Recenze: CVIČENÍ MENTÁLNÍ KONDICE (Jana Bílková)

365 úkolů na celý rok

Kniha, kterou držíte v ruce, je určena pro všechny, kdo rádi luští, pracují na své mentální kondici a flexibilitě, kdo rádi přemýšlejí a hrají si s písmeny, slovy a jazykem. (předmluva)

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál

Chci zakoupit tento titul


Nakladatelství Portál vždy vyzdvihuji, protože vydává zajímavé, naučné i kreativní publikace, týkající se převážně psychologického hlediska. V tomto případě se jedná o mentální rozvoj nebo udržování mentální kondice, jak vám dává najevo název. Na každý den úkol, který prověří vaší mentální zdatnost a pomůže vám nezakrnět. Skvělý nápad, co říkáte? Jak se tedy autorce publikace povedla? 

Jana Bílková vás do své knihy uvede krátkou předmluvou, po níž hned na řadu přichází úkoly a úlohy, pomáhající rozvíjet a udržovat mentální kondici. 

Některé typy cvičení vyžadují chvíli zkoušení a hledání řešení. Je potřeba vytrvat, případně se k úkolu vrátit o něco později, neboť s postupující praxí  člověk získá v řadě podobných aktivit cvik, zkšuenosti a potřebný rozlet. (předmluva)

Jak vám napovídá autorka, tak některé úlohy vám budou připadat snazší, jiné naopak složitější. Podle mého záleží na úhlu pohledu, protože subjektivní názory se na dané úkoly mohou lišit a co je pro jednoho lehké, může být pro druhého obtížné. Pokud jste však odhodlaní přijít všemu na kloub, tak ano, ponechte si časovou rezervu a pracujte postupně. Souhlasím s autorčiným rčením, že postupem v knize získáváte i na zkušenostech a co se vám jevilo nemyslitelné vyřešíte pak lehčeji. 

Mezi úlohami naleznete: 
  • Skrývačky
  • Přesmyčky 
  • Doplňovačky
  • Vyškrtávací doplňovačky
  • Tabulkové přesmyčky
  • Klasické tvoření ze slov a další...


Jak již napovídám, tak se nejedná o klasickou knihu lušťovek, ve kterých si trénujete mentální kondici pomocí křížovek, kris-kros či sudoku. Takové naleznete v každé večerce, ovšem tato kniha je opravdu jedinečná v tom, že se důraz dává na jazykové úlohy, které jsou kreativní a rozmanité. Máte tedy možnost zaměstnat svůj mozek rozličnými úkoly, které vám pomohou trénovat mentální kondici a nezakrnět. 

Navíc se nejedná o nic časově náročného a nepotřebujete k tomu nic víc než případně blok a propisku. Otrlejším postačí jen propiska, protože mohou vpisovat odpovědi přímo do knihy. Ta k tomu není přímo uzpůsobená. Jedná se o brožovanou vazbu, takže osobně bych doporučila spíše ten blok. 

Je na vás, jestli za den vyluštíte jednu či více jazykových úloh. Přece jen se stane, že někdy máte náladu a vyluštíte jich více a jindy se k publikaci za celý den nedostanete. Nejvhodnější by bylo asi řešit jednu úlohu denně, ale tohle už je ryze na vás. 

Jako milovnice přesmyček a obdobných kreativních jazykových úkolů jsem nadšená. Takových úloh se mi v menším množství dostávalo při hodinách českého jazyka a moc mě bavily. A náhle mám před sebou titul plný 365 jazykových her se slovy a písmeny a můžu se jim věnovat, jak budu chtít. Za mě autorka a nakladatelství Portál uvedli na český knižní trh naprosto unikátní knihu, která potěší všechny myslitele! Pokud hledáte podobné hry v matematice, tak rozhodně sáhněte po publikaci Holder Dambeck s názvem Přijdou tři logici do baru...

Nemějte obav, pokud vám přece jen budou docházet nervy a něco vám nepůjde, kniha samozřejmě obsahuje v samotném závěru pasáž s názvem Řešení

Já bych tento úžasný titul doporučila všem, kdo rádi namáhají svou hlavičku a hrají si se slovy. Báječná publikace vám rozšíří slovní zásobu, rozcvičí mentální kondici a navíc skvěle zabaví! 

Co na Cvičení mentální kondice říká Chensie? Je to naprosto perfektní titul! Já takovéhle slovní úlohy zbožňuju, takže jsem byla nadšená. Samozřejmě, něco mi šlo snadno, nad jiným přemýšlím ještě teď. Dávkuju si podle možností, ale prakticky každý týden jich několik udělám a nejenže mě to baví, ale mám pocit, že už mi mysl tolik nestagnuje. :D Musím doporučit všem, kdo potřebují najít sebejistotu, co se týče své mentální kondice. :))

Anotace: 
Víte, že kromě tělesných rozcviček existují i ty mentální? Tato kniha vám jich nabízí přesně 365, aby ani jediný den nezůstal němý. Můžete je řešit postupně, ale na druhé straně není nutné omezovat se na jediné cvičení denně. Různé typy úkolů jsou záměrně promíchány, někdy vyžadují chvíli zkoušení a hledání. Kniha je určena pro všechny, kdo rádi luští, pracují na své mentální kondici a flexibilitě, kdo rádi přemýšlejí a hrají si s písmeny, slovy a jazykem.
PhDr. Mgr. Mgr. Mgr. Jana Bílková, Ph.D., je psycholožka, překladatelka a tlumočnice. Učí na univerzitách a akademiích třetího věku, vede přednášky v knihovnách a v aktivizačních programech pro seniory. V Portále vydala úspěšnou knihu Trénink mentální kondice (2017).

Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2019
Žánr: Pedagogika a psychologie
Počet stran: 152
Vazba: brožovaná

1 komentář:

  1. Očakával som motivačnú literatúru, našiel som zaujímavý titul na vyplnenie voľného času. :-) Pekne spracované :-)

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.