Knižní shrnutí 2018 - Březen

Neskutečně to utíká, viďte? Sotva jsme oslavili Silvestra, už je najednou duben a začíná jaro. Ještě jsem se pořádně nestihla probrat ze zimního spánku a najednou si užívám první grilování a přemýšlím nad tím, jak nejlépe sepsat shrnutí za měsíc březen. Březen byl totiž parádní. Spousta skvělých knižních světů mi dorazilo, o tom vás teprve budu informovat! Měli jste možnost přečíst si článek o únorových recenzních výtiscích a také knižní shrnutí za únor. No, s březnem trochu zaostávám, ale ono toho bylo vážně neočekávaně moc! :o) Těšte se a nyní, hurá, na knižní inspiraci! 

Budu se opakovat, ale pořád nás můžete sledovat na Instagramu Svět Mezi Řádky, kde se mimo zahraničních knih mihnou občas i ty české, protože mi rády čteme české knihy. Což se koneckonců můžete dozvědět i na našem projektu Podpora českých autorů, který je na rozdíl od Světa Mezi řádky - FB pouze o české literární scéně. Vyhledejte si náš projekt i na FB Podporujeme české autory, aby vám neunikly každoměsíční soutěže (min. dvě do měsíce!). Jestli jste také nadšenci jako my, klidně přidávejte své recenze, články nebo názory na knihy českých autorů a autorek v naší skupině Čteme české knihy.




Prvním zrecenzovaným titulem března se stala česká kniha JAKO MŮRY ZA SVĚTLEM, kterou napsala Viktorie Veselá a vydala ji u nakladatelství Alpress. Jednalo se o debut, ale i tak bych podle anotace čekala trochu víc. I když jsem čekala, že to bude zklamání a byla jsem na to připravená, i přesto přišlo jsem vystřízlivěla ještě víc. Pokud by autorka titul pojala jako psychologický román a thriller v jednom, dokázala ho tak i ztvárnit, bylo by to naprosto úžasné. Ale v tomto případě se vám dostane leda povrchního románu pro ženy, který není propracovaný. Škoda, velká škoda.



Nenechala jsem se od čtení odradit a spravila si chuť druhým románem. I tentokrát jsem šla do knihy s rizikem, že mi styl autorů nepřijde vhod, jelikož jsem od nich ještě vůbec nic nečetla. Uršula Poznanski a Arno Strobel mě však v knižním světě CIZINEC přesvědčili, že se nemám čeho bát. Mělo to správnou jiskru, dávku romantiky i thrillerové prvky. Musím uznat, že si mě kniha neočekávaně získala.


Při třetím čtení jsem trochu bojovala, protože mi ze začátku kniha přišla hodně přehlcená. Už ten název SKORO ÚPLNÝ SEZNAM TĚCH NEJHORŠÍCH NOČNÍCH MŮR napovídá, že se Krystal Sutherland v ničem nemírnila. Spousta extrovek, kterými jsem byla z počátku zahlcená, mi nedávalo smysl a já si začínala zoufat. Naštěstí čím více jsem četla, tím více se také vše vyjasňovalo a zobrazovalo úžasný příběh. Takže palec nahoru, autorka opět nezklamala!


TVÁŘ VODY, která se stala mým čtvrtým titulem března, mě k sobě táhla ještě než stihla vyjít. Byla to láska na první pohled. Ta fantastická obálka, doplněná neméně kvalitní anotací, mě vtáhla do svých hlubin stejně jako obsah. Byla jsem jako poblouzněná už od prvních stran a milovala jsem každou stránku, se kterou mi příběh utíkal pod prsty. Velmi kvalitní a dojemné dílo G. del Tora a Daniela Krause bylo dokonce i zfilmováno. Na film se moc těším!


Pokud správně počítáte se mnou, tak teď se jedná o pátý román. SKRYTÁ PÍSEŇ mě zahrnula hudbou. Měla jsem pocit, že jsem na rockovém festivalu, kde to písničkami, emocemi i zajímavými zvraty jenom hýří! Moc se mi tenhle styl líbil. Není nad to pobýt chvíli ve stínu rockových bohů. Kniha se mi moc líbila, užila jsem si s ní pěkných pár hodin.


Z rockového koncertu jsem hned běžela do Hollywoodu, kde se odehrávala Hollywoodská romantická pohádka CINDER & ELLA!! Šestý titul napsala Kelly Oram, která se podle všeho pokusila o retelling Popelky. Já tam prakticky žádné prvky této pohádky nepostřehla, ale kniha se mi  líbila. Jako romantická young adultka byla dost působivá a Cinder byl prostě boží! Doufám, že se do Hollywoodu brzy podívám, protože tento pár chci sledovat pěkně zblízka!


Se sedmým titulem jsem se vracela do minulosti a dní, které si hlavní hrdinka Joan Lennon prakticky pamatuje do samého detailu. Děsivé a působivé zároveň, co říkáte? Druhou část příběhu tvořila nostalgická a emotivní linie Gavina Winterse, který ztratil svého milovaného partnera. Debut  NEZAPOMEŇ Emmicha Vala byl hodně dojemný a krásný.


Než jsem se začetla do osmé  a deváté knihy, musela jsem si otřít slzy, jak mě předchozí román dostal. Ale tady nic takového nehrozilo, jelikož se jednalo o knihy pro děti o výrazném hrdinovi. ROŠŤÁK BERTÍK byl pořádným a hlavně zábavným raubířem.


Abych tou dětskou nevinností nebyla moc zkažená, přesedlala jsem na desátý odvážnější a zvrácenější titul s názvem STŘÍBRNÁ LABUŤ. Autorka Amo Jones vně knižního obalu slibovala, že prožiju amorální jízdu plnou zvráceností a zhýralosti. To se povedlo tak napůl. Mně je těžké v tomhle dostat na kolena, jelikož čtu mnohem náročnější tvorbu pro otrlé a nemám prakticky žádné hranice. To by mě ale nezklamalo, to jsem očekávala. Ovšem co jsem netušila byl neuvěřitelný chaos, který mi kniha přinesla. Bylo těžké se v ní vyznat, jako by ty náznaky, které mě vedly určitým směrem, autorka bez udání důvodů schválně pozměnila, aby navodila ještě větší drama. Spíš se z toho stala změň informací, které nedávaly smysl. Uvidíme, jestli se to ve druhém díle zlepší. Doufám v to!



Po zavření jsem nebyla moudrá, ale už jsem se moc těšila na jedenáctou knihu měsíce března! Přišel mi totiž můj první copy reading v podobě surového a drastického světa Neala Shustermana. Spisovatel je krutý, tak strašně moc krutý a my mu to všichni žereme i s navijákem. Není divu, SMRTKA byla luxusním příběhem. Úžasnou tečkou za skvělým knižním měsícem. 


Březnové klání dopadlo subjektivně takto: 

Zklamání měsíce - Jako můry za sluncem
Nejdrsnější kniha měsíce - Smrtka
Nejšílenější kniha měsíce - Stříbrná labuť
Nejromantičtější kniha měsíce - Cinder & Ella
Nejpovedenější knižní obálka - Tvář vody
Nejoriginálnější příběh - Smrtka
Top Leden - Tvář vody



Jaké knihy jste za březen přečetli vy?
Kterou byste mi doporučili? :o)




Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.