Recenze: NEUVĚŘÍTE, CO SE STALO POTOM! (James Goss)

Jízda pokračuje! 

Nejprve to byly jen zlomené končetiny a zlomená srdce - nyní odborníci na bezpečnost a zdraví varují, že vás VadiNevadi.com může stát ještě víc. (Str. 47)


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Slovart - #Booklab
Slovart na FB

Chci zakoupit titul Neuvěříte, co se stalo potom!


Registrujte se na Vadinevadi.com, splňte jednoduchou podmínku - natočte video, kde překonáte své hranice a staňte se jedním z unesených... Co nebo kdo za tím vším stojí? 

Druhé pokračování úspěšného knižního i filmového seriálu Class podle námětu Patricka Nesse vyšel u nakladatelství Slovart pod názvem Neuvěříte, co se stalo potom! Tentokrát je autorem knihy James Goss, který má trochu jiný styl psaní, ale obdobně houževnatý a čtivý jako měl spisovatel prvního dílu Jízda - Guy Adams.

Styl psaní v er-formě minulého času působí přirozeně. Na rozdíl od prvního dílu, kdy autor líčil vše surové až takřka do detailů, vás James Goss nechává, abyste si ty drastické věci domysleli a sází na podmanivý temný humor. V rámci žánru sci-fi se v knize odehrává skoro běžný život, až na ty neobvyklé situace a entity, které různě přiostřují situaci. Krátké a čtivé kapitoly velmi lehce plynou, i když ne vždy jsou dynamické. Některé se týkají přímo děje, jiné obsahují texty v kurzívě. Právě ty jsou spíše bonusy nebo obsahují zašifrované informace, které pochopíte až mnohem později. Dílo vypráví příběh, který je místy drásavější než byste čekali... 

Ústřední postavou se zdá být Ram, který se stále nedokázal sžít s novou situací ve svém životě. Pokud jste četli první díl, víte, v čem tkví jeho problém. Ale jinak je to snaživý kluk se srdcem na správném místě a se svědomím, protože vše se začíná přiostřovat v době, kdy si jeho kamarád tak trochu na jeho popud polije obličej horkou polévkou. Světem střední školy totiž hýbe neobyčejná výzva na podporu charitativní společnosti Skardis. Každý, kdo tuto výzvu odmítá, je svým způsobem vystrčený z kolektivu šílenců, jenž se nebojí vylít si na hlavu kýbl ledové vody nebo dokonce udělat i něco extrémnějšího. 

Samozřejmě nechybí ani Charlie a jeho cynická společnice Quillová. Ti dva stále nechápou lidi a jejich jednání, ačkoliv si myslí, že už jim docela dobře přicházejí na kloub. Nakonec však bude těchto dvou zapotřebí, protože...

Charaktery působí reálně, i když díky rychlému stylu vyprávění je čtenář nemá možnost poznat do hloubky. Spíše kolem nich chodí okrajově, ale i přesto se neztrácíte a uvíznou vám v myšlenkách, nakolik jsou zajímaví a přece obyčejní. Mezilidské vztahy vznikají, zanikají a prohlubují, ale s ohledem na to, že je autor i čtenář odprostěný díky er-formě a skákání dějem od bližších emocí, vnímáte je poněkud zdaleka. Stejně tak vyznívají i city, které z knihy nepříliš vnímáte. Tento příběh prostě není o tom, aby vás dojal, tohle je akční dobrodružství, které musíte prožít.

Děti se ztrácejí... To by mohl být první a nejzávažnější problém. Dalším je, že lidé dělají šílené a extrémní věci, při kterých kvůli Skardis přicházejí o vzhled, zdraví nebo přímo život (o rozum už zřejmě přišli dávno). Jenže to není všechno... přiostřuje se. Děje se něco velmi zlého. Lidé sice mizí, ale to místo, kde se objevují... Díky té atmosféře, postupně se přiostřující, se vám začne pod kůži dostávat i strach. Takový nepříjemný a panický. Jako svrbění, které si nemůžete poškrábat. Musíte jenom číst dál, protože ačkoliv se to zdá záhadnější, temnější a děsivější, tak jednou přece musí přijít konec... nebo ne?

Přitom všem vás vyprovází hutný, živý a surový humor. I když se potýkáte s vnitřní panikou, stejně vás baví. Teenage zábava se mísí s otrlým, smrtícím a takřka brutálním vtipem. Zastávají ho díky své nevědomosti bytosti, které by mezi námi neměli existovat, ale oni  by vám řekli, že prostě existují a tak se s tím smiřte. Charlie a Quillová vlastně ani nechtějí dělat vtipy a o to upřímněji se zasmějete. Vlny lehkého smíchu vás za chvíli hodí do vod zákeřností, které ocení cyničtější čtenáři. Ironická a věčně zakaboněná Quillová tam ale zdaleka nemá největší říz - což je varováním i pozváním do knihy zároveň. 

Námět není příliš originální. Něco podobného už tu bylo několikrát, ale samozřejmě jinak pojaté. Sice se tedy neposadíte na zadek, ale pokud vás zaujala anotace, rozhodně nebudete zklamaní. Autor se snažil vylíčit poměrně hodně, aby čtenář vše pochopil a dokázal se do příběhu vžít. Ovšem s tím přichází i nadbytečné texty, které někdo ocení, protože dokreslují daný problém a jiný bude znuděný. Záleží na přístupu čtenářů. Publikace v závěru působí zvláštně, protože ne všechno je vysvětleno. Něco zůstává otevřené a někdy se zdá, že se do spletitosti děje James Goss sám trochu zamotal. Náročnější čtenář bude trochu zklamaný, něco se mu bude zdát nedomyšlené a něco zbytečně protažené a málo vysvětlené. 

Autor James Goss v zahraničí vydává jednu knihu s tématikou Doctor Who za druhou, v ČR mu pod pseudonymem D. Adams brzy vyjde druhá kniha. Jeho styl není špatný, ale zbytečně zabředává v situacích, které zvolňují dynamický děj. Někomu to může připadat i jako umělé prodlužování textu, ale podle mého jde prostě o Gossův vyhraněný styl, který vám nemusí přijít vhod. Pokud vás nezaujme, publikaci si tolik neužijete.

Plusem je, že se jedná o volné pokračování, které na sebe příliš nenavazuje, takže jej můžete číst i bez znalosti prvního dílu. Pokud si dobře vzpomínám, tak se prakticky neřešil děj z Jízdy. Autor naopak narážel znovu na to, co se řešilo už v předchozím titulu. Smrt Ramovi přítelkyně a přijetí/nepřijetí jeho nové nohy mimozemského původu. Což vás může mást, protože se o tom nezmiňují více a tak máte pocit, že vám unikají některé souvislosti. Jako by ještě před Jízdou byl román, ve kterém se právě tohle odehrálo, ale nikdo jej nenapsal.

Závěr je na jednu stranu působivý a na druhou tak nějak očekávaný. Nejsilnější zvrat na sebe nenechá dlouho čekat a přetočí vše o sto osmdesát stupňů. Překvapení, jak hrom pro hrdiny a některé čtenáře, kteří z textu nevycítili přicházející změny...

Neuvěříte, co se stalo potom je trochu slabší díl než ten první. James Goss to nepojal tak dobře a propracovaně jako jeho kolega u předchozího titulu. Dobrodružná odpočinkovka sice díky zpracování ztrácí na kvalitě, ale pokud jste sérií Class pohlcení, neustanete se svými oblíbenými hrdiny v boji. 

Tanya zamžourala. „Děláte si legraci?“„Ne, nedělám. Quillové nemají smysl pro humor.“ (Str. 45)

Co si o románu myslí Chensie? Už od prvního dílu mám pocit, že mi něco uniká. Příběh jako by měl začátek, který nikdo nenapsal. Je to nepříjemné, protože se to zatím v žádném díle plně nevysvětlilo. První polovina knihy byla neskutečně čtivá, druhá se naopak vlekla, protože autor zabředával a líčil i nepodstatné aspekty. Jako by nevěděl, jak navodit napětí a vepsat do knihy thrillerové prvky. Závěr jsem vytušila, podle mého k tomu všechno směřovalo. Vadilo mi, že ne vše bylo vysvětleno. Možná mi něco uniklo, četla jsem román déle než obvykle, ale měla jsem pocit, jako by byl autor šťastný, že je na konci a pár věcí díky tomu spěchu opomněl. Za mě rozhodně slabší díl, i když téma je hodně přitažlivé, ale ne zrovna nejlépe zpracované. Škoda, laťka byla nastavená vysoko, nedokázal ji překonat. 


Knižní obálka: 
Jedná se o zahraniční obálky, které nakladatelství Slovart převzalo. Nemohu si stěžovat, jsou neobvyklé a mají sílu. Neobyčejné, lákavé a mocné stejně jako náměty.




Anotace:
Druhá kniha z volně navazující série inspirované seriálem Class se světa kultovní ságy Doctor Who zavede čtenáře do školy Coal Hill. Všichni studenti tu najednou poslušně plní výzvy webové stránky, kterou spravuje miláček vlogerského světa Seraphin. A výzvy jsou čím dál brutálnější a nebezpečnější. Nejdřív vedou ke rvačkám, potom začnou ohrožovat život. Až nakonec několik lidí zmizí. Když webová stránka začne rozdělovat i Aprilinu partu, rozhodně se dívka, že na vlastní pěst vypátrá, kdo za tím vším stojí. Ke své hrůze zjistí, že svět už není takový, jako byl dříve. A neuvěříte, co se stane potom.

Nakladatelství: Slovart - #Booklab
Rok vydání: 2018
Žánr: Sci-fi a fantasy, Young adult
Ze série: Class (2)
Počet stran: 288
Vazba: brožovaná




Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.