Recenze: KVAZI (Sergej Lukjaněnko)

Detektivka se zombie námětem


Wish mi kdysi jako knižní zajímavost ukazovala anotaci románu Kvazi, který vyšel u nakladatelství Argo. Zaujalo mě to a hle, Wish si můj tip zapsala a k Vánocům mi knihu darovala. Podle anotace jsem očekávala něco trochu jiného, než se mi dostalo... Jak na příběh pohlížím? 

V ich-formě se odvíjí vyprávění třicetiletého kapitána Denise Simonova, který přežil hrůznou zombie apokalypsu. Autor nastiňuje stejným způsobem přítomnost hlavního hrdiny a vzpomínky na dobu, kdy lidem šlo o holý život. 

Denis momentálně žije v prakticky bezpečné Moskvě, dělá svou práci a ve svém volném čase převážně popíjí, protože zatímco on přežil, tak... Je to typický hrdina, utápějící se ve vzpomínkách, bez zajímavého charakteru, ale za to s postřehem a opatrností policisty. 

Když získá nového parťáka, tak čtenář očekává určitou rivalitu. Jedná se totiž o starého policistu Michaila, který je kvazi. Bohužel se nevraživost nekoná, ústřední hrdina až příliš snadno přijme nového partnera. Vzrušení opadává spolu s tím, jak snadno se tito dva spřátelí. 

Michail je totiž ryze kladný hrdina. Jako kvazi nemá prakticky žádná negativa, až na to, že by prakticky neměl cítit emoce. Ovšem na to, jak mají být kvazi bezcitní, jsou až příliš živí a emotivní. To i sérioví vrazi mají méně emocí, než citu prostí kvazi. Škoda, ani tuto část se autorovi nepodařilo uchopit a neustálé narážky na emoce nevyústí v nic podstatného. 

Dějová linie sice obsahuje vzpomínky na post-apo svět, ale tím nebezpečí prakticky končí. Na někoho scény zapůsobí více, na někoho méně, protože se postupně slévají ve stejném líčení s hlavním dějem. Není tedy čeho se obávat, protože prim hraje detektivní případ, proplétající se s náboženstvím a politikou. 

Tradiční detektivka je tedy v novém prostředí, má i nové nástupce v řadách zombie, ale ve výsledku vás neoslní ničím originálním. Ta detektivní stránka knihy je až příliš hutná a zavání klasickou detektivkou, než by vás uspokojila, pokud jste se těšili na příliv zombie a strachu. 

V tomto případě se i citlivý čtenář lekne poprvé a zřejmě naposledy na úplném začátku, kdy je ještě plný očekávání a touhy po pokračování. Později se příběh stává více běžným díky pátrání, dlouhým rozhovorům o náboženství (ať už lidském či kvazi), o spoustě dalších prvků, které příběh dokreslují. Překvapivě se do děje vkrádá i láska, která však je účelová a nezaznamenáte žádné jiskření. 

Autorovi určitě nelze upřít originální pojetí zombie, které však působí spíše zastaralým a ne zrovna vzrušujícím dojmem. Podstata zombie je v tomto případě silně změněná a záleží na vás, jak se s tím poperete. Náročnější čtenář najde i pár nedořešených otázek, které mu budou vrtat hlavou, ač se Sergej Lukjaněnko snažil vše domyslet do detailu. Vysvětlí se v pokračování? Netuším, natolik mě kniha nezaujala, abych hledala další díly.

Závěr vás nepřekvapí, tušíte ho už velmi brzy. Jen zkrátka musíte chytit padoucha, což není jednoduché. Napětí však bude působit opravdu především na čtenáře žánru detektivka, pro zombie milovníky je toho v knize pramálo. V poslední pasáži se dozvíte o samotném autorovi, kde je rozebrána stručně také jeho bibliotéka. 

Knihu bych doporučila jako zpestření detektivního žánru, nikoliv jako čtení pro ty, kteří si chtějí přečíst něco zajímavého o zombie. 

Co na Kvazi říká Chensie? Tak za mě velké zklamání. Ne, že by kniha byla špatná. Jedná se o detektivku, na které si dal autor záležet. Ten detektivní žánr však je natolik výrazný, že pohltil takřka všechno neobvyklé, co mohlo knihu silně oživit. Takže jsem v rukou třímala něco, co mě nepřekvapilo, moc nebavilo a zjistila, že obyčejné detektivky prostě nejsou můj žánr. Škoda, mě i Wish anotace opravdu naladila, ale očividně jsme na ni nahlížely jinak, než bychom měly. 



Anotace: 
Zombie apokalypsa nakonec neznamenala konec světa. Nenávratně však pokřivila jeho tvář. Lidstvo přežilo, ale jeho životní prostor se zmenšil. Města se změnila v pevnosti, za jejichž betonovými hradbami číhá smrt. Rozsáhlé oblasti zůstávají zamořené „povstanci“, krvelačnými netvory, bažícími po mase živých. A stále větší úlohu hraje také nový druh živých mrtvých, kterým se říká kvazi. Nejedná se o žádné tupé, zabijácké stvůry – kvazi jsou silní, houževnatí, ale hlavně inteligentní, se všemi vzpomínkami ze svého předchozího života. Kapitán Denis Simonov z moskevské policie, který během katastrofy přišel o ženu a syna, nemá kvazi vůbec rád. A povstance už vůbec ne. Při své práci dává před plastovými pouty přednost mačetě. Když s ním jeho nadřízeným dojde trpělivost, přidělí mu nového parťáka – starého (a mrtvého) policistu.

Nakladatelství: Argo, Triton
Rok vydání: 2018
Žánr: Detektivka, Horory
Počet stran: 349
Vazba: brožovaná

2 komentáře:

  1. Detektivní příběh v zombie světě? Hmm to zní opravdu dobře :D Obálka mě upoutala na první pohled a asi si knížku dám na seznam k přečtení, i když jste z ní moc nadšené nebyly :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já moc na detektivky nejsem, ale myslím, že pokud je máš ráda, tak ten nápad by se ti mohl líbit. Má to určitě něco do sebe. :o)

      Vymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.