Recenze: DEVĚT NOCÍ (Zuzana Strachotová)

Fanatické postapo zdárně pokračuje! 


Za recenzní výtisk děkuji Knihcentrum.cz
Knihcentrum.cz na FB

Chci zakoupit titul v eshopu Knihcentrum.cz


V roce 2018 u nakladatelství Fantom Print vyšel první díl postapo military série s názvem Devět dní. Nedávno jsem vás o titulu informovala prostřednictvím recenze a nyní je čas na pokračování. Zuzana Strachotová je česká začínající autorka, která na svých příbězích podle všeho pár let pracovala a vyplatilo se. Obě knihy jsou čtenáři dobře hodnocené a není divu. 

Varování: Recenze může obsahovat spoilery, týkající se prvního dílu.

Styl psaní je zas o něco povedenější. Už u první knihy bylo jasně vidět, že se autorka snažila vypsat a vypracovat natolik, aby její vyprávění neznělo amatérsky. Ve většině případů se jí to opravdu povedlo a za debut by Devět dní dle textu nenáročný čtenář rozhodně neoznačil. Náročnější čtenář může být u druhého dílu ještě spokojenější. Román je dělený na tři části, z nichž každá obsahuje středně dlouhé kapitoly.

Problém se pro někoho může skrývat v opětovné rozepsanosti. Někdy je potřeba si na autorčin rozepsanější styl zvyknout, protože vypisuje i méně podstatné informace, které sice při čtení nijak nevadí a nepůsobí vyloženě jako nadbytečný text, ale mají zásadní vliv na dynamiku příběhu. 

Závěr románu Devět dní byl opravdu napínavý a skrýval mnohá tajemství. Hrdinové se vydali jinými cestami, ačkoliv oba zůstali již na správné straně. Zatímco elitní voják Lee se i nadále věnuje vojenství, Sera za trest skončila v konzervárně. Navíc se Bloku nevede nejlépe - záchranná akce se nepodařila tak, jak si přáli. Je všeho málo a tak se běžné podmínky pro život obyvatelům den za dnem zhoršují, což se začíná vyhrocovat. Začátek je opět pozvolný a velmi pomalu se rozjíždí. K podstatnějšímu zvratu dochází až mnohem později, kdy se nachází deník jednoho z vedlejších postav...

Co se týče romance Lee a Sery, tak je vhodně upozaděna. Ústřední hrdinové prostě nemají na sebe čas a tak nějak k sobě hledají cestu, zavaleni svými povinnostmi. V prvním díle se jejich vztahu a poznávání věnovalo více, v tomto případě  se kupředu dostávají dramatičtější prvky, které ocení  milovníci akčnějších knih. 

Tajemstvích je mnohem více než v předchozím díle, dá se říct. Nebo jsou možná okatěji nadhozené. Už v prologu vás vyvede z rovnováhy poměrně emotivní a lehce zmatečný text. Nadále však taje pokračují v krátkých popiscích v kurzívě před samotnými kapitolami. Co to všechno znamená a jaká tajemství jsou v příběhu ukryta? To se samozřejmě dozvídáte postupem čtení a převážně až v samotném závěru. 

Autorka už svůj postapo svět představila v první knize dostačujícím způsobem, i když samozřejmě by se nezodpovězené otázky našly, pokud by po nich náročnější čtenář pídil. Ve druhém díle Zuzana Strachotová přirozeně navazuje na dané prostředí a vy se snadno ocitáte na místech, která pro vás nejsou díky jejímu vyprávění vzdálená. Atmosféra působí a snadno se tak vžijete do příběhu, který je pro hrdiny opravdu důležitý - a díky tomu se stane podstatným i pro vás. 

Zatímco v prvním díle jste se akčnějšího děje dočkali spíše až ke konci, tak nyní se rozjíždí akční dobrodružství, jak má být, dříve. Je plné bojových akcí, emocí, zajímavých zvratů a překvapení. Autorce se podařilo smísit postapo a military a vetřít do nich romantické prvky. Takových románů příliš není a díky tomu si své čtenáře (především čtenářky) právem získává. Navíc Zuzana Strachotová opravdu vytvořila příběh, který je uvěřitelný a uvnitř knihy živí natolik, že si vás dokáže získat. 

Za největší klad knihy považuju promyšlení postapo světa, ve kterém nic není černobílé. Především ne řešení a náhled na to, co je dobré a co špatné. Každý má svou pravdu a pohlíží na danou věc jinak, než ten druhý. V tom tkví kouzlo pro náročnější čtenáře. Samotné fanatický svět by byl bez propracovanosti jen běžným náčrtem, ale Zuzana Strachotová ho dokázala oživit a to velmi autenticky. 

Co se týče závěru, tak rozhodně budete překvapeni. Neočekávané zvraty vás dovedou až k jádru problému a řešení rozhodně není jednoduché. Ač se jedná o postapo se sci-fi prvky, působí reálně a to mnozí ocení zřejmě nejvíce. 

Stejně jako první i druhý díl potěší zejména čtenářky, které dávají přednost promyšlenějšímu prostředí a námětu a přesto chtějí romantické prvky. 

Co se týče knižní ilustrace, tak dle mého je stejně jako u předchozího dílu opravdu povedená a ke knize se hodí. Rozhodně o ní vypovídá. Celá série má knižní obálky obdobné, což je skvělé. Pasují k sobě. 

Co na titul říká Chensie? První díl pro mě obsahoval ještě nelogičnosti ohledně chování ústředních postav, v tomto románu to zvětší části vymizelo. Je vidět, že druhý díl je propracovanější a autorka jistější. Za mě je román Devět dní o něco povedenější než první.

Anotace: 
Hrozba byla zažehnána. Bezprostřední nebezpečí pominulo. Sera a Lee mohou konečně žít své životy, tak, jak si je ve vidině svobody vysnili. Jenomže tam, kde mělo zářit hrdinství, zůstalo v očích lidu selhání. Prosperita Bloku upadá, zatímco Citadela svírá Sabrii v ještě krutější formě diktatury. Bez elektřiny se lidské potřeby rychle mění v boj o koryto a povstalecké praktiky se až příliš začínají přibližovat těm citadelským. A když je cena za normální život pro Leeho příliš vysoká, rozhodne se Sera zaplatit ještě vyšší. Osud Sabrie leží v rukou toho, kdo se první dostane k memoáru. Zničit. Zachránit. Zneužít. Každá strana má jiné úmysly. Jenomže kolik těch stran vlastně je??

Nakladatelství: Fantom Print
Rok vydání: 2019
Žánr: Postapo
Ze série: Devět dní 2. 
Počet stran: 383
Vazba: pevná s přebalem

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.