Recenze: JEDNA ŽELVA ZA DRUHOU (John Green)

Jedinečná jako sám život!

„Možná jsem jenom lež, kterou šeptám sama sobě.“ (Str. 88)


Za reading copy děkuji Euromedia
Yoli na FB

Chci zakoupit titul Jedna želva za druhou v Knižním klubu!


Věhlasný a uznávaný spisovatel John Green přichází s unikátní young adult jednohubkou, která má duši. Podle vašich názorů a hodnocení jeho děl poznávám, že napsat něco bezduchého je mu naprosto cizí. Takže pokud jste stávajícími fanoušky tohoto autora nebo si k němu teprve hledáte cestu jako já, zbystřete. Román Jedna želva za druhou je nezapomenutelný!


Styl psaní v ich-formě minulého času je už od prvních slov opravdu chytrý a naplněný zajímavými informacemi. Je problém vybrat jeden zajímavý citát, protože jich obsahuje tak moc. Kniha dokonce obsahuje i citáty známých osobností, což je rozhodně zajímavé plus, ale stejně si vás hodně získají i citáty ze samotného příběhu, které jdou přímo ze srdce postav. Už od první kapitoly je zřejmé, že se nejedná o žádný bezduchý román, ale naopak plnohodnotnou inteligentní young adultku s hlubším významem. Jednoduchý děj se odvíjí snadno a rychle. Musím uznat, že kniha je hodně čtivá. Nevím, jestli za to můžou trochu větší písmena nebo prostě nevázaný, příjemný a přirozený autorův styl, ale než se rozkoukáte budete prakticky na samotném konci. 

Příběh začíná ve školní jídelně a poměrně netradičně. Hlavní hrdinka totiž trpí úzkostí. Obává se bakterií. Lidské tělo bere jako něco ne zrovna přirozeného a tak se propadáte do světa, kdy vnímáte jídlo trochu jinak než běžně. Přemýšlíte nad bakteriemi, které přežívají uvnitř i zvenku vašeho těla. Taky trpí obsedantně kompulsivní poruchou, která je nepříjemná nejen pro ni, ale i třeba pro mě jako pro čtenářku. Pokud jste tak trochu hypochondr, s pomocí ústřední postavy nejspíš objevíte nové choroby, kterých se můžete obávat. 

Jmenuje se Aza. Tohle neobvyklé jméno jí dal otec, protože...

...obsahuje v sobě celou abecedu, protože jsme chtěli, abys věděla, že můžeš být cokoli. (Str. 34)

Aza Holmesová je zvláštní působivým a děsivým způsobem. Její pohled na svět je neobvyklý a to vás přiměje se nad jejími slovy zamyslet. Je to vlastně skoro normální šestnáctiletá holka, pro kterou není snadné žít a poprat se se svým vnitřním rozpoložením. 

Má však naštěstí spřízněnou duši v podobě své nejlepší kamarádky Daisy. Ta píše fan fiction na Star Wars, tedy spíše se zaměřuje na milostné zápletky. Je svá a dokáže se za sebe i Holmesku, tak Aze říká, postavit. Právě tato správná puberťačka přijde s nápadem, že společně vypátrají uprchlého kontroverzního miliardáře Rusella Davise Picketta. 

Rusell Davis Pickett mladší se v příběhu objevuje také. Jako člověk, se kterým se Aza dříve přátelila a snad k němu chovala i nějaké ty dětské city. Teď se vrací na scénu jako dospělejší kluk, který Holmesce není lhostejný. 

Hrdinové jsou velmi přirození a reální. Někdy až moc, když vnímáte jejich duševní spirály a kolotoče, které je sžírají. Přemýšlí nad tak banálními a přesto podstatnými věcmi, až ve vás zatrhne. Z příběhu lze snadno vyčíst jejich duši a poznat je tak, jak možná ani nebudete chtít. 

Říkala, a ne jednou, že roj meteorů se na nebi děje, přestože pro mraky nevidíme. Komu záleží na tom, jestli nemůže líbat? Ona vidí skrz mraky. (Str. 152)

Kniha obsahuje cenné zajímavosti ve formě zoologie, umění, různých druhů parazitů či chorob, apod. Některé informace jsou interesantní i nechutné zároveň. To pátrání po uprchlém miliardáři není nijak zveličované, ale přirozeně a zajímavě zpracované. Je to spíše vedlejším prvkem, protože kniha se zajímá spíše o lidskou duši a mezilidské vztahy.

Romantika ve stylu young adult... V tomhle případě je to hodně neobvyklé. Holmeska a její vyvolený k sobě nachází cestu, hodně spolu komunikují a řeší poměrně depresivní témata, ze kterých je jeden sám sklíčený. Samozřejmě, tenhle nenásilný způsob lásky má své kouzlo a především jedinečnost, ale není snadné číst a prožívat. Pokud máte v oblibě klasickou, popularizovanou lásku, která hory a dokonalost přenáší, pak budete doslova zírat na tuhle tak tradiční a zároveň strašně originální příchuť romance.  

Problémem se může stát anotace, která mě osobně tedy vůbec nenaladila na čtení a spíš mě odrazovala. Díky ní jsem měla pocit, že mě čeká něco... nudného a obyčejného, což ale rozhodně není ten případ. Naopak je román velmi originální, důmyslný a důvtipný. Má totiž svůj vlastní humor, ačkoliv jej v příběhu příliš není. 

Závěr byl stejně poklidný/bouřlivý jako předešlý děj. Krásný/odporný a lákal k poznání. Nostalgický a přesto plný naděje. Dával najevo, že to, co se událo bylo plné čehosi podstatného, čehosi, na co nezapomeneme... 

Komu bych knihu doporučila? 
Pravdou je, že tato úžasná a propracovaná, emotivní a originální tvorba nebude pro každého. Jedná se o opravdu silné čtení, na které musíte mít nervy a žaludek. Ale jestli se překonáte, budete vědět, že to stálo za to. Rozhodně nejen pro cílové čtenářky, dílo zapůsobí i na starší milovnice knih.

Teď jsem to věděla naprosto jistě. Nebyla jsem posedlá démonem. Ten démon jsem byla já. (Str. 184)

Co na young adult román Jedna želva za druhou říká Chensie? Tato precizní četba by mi unikla, kdyby nebylo Euromedia, která si vzpomněla, že mám v oblibě tento žánr. A byla by to obrovská škoda, protože to bylo neskutečně silné, emotivní a svým způsobem pro mě i velmi drsné čtivo, na které nezapomenu a bude mít v mé knihovně čestné místo. Hodně na mě zapůsobilo, až se mi chvílemi dělalo špatně a to je právě to upřímné, skutečné a živé, co z tohohle příběhu udělalo nebezpečný a ojedinělý. Za sebe rozhodně doporučuji.


Knižní obálka: 
Ačkoliv byste to neřekli, tak o knize vypovídá opravdu hodně. Jedná se totiž o kreativní ztvárnění myšlenkové spirály, která trápí hlavní hrdinku Azu. Ilustrace je podle originální knižní obálky a prakticky není, co vytknout.




Anotace: 
Šestnáctiletá Aza neměla vůbec v plánu pídit se po tajemstvích uprchlého miliardáře Rusella Picketta, ale v sázce je sto tisíc dolarů a její nejlepší a nejstatečnější kamarádka Daisy, se nemůže dočkat, až se společně pustí do vyšetřování.
Aza se opravdu snaží. Snaží se být dobrou dcerou, skvělou kamarádkou, vzornou studentkou, a taky schopnou vyšetřovatelkou. Zároveň však bojuje s nekončícím vírem svých vlastních myšlenek, kterým není schopná poručit…
Dlouho očekávaný návrat úspěšného autora bestsellerů Johna Greena, v němž se inspiroval svými vlastními zkušenostmi s mentální poruchou.

Nakladatelství: Yoli 
Rok vydání: 2018
Žánr: Young adult
Edice: Světový bestseller
Počet stran: 232
Vazba: brožovaná


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.