdy se hrdinka Sally rozhodne konečně zkusit žít. Přišla totiž o manžela a vyrovnává se s tím už téměř dva a půl roku. Ale po setkání s Lukem začíná znovu cítit naději, i když spolu s ní se ještě potýká i s provinilostí... 

„Jsi dcera své matky Evy. Zahanbila jsi nás. Zostudila jsi svou rodinu, zostudila jsi v očích Páně sebe samu.“ (Str. 53)

Sally Piperová je novinářka, kterou její rodina a přátelé podporují, jelikož se utápí v depresivní době a stále myslí na svého manžela. Nemůže se od toho žalu odpoutat a začíná žít teprve v době, kdy poznává gentlemana Luka, se kterým její vztah ale není jednoduchý. Sally se totiž stále potýká s výčitkami a není pro ni snadné se oddat jinému muži. Díky tomu je románek křehký a působivý.

Luke Fairburn - stavitel, žijící na chátrající farmě Moonlight Plains v poněkud bojových podmínkách. Je to muž, kterého ocení romantické ženy, jiskrný a vášnivý, ale přesto gentlemanský. Nedělá mu problém tvrdě pracovat, šikovnost a talent mu rozhodně nechybí. Ke všemu se dokáže postarat i o ženu s ohledem na její emoce, což ho dělá pro spoustu čtenářek neodolatelným.

Kitty je australská dívka, která se v době války bojí nejen o sebe, ale i své bližní. Prarodiče ji izolovali na venkov ke strýci, aniž by tušili, že je to pro ni zřejmě to nejlepší. Uchránili ji tak před nejhoršími zvěrstvy války a přitom se jí do života připletla i ta největší láska... 

Eduard, kapitán amerického letectva, má dobré srdce a snaží se bojovat za svou vlast tak nejlépe, jak umí. Ve svých jednadvaceti letech však neočekávaně nalezne ženu, kterou bude milovat až do konce svých dnů...

Postavy působí sympaticky a emotivně, jsou především dobrých povah, jak se v tomto žánru očekává, ale v některých případech jednají ne zrovna přirozeně. To však čtenářka, která touží po romantice a je do děje opravdu zainteresovaná, příliš nevnímá. 

Byli to prostě dokonalí chlapci strýčka Sama. (Str. 215)

Kniha obsahuje dva hlavní příběhy, oba prakticky odehrávající se na Moonlight Plains, i když v jiné době. Děj velmi vhodně vyvažují a dokonce mezi ně autorka zapracovala i vedlejší třetí linii, která se zabývá životem hrdiny, avšak po jeho smrti. Linka pomáhá rozmotávat staré tajemství, které do té doby bezpečně uložené v myslích a na Moonlight Plains neklidně spalo...

Skvěle vytvořená atmosféra dokáže čtenářům dějové linky bez problému odlišit a přesto je udržet silně začtené. Autorka dokázala velmi snadno vykreslit různé doby a především emoce, které v dané chvíle s hrdiny zmítají. Ačkoliv nejsou přehnané, přece jen dokáží zapůsobit. 

Pokud nemáte rádi válečné romány, nemusíte se obávat, že by vás romance zatáhla přímo do války. Spíše se příběhu hlavní hrdinky Kitty týká okrajově především kvůli setkání s americkým vojákem. Historie také nezatěžuje a rozhodně nikoho neodradí, je velmi lehce a působivě zapracovaná do děje.

Něžná romantika není přeslazená, ale dokáže dojmout. Erotika je velmi vhodně vylíčená, spíše autorka dává důraz na emoce, než popisování aktu. Je to příjemná změna, protože i s tím si román udrží svou úroveň a dodá obsahu tu správnou jiskru. Zkrátka dílo pro ženy, které touží po romantice, aniž by musely číst o bezpočtu intimních scén.

Nostalgické tajemství je dojemné, ale ne šokující. Přeci jen, čtenářky očekávají, že něco takového se v ději vyskytne. Na mě zapůsobilo srdceryvně, protože stačilo tak málo, aby bylo všechno jinak...

Kniha obsahuje také poznámky pod čarou, které jsou velmi výhodné pro všechny čtenáře. Autorka se nebála využívat jmen osobností nebo různých amerických pojmů, které jsou v díle velmi dobře a stručně vysvětlené. 

Velké finále je dojemné a romantické. Rozuzlení na všech frontách, dá se říct. Někdo bude překvapený, jiný zas ne. Musím uznat, že příběhy byly velmi hezké, jemné a přitom poutavě popsané. 

„Nechápu, že nám táta nikdy o válce nevyprávěl. Že se ani slůvkem nezmínil, že byl jako pilovat v Austrálii a létal s tím mrňavým letadlem.“ (Str. 233)

Co by mohlo čtenářům vadit?
* K tomuto titulu je nutné přistupovat s tím, že se jedná o romantický román pro ženy. Děj je z dobrého důvodu lehce zrychlený.
* Někdy postavy nevyznívají tak přirozeně a opravdově, protože podléhají romantickému vábení i v době, kdy se to zrovna nehodí a měly by být spíše vážní. Romantické dušičky to ocení, ale čtenář, který v knize hledá něco jiného, může být z té neuvěřitelnosti některých chvil trochu odrazený.

Takže je to tady, nemilosrdná pravda, vyslovená tak klidně, že byla najednou venku. (Str. 308)

Komu bych knihu doporučila?
Už při čtení mé recenze jste nejspíš došly k názoru, že dílo je nejvhodnější pro ženy, které touží po nenásilné emotivní četbě s romantickými zápletkami, které víc než osloví. Takové čtenářky si knihu jistě užijí na sto procent. 


Knižní obálka: 
Ilustrace vojáka a dívky se mi líbí, ale ta spodní část působí až příliš plasticky a uměle. Navíc mi vůbec nepřipomíná onu farmu. Nejspíš něco jednoduššího a emotivnějšího by bylo vhodnějšího. 




Anotace:
V roce 1942, když jednotky japonské armády ohrožují severní Austrálii a chystají se napadnout Townsville, posílá dědeček mladou Kitty Martinovou do vnitrozemí na farmu Moonlight Plains. Avšak ani tam není uchráněna před nebezpečím války. Jednoho dne narazí na dva americké letce, jejichž letadlo se zřítilo poblíž farmy. Kitty musí rychle dospět, čelit válečné tragédii, ale i lásce, která se v jejím srdci zrodí…
O sedmdesát let později se Kittyin vnuk Luke rozhodne farmu, která babičce změnila život, zrenovovat. Mladá novinářka Sally Piperová má za úkol celou obnovu tohoto místa zdokumentovat a napsat o tom poutavý příběh. To, co na farmě odhalí, je pro ně šokující. Tajemství, které leželo bezpečně ukryté celých sedmdesát let, může zničit celou rodinu. Nebo snad odhalení pravdy bude neocenitelnou lekcí do budoucnosti?

Nakladatelství: Baronet
Rok vydání: 2017
Žánr: Romány pro ženy
Překlad: Ivana Čejková
Počet stran: 416
Vazba: pevná s přebalem



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.