Recenze: Otvírání studánek (Miloslav Bureš)

Poezie oplývající upřímností a krásou. 

Za letních podvečerů sedával kdysi na břehu Sýkovce stařeček Jáchym - jeho druhé jméno už nikdo nepamatuje. Pro každý den měl novou pohádku nebo zbrusu nový příběh. Zapamatoval jsem si zkazku o májovém otvírání studánek, kterou doprovázel i zpěvem. 


Za knižní dar děkuji nakladatelství Městská knihovna Polička

Nakladatelství na FB

Chci zakoupit titul Otvírání studánek!


Poetické dílo mi přišlo spolu s pohádkovou knihu Zakletý zámek - Alena Vorlíčková jako knižní dar od nakladatelství Městská knihovna Polička, které jej vydalo ve spolupráci s nakladatelstvím Argo. Titul autorky Aleny Vorlíčkové byl zrecenzován v rámci našeho projektu Podpora českých autorů, jelikož nás sama autorka oslovila. 


Plynulé, svěží a melodické verše týkající se studánek mají prakticky sedm částí, ve kterých autor pokračuje v poetickém vyprávění. Básně jsou jednoduché, ale přitom hlubokomyslné, nádherně ladí a působí neskutečně přirozeně, když autor s láskou líčí čarovný příběh. 

Čtenáři budou okouzlení, pokud mají v oblibě takové lehké a přitom působivé verše, které by složitost zničila. Miloslav Bureš dokáže velmi vytříbeně veršovat v duchu klasických básníků, což jeho titul dělá ještě jedinečnější. 




Ilustrace studánek, které jsou si velmi podobné, vytvořila ilustrátorka Pavla Pavlíčková. Vlastně není potřeba něčeho propracovanějšího, protože by pak kresby zbytečně zničily atmosféru. Takhle ji naopak vyzdvihují a poukazují na to, že v skutečná krása tkví v jednoduchosti a něze, vetkané do celého díla. 

Ohromným a strhujícím bonusem je cd, obsahující hudební doprovod Bohuslava Martinů - obsahuje kantáta pro sóla, sbor a instrumentální doprovod. Kniha samozřejmě obsahuje mimo velmi vhodně vloženého cd také seznam účastníků: Dětský sbor Jitro dirigenta Jiřího Skopala a sólisty. V případě, že si hudbu pustíte při čtení básní, zažijete opravdu jedinečný a nádherný zážitek. 




Doslov Lucie Berné se týká celého díla včetně hudebního doprovodu. Pojednává o významu vody, zejména studánek, které patří mezi atraktivní motivy, jež inspirují nejednoho autora. 

Jedny z nejstarších mýtů vůbec jsou spojeny s uctíváním přírodních živlů, vody a vodních zdrojů. Prastarou víru v moc zázračných pramenů a studánek dokládají dodnes četné lidové pohádky o živé vodě, která uzdravuje a oživuje, pohádky, které mají svůj původ v pohanských dobách. (Str. 59)

Co na poetické dílo říká Chensie? Byl to neskutečný zážitek. Mám velmi ráda poezii a Otvírání studánek podle mého patří mezi ty nejlepší básnické tituly, které jsem kdy měla možnost číst. Není nic krásnějšího, než verše vytvořené s láskou, upřímností a kouzlem, které vám pronikne až do duše. 

Komu bych Otvírání studánek doporučila? 
Kniha je pro skutečné příznivce poezie, kteří si dokážou vychutnat její krásu. 


Knižní obálka: 
Ačkoliv je trochu méně výrazná, tak k titulu se rozhodně hodí. 




Autor se nechal inspirovat zápisem o tradici čištění studánek v okolí vesničky Vlčkov. Napsal nejprve báseň Píseň o studánce Rubínce. Text zaslal skladateli Bohuslavu Martinů a díky tomu vznikla nejznámější Martinů skladba. Původní předlohu skladatel zkrátil, změnil název a zhudebnil ji jako komorní kantátu pro ženský (dětský) sbor, soprán, alt, baryton, recitátora a instrumentální doprovod. Kniha vedle textové části obsahuje i CD s kantátou, kterou nazpíval královéhradecký sbor Jitro.

Nakladatelství: Městská knihovna Polička, Argo
Rok vydání: 2009
Žánr: Poezie
Ilustrátorka: Pavla Pavlíčková
Počet stran: 63
Vazba: pevná



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.