Recenze: VIKINGOVÉ - NÁJEZDY SYNŮ (Lasse Holm)

Úspěšné pokračování trilogie Vikingové!



Za recenzní výtisk děkuji Knihy Dobrovský

Chci zakoupit tento titul!


U Knihy Dobrovský pod značkou Fobos vyšel druhý díl velmi úspěšné a pohlcující trilogie Vikingové. První díl Pomsta synů (recenze) se odehrával v 9. století v Anglii. Autor skvěle vykreslil nejen atmosféru, prostředí a charaktery, ale také detektivní zápletku. Propracovaná dějová linie je plná uvěřitelných a neotřelých zvratů, překvapení a intrik. Nejeden čtenář na tento historický román, inspirovaný skutečnými událostmi, nedá dopustit. Zapůsobí na nás tak osvěžujícím a strhujícím dojmem také pokračování? 



Stejně jako v předchozím díle se vypravování odehrává v er-formě, kdy autor snadno nastolí autentickou atmosféru, jež je takřka hmatatelná. Lehce se začtete, ačkoliv vyprávění nespadá do jednoduché četby. Lasse Holm má osobitý styl psaní, kdy vábivě poukazuje na některé prvky v budoucnosti příběhu, zatímco promlouvá ke čtenáři. Už na první pohled je jasné, že autor umí pracovat s textem, využívat slovní zásobu a předvést vám komplikovaný příběh se vší surovostí. Román tedy potěší spíše náročnější čtenáře, kteří si chtějí užít vikingské kultury tak, jak je zachycená v historii. 

Už začátek knihy se rozjede v dynamickém rytmu. Přihlížíte nebezpečí, ve kterém se Rolf a Hastein spolu s posádkou ocitli. Jediné bezpečí jim skýtá kostel, který obléhají Frankové a význačný Robert Silný. Tuto bitvu se podaří vyhrát a získat také něco navíc, i když to stojí oběti na obou stranách. Hastein se samozřejmě se svým dobrodružstvím chlubí a manévruje Železného Bjorna do tažení, jež on svéhlavě odmítá. Ovšem nakonec se Hasteinovi podaří vyprovokovat ho natolik, že výzvu přijme a muži vyráží na novou a nebezpečnou cestu do Hispánie... 


I tentokrát je ústřední postavou Rolf Troufalec, se kterým jste měli možnost prožít nemalé dobrodružství a zasvěcení do života Vikingů. V tomto díle už Rolf není vyjukaným a vystrašeným hochem, i když do zběhlého Vikinga má také ještě daleko. Už je ovšem mnohem jistější a zná pravidla. Také má u sebe sax, svůj dlouhý nůž, pojmenovaný Krvežíznivec, se kterým se zdárně ohání a lidi, kteří nad ním drží ochranou ruku... Zatímco v předchozím díle se Rolf snažil zabránit plenění seveřanů v Anglii, nyní se bez váhání účastní. 

Vývoji nepodléhá jen Rolf, ale samozřejmě také ostatní hrdinové. Znovu se setkáváte nejen s Hasteinem, ale i krvelačnými vikingskými bratry a fráterem Jarvisem. Na povrch vychází utajované rodinné vztahy, budují se nová pouta i přátelství a autor vám šikovně zprostředkovává náhledy na minulost postav.

V ději, odehrávající se v muslimském Španělsku a na moři, se dozvídáte také náhledy na dění v předchozím díle. Autor do příběhu zapojuje také mytologii, historii a vzpomínky hrdinů. Pravda, legendy nepřidají na posunu děje, ale za to jsou zajímavým prvkem, jež příběh okoření. Mezi podstatná témata patří samozřejmě vikingové, jejich kultura, nepřekvapí vás tedy ani otroctví. Podstatný vliv v 9. století měla také víra, která má své zastání. Dějová linie je velmi dynamická především proto, že se vlastně neustále něco děje. Jsou pasáže, které jsou oddechovější, ale těch je opravdu malé množství a jsou vhodně proložené.


Bohatý příběh má rozvětvenou dějovou linii, která se liší i časem, ve kterém se odehrává. Určitě se těšíte na detektivní linku, která je tentokrát o něco surovější a temnější. Pojednává se totiž o hledání vraha. Autor se nezabývá pouze rozhovory, skutečně pátrá a skládá dohromady působivou mozaiku, ve které nesklouzává ke klišé. Nezklame vás svou propracovaností a uvěřitelnými zvraty, jež mnohé překvapí a zapůsobí na celkový děj. Co může být pro někoho problém jsou násilné, surově podané scény, jejichž účelem není vás šokovat, ale zobrazit tehdejší drsnou dobu. 

Jelikož je titul po celou dobu akční, nepřekvapí vás, že na závěr Lasse Holm ještě trochu přidá. Napětí vám nejspíš poteče i ušima, jelikož příběh je opravdu strhující a snadno jej přečtete prakticky za pár dní, ačkoliv má čtyři sta dvacet čtyři stran.


Promyšlený historický román, založený na skutečných událostech, čtivý, jak čert. Sotva jej přehlédnete, díky intenzivní ilustraci. Na obálce je muž, zobrazující vikingského válečníka, stejného, s jakými se setkáváte po otevření knihy. Pětihvězdičková nálož precizně vytvořených charakterů, zvratů a historických faktů včetně prozíravé detektivní linie, je prostě #musthave pro všechny, kteří četli neméně kvalitní první díl. Užijte si čtení! 

Co na titul říká Chensie? Zbožňuju to! Tento příběh byl pokračováním dobrodružství mých oblíbených hrdinů. Líbí se mi, že mimo Rolfa Troufalce ještě více poznávám ty, kteří nehrají přímo prim. Samozřejmě přichází i nové postavy, ke kterým si kladný či záporný vztah určitě snadno vytvoříte. Lasse Holm je neskutečný autor, který se nebojí čelit výzvě a propracovat tak dokonalý koncept, že historii přečtu jedním dechem. Moc se mi líbila mytologie, kterou ztvárnil. Zajímavě podanou víru, i když to není můj šálek kávy. Prakticky na knize obdivuju vše, není, co by se mi nelíbilo. Snad jen to násilí a surovost... to je prostě opravdu hodně vikingské a autor si servítky nebere, ale o tom už mě přesvědčil první díl. :))



Anotace: 
Jaro roku 868. Flotila 80 lodí z Nourmountieru u francouzského pobřeží, která směřuje na jih. Na palubě je Rolf Rapkæft, jeho přítel Hastein, bratr Jarvis a Ylva, kromě nich i Bjørn Jernside, Sigurd Slangeøje, Halfdan Hvidsærk a další dva tisíce Vikingů.

Cílem je muslimské Španělsko, kde by se mělo rabovat samo. Spousta měst padla a lodě jsou plné stříbra, ale když se flotila dostane do protiútoku, jedna loď zůstane osamocená ve Středozemním moři. Někdo začne posádku jednoho po druhém zabíjet a je na Rolfovi, aby přišel na to kdo.

Nájezdy synů jsou založené na skutečných událostech. Kniha je druhým dílem historické trilogie z raných dob Vikingů.

Nakladatelství: Knihy Dobrovský - Fobos
Rok vydání: 2019
Žánr: Historické romány
Ze série: Vikingové
Počet stran: 424
Vazba: pevná s přebalem

1 komentář:

  1. Mě vždycky ve škole učení se o Vikinzích neskutečně bavilo, ale nějak jsem se zatím nedostala ani k oblíbenému seriálu, ani ke knihám. :/

    Pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.