Recenze: FAJA (Petra Stehlíková)

Strhující, precizní, promyšlené a dokonalé!




První díl série s názvem Naslouchač byl poutavý, neskutečný a temný. Faja, která vyšla ke konci roku 2017 u nakladatelství Host, byla rovněž pohlcující a naprosto jedinečná kniha. Dobrodružství třináctileté Ilan jsem díky nemoci měla možnost přečíst doslova za jeden den. Nešlo se odtrhnout a teď, stejně jako vy, trpím a toužím po pokračování. 

Pozor, kniha obsahuje spoilery z prvního dílu. Bez toho by zhodnocení Faji nebylo možné. Pokud jste předchozí román nečetli, nejspíš byste zjistili informace, které nechce.



Styl psaní v ich-formě opět oplývá značnými popisy, což je v tomto případě opravdu nutné. A pokud se nejedná o popisy, tak popisné vypravování, protože stejně jako předchozí díl, i tento obsahuje spousty nových a podstatných (i méně důležitých) informací například o sklenitu apod. Dynamický děj ubíhá přirozeně, v těch akčnějších částech však doslova proudí a napětí je zdrcující. 

Jak už jste zvyklí z prvního dílu, tak i v tomto případě autorka opět neobvykle rozdělila děj. Něco načala v první kapitole a mezitím vylíčila veškeré dění, co se před danou scénou stalo. Později se k dané situaci vrací a pak děj plyne už bez návratů do minulosti dál. 

Ilan se tedy ocitá v novém, naprosto odlišném světě. Zatímco ten její byl takřka středověký, za skárou panuje nejmodernější doba plná technických vymožeností a blahobytu. Naprosto perfektně ztvárněné dvě zcela odlišné kultury, které se propojují, dodávají románu působivé rozpětí. Autorka vykreslila obě části velmi precizně. V Naslouchači se zaměřuje na středověkou část oného světa, zatímco ve Faje čtenář poznává něco, co není překombinováno, zbytečně nezahlcuje, ale ani přímo nespadá do sci-fi, jak by si neznalý čtenář mohl myslet. Těžko říct, jakou část světa si oblíbíte víc, každá má své pro a proti. 

Ilan už je třináct let. Na svůj věk je poměrně otrlá, zatímco jiné sklenařské děti sklápí hlavu, Ilan se nebojí někdy až drze vyjádřit svůj názor a hlavně nepolevuje v dotazích. Díky její zvídavosti se toho dozvídá čtenář opravdu hodně a může tak pátrat spolu s ní po nových a zajímavých zprávách. 

Bojovníci pětadvacítky jsou stále sami sebou a nic je nezlomí. Zažíváte s nimi nejroztodivnější akce, které byste v reálném životě nejspíš určitě vynechali. Ale při čtení je dovoleno všechno a o to víc se radujete z každého nastalého problému, který musí vyřešit či hozeného klacku pod nohy, jež musí překročit. 

Charaktery hrdinů jsou totožné s prvním dílem. U některých je vidět vývoj či změna, jiné jsou stejné a nijak nevybočují. Přesně to, co potřebují, aby ožili a stali se vašimi upřímnými a pestrými průvodci, jim autorka dala. Každý má své cíle a důvody. Nic není černobílé nebo povrchní. Nečtete žádnou odpočinkovou četbu, u takového románu je jasné, že postavy musí být propracované a také rozhodně jsou. 

Promyšlený děj, až na tu počáteční kličku, která je pro autorku už typická, je hodně spletitý. Obsahuje nová a knize na míru vymyšlená slova a stejně jako v prvním díle, i ve Faje naleznete na posledních stranách kýžený slovník. Setkáváte se nejen se slovy, která byla použitá v Naslouchači, ale objevujete další názvy. Nic nevybočuje, všechno působí až neskutečně přirozeně. Z toho důvodu bych v případě série Naslouchač dala spíše zařazení mezi dystopie než fantasy, protože ta reálnost a chytlavost je až dechberoucí. 

Stejně jako v předchozím díle, i tento obsahuje spousty informací, které některé čtenáře mohou nudit. Pravda, nejsou podstatné pro nás, ale naopak jsou důležité pro Ilan, která se sklenitem zabývá a potřebuje znát podstatné informace. Zas na druhou stranu, myslím, že později v ději své znalosti využívá a vy díky tomu můžete na řešení přicházet s ní. I když souhlasím s tím, že možná méně by bylo pro některé lepší, já osobně si na líčení nemohu stěžovat a doslova všechno mi učarovalo. 

Musím uznat, že hororové a thrillerové prvky jsou ještě procítěnější a temnější. Atmosféra naprosto skvělá. Máte pocit, jako byste tak skutečně byli s nimi a nebezpečí vám dýchalo na krk. Není to příjemný pocit pro Ilan, ale vy to budete milovat. Čeho se ty scény týkají? Nemusíte mít obavu, že by autorka rozpracovala něco nového. Vrací se ke svým rozpracovaným záhadám, do kterých se noříte víc a přesto nedojde na vysvětlení. Ano, třetí díl to jistí a tentokrát už opravdu nemusíte mít obavu, že by se snad Petra Stehlíková někde opomněla a něco vynechala. 

Já osobně před spisovatelkou smekám, protože kniha je opravdu nabušená informacemi a není jednoduché se v ní vyznat ani pro samotného čtenáře. Musíte ji číst bystře, prožívat a vnímat, jinak jste ztracení. Náročný čtenář bude doslova pohlcen a zamilován do takto spletitého příběhu, ve kterém všechno naprosto sedí. Nenašla jsem nic, co by mi dalo možnost pochybovat o daném světě. Autorka má vše opravdu skvěle promyšlené a navíc perfektní paměť, že nic neopomene. Díky tomu je váš čtenářský zážitek prostě prvotřídní.

Podstatným prvkem je přátelství, které hraje v tomto světě otrokářů a otroků prim. Upřímnost a naděje jsou hned za ním. Jako další vám učaruje tajemno, které se rozlévá po celém světě. Kamkoliv se vrtnete, všude na vás křičí Jeho jméno vládne a vy netušíte, ačkoliv mnozí už možná ano, kde je skrytá pravda. Jenže tu se celou samozřejmě nedozvíte, od toho je tu právě ten třetí díl. 

Autorka se zbytečně nevrací a prakticky nevysvětluje nic, co se stalo v prvním díle. Pokud vysvětlí, jedná se o rychlý úsek, z něhož by nejspíš čtenář nebyl moudrý. Série Naslouchač je natolik precizní a naplněná tolika informacemi a akcí, že by opravdu nebylo možné, a by se Petra Stehlíková vracela a doinformovávala, jako se to v některých titulech stává. Bez znalosti předchozího dílu je prostě naprosto nemožné si Faju vychutnat. Pokud máte možnost, nejlepší je číst hned za sebou, tak jsem to udělala já. Netuším, jak snadno se vracíte k příběhu s natolik odlišným světem, když pozapomenete s ohledem na prodlení na podstatné detaily a informace.

Ačkoliv sérii Naslouchač zbožňuju, chápu, že se najdou čtenáři, kterým nemusí přijít vhod. Jak jsem řekla, jedná se o tituly, které si získají především a nejspíš pouze náročné čtenáře. Žádná oddechová četba se nekoná, v tomto případě slovo odpočinkový škrtněte ze slovníku. Díky té propracovanosti je nutné knihy vnímat a přemýšlet nad nimi. 

Co na Faju říká Chensie? Ach můj bože! Trpím! Nutně potřebuju třetí díl. To dobrodružství bylo naprosto fantastické, famózní a fajistické! Díky nemoci, kdy jsem nevylezla z postele, jsem knihu přečetla za jeden den. Natolik byla strhující a dokonalá. Od autorky si hodlám přečíst a dokoupit i její ostatní díla. Takové skvosty musím mít v knihovničce!


Knižní obálka:
U této série skutečně není potřeba složité ilustrace. Tato jednoduchá dostatečně vykresluje atmosféru a poukazuje na jedinečnost.




Anotace:
Návrat do temného světa, kde se na pravdu a naději téměr zapomnělo.
Ilan vstoupila do nížin, které jsou pro ni světem naprosto odlišným od toho sklenářského. Přátelství s kapitánem pětadvacítky je stále nové a Ilan si uvědomuje, že takový vztah nevzniká jen tak. Zvlášť když se jedná o pětadvacet bojovníků, jejichž nohy kráčí po zemi dlouhá léta a kteří za svůj život ovlivnili mnoho dění ve světě. Aby mohla o lidech, kteří zotročili její lid, smýšlet jako o přátelích, musí se hlavně naučit odpouštět.
Klid ve sklenářských městech je ke všemu narušen, když se po mnoha generacích znovu objevuje starodávný nápis, jen krátká věta, která kdysi byla součástí svobodného sklenářského světa. Ale kdo ji píše na zdi palutulů a sklenářských ghett, když ti, kdo znali její význam, jsou dávno mrtví? Jaký příběh vypráví ta tři slova, na první pohled tak jasná, přesto nepochopitelná?
Ilan bude muset čelit mnohým nebezpečím, aby odhalila význam starobylého odkazu a objevila v něm nové poselství.

Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2017
Žánr: Fantasy
Ze série: Naslouchač (2)
Počet stran: 440
Vazba: pevná s přebalem


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.