Recenze: SKRYTÁ ZUŘIVOST SRDCE (John Boyne)

Cyril Avery a jeho život



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Slovart
Chci zakoupit tento titul


U nakladatelství Slovart vyšel emotivní, kvalitní a propracovaný román, jdoucí do hloubky, který potěší náročnější čtenáře. Náhled na komplikované, upřímné a reálné životy lidí, žijících ve 40. letech až takřka do současnosti. Tento titul, nebojím se říct, že skvost, je opravdu perlou mezi a není divu, že se jedná o vítěze ceny The Glass Bell Award jako román roku. I vy byste mu dali svůj hlas. 


Komplexní vypravování je opravdu potěšením pro náročnější čtenáře, kteří chtějí text, jež přiláká vaše oko a stejně tak vás donutí myslet a nikoliv příběhem jen proplouvat. Díky tomu, že je očekávaně složitější, než kupříkladu styl psaní v autorových young adult románech Chlapec na vrcholu hory (recenze) a Chlapec v pruhovaném pyžamu, vám snadno a výrazně vylíčí život Cyrila Averyho. 


Román se dělí na tři části, které s ohledem na možnost prozrazení děje nebudu vypisovat. Poslední závěrečnou částí je epilog. Vypravování v ich-formě, které je koncipováno jako skutečné vyprávění chlapce/muže, se postupně mění dle toho, jak hrdina dospívá. Autentické pasáže vám snadno ozřejmí takřka celý hrdinův život, v čemž tkví to největší kouzlo... 

Příběh začíná v roce 1945, kdy je vypravování trochu zvláštní. Vypravuje jej totiž chlapec, ale prožívá ho jeho matka. V té době šestnáctiletá Catherine Gogginová prožívá největší hambu svého života. Dokonce jí kněz plivne do tváře. Je těhotná, ale samozřejmě není vdaná a tak je na ni pohlíženo jako na nevěstinku, vyvrhelkyni společnosti, o kterou se nejenže nepostaral samozřejmě stát, natož církev, ale vyhnali ji dokonce i rodiče. V oné době nic zvláštního, spousta mladých žen se musela postarat o sebe sama, když se jim stalo něco takového. 

Mladičká Catherine se vydává do města, shodou okolností se seznamuje s velmi milým mladíkem, který jí pomůže najít střechu nad hlavou. Tím se dostáváte k dalšímu závaznému tématu, které hraje v románu prim, ale to poznáte až sami. 

Zajímavé je, že se autor rozhodl, že všechny hlavní části se budou odehrávat s rozdílem sedmi let. Od roku 1945 se ocitáte v roce 1952, kde už se setkáváte s ústředním protagonistou Cyrilem Averym. Sedmiletý chlapec vás uvede do svého života, ač si žije finančně lépe než jeho vrstevníci, strádá emocionálně. Je osamělý a cítí se být zvláštní.



Cyril je hodný chlapec, a dobrý muž. Trpí především dobou, protože je homosexuál a nikdo z nás netuší, jak těžké bylo v dané době být takový. Autor se rozhodl, že ústředním námětem románu bude homosexualita. Poukázal nejen na fáze, kterými Cyril prochází, ale zaměřil se také na dobu, která homosexualitu nevnímala vždy korektně. Ve čtyřicátých letech byla homosexualita zlo, gayové i lesbičky byli oběťmi násilí a nikde neměli zastání. Máte jedinečnou možnost pozorovat, jak se vztah společnosti k homosexuálům postupně měnil. Jisté je, že to v minulosti neměli vůbec jednoduché... 

John Boyne se zaměřuje nejen na onu homosexualitu, ale popisuje samozřejmě také společnost a doby, ve kterých se s hrdinou ocitáte. Neuniknete kupříkladu zmínce o teroristickém útoku 11. září 2001, neuniknete minulosti, ve které se Aids stal pojmem a lidé si mylně mysleli, že nemocí mohou trpět pouze homosexuálové. 

Ač nejpodstatnějším hrdinou je Cyril Avery, tak se seznamujete také s jeho adoptivními rodiči. S Maude Averyovou a Charlesem Avery, kteří svým způsobem v jeho životě jsou také podstatní, ačkoliv jej neberou jako vlastního syna. Nadále své místo v životě Cyrila bude mít také jeho nejlepší kamarád Julian a jeho dcera Alice...

Postav je opravdu velké množství, ale překvapivé je, jak jsou oduševnělí a realističtí. Všichni do jednoho působí živým dojmem, mají svůj niterní příběh a snadno jim jejich život uvěříte. Krásná je propojenost, ovšem na tu si musíte nejprve přijít.

Náročnější čtenář nemusí ocenit určitou formu účelovosti, tak na vás totiž mohou působit všelijaké náhody a propojenosti. Ovšem, když se nad tím zamyslíte, tak život je natolik zvláštní, že i tak by se to skutečně odehrát mohlo, a tak jste na vážkách - uvěříte spisovateli jeho mistrovské dílo nebo se necháte zviklat nejistotou? 

Ačkoliv se převážná část děje odehrává v Irsku, především v Dublinu, tak s Cyrilem navštívíte také Amsterdam a New York. Prožijete s ním nejen jeho coming out, lásku, ale i neštěstí a bolest. Román je totiž neskutečně emotivní, ačkoliv se nejedná o typickou srdceryvnost a nezdá se, že by John Boyne hrál na strunu citů jen kvůli tomu, aby vám zlomil srdce. 

Zkrátit recenzi a popsat plně knihu není snadné. Je opravdu obsáhlá a s ohledem na počet stran, přesně 558, prakticky neobsahuje žádné nadbytečné texty. Koncept je promyšlený, propracovaný a plný životních dramat, které jsou silné a uvěřitelné. Závěr je asi nejvíce nostalgický a přitom krásný. Po dočtení si buďte jistí, že na vzpamatování se z takového prožitku budete chvíli potřebovat. 

Surový a upřímný Život Cyrila Averyho by si měl přečíst každý, který chce získat náhled na homosexualitu v průběhu věků. A nejen to! Krásné, životní drama, je precizním výsledkem poctivé a kvalitní práce Johna Boyna, který si zamilujete. 

Co na Skrytou zuřivost srdce říká Chensie? Miluju to. Tento příběh se mi vryl do srdce a já vím, že nezapomenu. Rozhodně jsem nečetla naposledy! Jako milovnice lgbt žánru je tento příběh skvostem a nedám na něj dopustit. Svým způsobem mi připomíná další skvost literatury, Malý život. Doporučuju přečíst si! 


Anotace: 
Cyril Avery není pravý Avery – alespoň mu to tak říkají jeho adoptivní rodiče. Ale když není pravý Avery, kdo ve skutečnosti je?

Narodil se jako nemanželské dítě mladistvé dívce zavržené její venkovskou irskou komunitou a byl adoptován zámožným dublinským párem prostřednictvím hrbaté redemptoristické jeptišky. Cyril je vržený do světa, a drží ho jen křehké pouto jeho vřelého vztahu k okouzlujícímu a nebezpečnému Julianu Woodbeadovi. Vydán na pospas milosrdenství osudu a náhodám, prochází životem ve snaze poznat sám sebe a svůj původ – a po celá léta bojuje o svou identitu, domov, vlast a o mnoho dalšího.

V tomto transcendentním díle nám John Boyne předkládá příběh Irska od 40. let dodnes očima „obyčejného“ muže. Je to román, který rozesměje i rozpláče a připomene všem sílu lidského ducha.

Nakladatesltví: Slovart
Rok vydání: 2019
Žánr: Literatura světová, 
Počet stran: 558
Vazba: pevná s přebalem

1 komentář:

  1. Tak to jsi mě navnadila! Johna Boyna úplně zbožňuju, četla jsem Chlapce v pruhovaném pyžamu (dvakrát), Chlapce na vrcholu hory a ještě tu třetí knížku, která se odehrává za první světové války a teď si zaboha nemůžu vzpomenout na její název. Sakra. :D Nicméně tuhle knížku si určitě jednou taky přečtu! :)

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.