Recenze: KNIHA ŽIVOTA (Deborah Harkness)

Velké finále propracované trilogie


Za recenzní výtisk děkuji Euromedia
Chci zakoupit titul v Knižním klubu!


Závěrečný díl úspěšné trilogie vyšel v novém vydání s filmovou obálkou u nakladatelství Laser. Ne, že bych byla fanoušek filmových ilustrací, ale v případě této paranormal fantasy jsem rozhodně pro, protože obsah je pro dospělé a předchozí knižní verze, které vyšly u Knižního klubu, mi připomínaly spíše styl young adult. Ovšem v případě Času čarodějnic o ya rozhodně nejde, jak jsem vás informovala v předchozích recenzích. Čím si vás tedy získá poslední román? 

Styl psaní se opět odehrává, jak v ich-formě z úhlu pohledu hlavní hrdinky, tak v er-formě, kdy vás autorka vhodně seznamuje s propracovaným a promyšleným příběhem. Už jste si zvykly na popisnější děj, ale ve třetím díle se vše řídí plynule a dynamicky do finále, proto bych řekla, že je právě závěrečný román nejčtivější a má pořádný spád. 

Začátek knihy je o návratu z minulosti... Diana i Matthew přichází domů, ale netuší, co všechno se pro ně změnilo! Vás přivítají dva duchové, kteří komentují děj a připravují vás na emotivní scény. Diana prožívá svou ztrátu a Matthew se chce pomstít, ale to nebude tak jednoduché, protože do toho všeho je čeká ještě mnoho složitostí a bádání... 

Nejvhodnější je číst knihy hned po sobě, protože obsahují opravdu velké množství postav, ve kterých se postupem času můžete ztrácet. A s novým dílem samozřejmě přichází i pár nových hrdinů, kteří zamíchají kartami. Pokud si nepamatujete vedlejší postavy z předchozích děl, snadno se můžete ztrácet. Ovšem je důležité udržet si správný přehled, jelikož mezilidské vztahy jsou opravdu zapeklité a orientace je tak víc než nutná. 

Romance Diany a Matthewa už není natolik jiskrná a vášnivá jako byla v prvním díle. Jejich vztah prochází přirozeným vývojem a tak se láska stává spíše pevným poutem, které vás snadno okouzlí. Je mezi nimi krásný vztah, plný něhy i touhy, ale nebude tak harmonický, jak by si hrdinové přáli. I v tomto případě je čekají starosti, které jsou nezáviděníhodné a je potřeba je vyřešit, jinak jejich románek nedopadne dobře... 

Jestli máte rádi akčnější děj, tak vás tento závěrečný román potěší zřejmě nejvíc. Stále se něco děje až na poklidnější začátek je pokračování příběhu pěkně dramatické a dynamické. Co nejlepší, tak konečně získáváte odpovědi na otázky, které vám během čtení předchozích dílů vyvstávaly v myšlenkách a nutily vás číst dál. Deborah Harkness má svůj příběh opravdu promyšlený, nemusíte se obávat, že by vás zklamala. 

Název Kniha života má něco do sebe, protože se samozřejmě odkrývá tajemství, zodpovídá poslední otázky a tentokrát je to opravdu nečekané a působivé. Jak už víte, tak Diana svou roli čarodějky přijala se vším všudy a stala se z ní mocná čarodějka, ale víc vás o tom poinformuje autorka. Bylo by škoda připravit vás o překvapení. 

Zakončení této série je prostě neuvěřitelné a fantastické. Nejednoho čtenáře nadchne a napadne ho, že takhle přesně si to nejspíš představoval. Celá trilogie potěší náročnější čtenáře a tento díl má hodně, co do sebe, takže věřte, že budete zírat... 

Líbily se vám předchozí dva díly Čas čarodějnic (recenze) a Stín noci /recenze), který se týkal nejen upírů a magie, ale také démonů a lásky? Tak v tom případě vůbec neváhejte nad přečtením precizního finále! Doporučuju nejen závěrečný díl, ale také celou trilogii všem, kteří mají v oblibě propracované paranormal romance s řádnou dávkou fantazie, promyšlenosti, historie i romantiky! 

Co na titul říká Chensie? Přiznám se, že jsem se z počátku ztrácela v postavách, protože jich bylo dost a já si přesně nevzpomínala na všechny. Ale jakmile jsem se začala orientovat, kniha mě chytila. Byla akčnější a to mě bavilo. Navíc konečně vše zapadávalo do sebe a odkrývalo se tajemno, které bylo fascinující. Hrozně jsem se na závěr těšila a vůbec nezklamal! Doufám, že si trilogii budu moct vychutnat brzy znovu. Určitě se jí v mé knihovničce bude dobře dařit. :))


Anotace: 
Závěrečný díl světově úspěšné trilogie. Hlavní hrdinové a milenci, čarodějnice Diana Bishopová a upír Matthew Clairmont, se vracejí v čase z alžbětinského Londýna zpět do naší současnosti. Diana je těhotná a o to víc odhodlaná bránit se proti těm, kteří chtějí ukrást a zneužít tajemství objevené čarodějnicemi v dávných dobách a ukryté v tajemném Ashmoleově svazku. Než se však Dianě a Matthewovi podaří odhalit obsah tajného rukopisu alias Knihy života, musí uhájit i svůj zakázaný vztah. 

Nakladatelství: Laser
Rok vydání: 2019
Žánr: Fantasy, paranormal romance
Ze série: Čas čarodějnic 3.
Počet stran: 512
Vazba: brožovaná

1 komentář:

  1. Vzhledem k tomu, že sérii neznám a nečetla jsem ani první dva díly, nemá smysl slibovat, že si tohle přečtu. :D Ale je fajn, když se finále povede, občas tomu tak nebývá. :)

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.