Recenze: RUDÉ SVITKY MAGIE (Cassandra Clare, W. Chu)

Pompézní dobrodružství s Magnusem a Alecem!

 



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Slovart - #BOOKLAB


Chci zakoupit tento titul!



U nakladatelství Slovart - #Booklab vychází první díl série Nejstarší kletby, která spadá pod Ságu lovců stínů. To je velmi potěšující zpráva pro všechny milovníky světa lovců stínů, který s láskou a pečlivostí americká spisovatelka vymyslela a sepsala. 


Stejně jako v případě předchozích děl je styl psaní trochu rozepsanější, ale nikoliv tolik, jako kdysi. V tomto případě je vlastně oproti běžnému stylu trochu stručnější, ale o perfektní a lákavé popisy vás autorka neošidila, nebojte. Atmosféra je taktéž upřímná, živá a pulsující, jako vždy, když se propadnete do kouzelného a nebezpečného světa lovců stínů.

Tentokrát hraje prim lovec stínů Alec Lightwood a Magnus Bane. Ti dva toho mají za sebou vážně hodně, byla válka, to jistě víte, a přinesla sebou ztráty, smutek i bolest. Je na čase, aby si tito dva udělali čas na sebe a zkusili rozvinout svůj vztah. A tak se vydávají do města lásky, do Paříže, aby se oddávali romantickým chvilkám. Jenže ono to nebude tak horké. Všude totiž číhá tajuplná minulost, nebezpečí a povinnosti a to dokonce i na dovolené! A tak Alecovi a Magnusovi nezbývá, než zanechat radovánek a vyřešit případ Karmínová ruka, protože má prý nějakou spojitost se samotným Magnsem. Jenže jakou? Vždyť Magnus si není ničeho vědom a vážně moc si chce užívat chvíle se svým krásným a milým přítelem... 

Jak znáte kontroverzního a osobitého Magnuse, tak dobrodružství s ním je prostě stylové! Plné módních trendů, bouřlivých a velkolepých večírků, jídla vytříbené chuti, vtipných poznámek a póz hodných tohoto čaroděje. Takže jakmile se začtete, rozhodně Magnuse cítíte ze všeho, nač sáhne a to je jen dobře. 

Dobrodružství je tak okázalejší, než byste čekali. Nepostrádá jistou komickou složku, která temno nadlehčuje a tak se z knihy nestává horor, který by cílové čtenáře děsil, ale naopak napínavé, vtipné a v případě Magnuse i melodramatické drama, které má sílu vás pohltit. 

Alec je pravým opakem. Je tichý, obezřetný, přemýšlivý, váhavý a ohledně vztahu nejistý. Magnus má za sebou desítky vztahů, milostných románků a zkušeností, zatímco pro Alece je prvním přítelem a zkušeností s láskou. Do té doby bylo vždy vše jen na vlně přátelství, ale teď... postavil se za svého přítele a hodlá jej chránit a milovat, i když se mu hroutí zem pod nohama. 

Tahle lehce pikantní a vášnivá vsuvka v rámci young adult žánru (nebojte, nic nad rámec) vám zobrazí romantické chvilky plné emocí, polibků a duševní intimity, která poukazuje na křehkost lásky i pevné pouto. 

Abych naťukla přece jen trochu děj, tak dělí se na čtyři ústřední kapitoly: Město lásky, Město masek, Město války a Město, které nazývám domovem - epilog. Každé město je také změnou v prostředí, takže se podíváte nejen do Paříže, ale kupříkladu i do Benátek a mnohem dál. Cestovat se bude stylově, jak jinak! Děj se hlavně stáčí k Magnusovi, poukazuje na jeho minulost a postupně ji odkrývá. Vydrží začínající vztah takové drama a náhled na temnější minulost? Nejen to se dozvíte v závěru, ono vás totiž čeká i překvapení, nad kterým třeba já zalapala po dechu. Snad brzy vyjde další díl, protože tohle byla opravdu skvělá, pětihvězdičková jízda! 

Chcete vzrušení, napětí, emoce, nebezpečí, tajemno? Vídat se s vlkodlaky, démony, nefilim, čaroději, vílami, upíry a dalšími stvořeními, které do světa Cassandry Clare hladce vklouzli? Jestli jste čtenáři Ságy o lovcích stínů, pak je pro vás rozhodně nutností a povinností přečíst si pokračování s lgbt romancí, protože Alec a Magnus jsou nedílnou součástí báječného a nezapomenutelného světa. A fakt si tohle netradiční dobrodružství alá Magnus užijete do detailu! Já rozhodně doporučuju. 

Mimoto se opět musím vyjádřit k perfektní obálce, která je prostě na pohled úžasná. Kouzlo uvnitř i zvenku se prostě nedá skrýt. 

Co na titul říká Chensie? Magnus byl vždy upozaděn spolu s Alecem v románech Lovců stínů a tak mě potěšilo, že v tomto románu dostali svůj vlastní prostor, aby měli šanci okouzlit čtenáře. Zvládli to levou zadní. Charismatický a okázalý Magnus s nonšalancí a velkolepostí není k přehlédnutí a Alec je naopak lovec stínu k pomilování. Celé dobrodružství bylo ve stylu Magnuse, nezapomenutelné a se vší pompou. Užila jsem si ho snad nejvíc ze všech dílů, protože bylo tak zábavné a fakt mi překvapivě sedlo, což jsem u Magnuse nečekala. Skvělý pětihvězdičkový díl.


Další příběh lovců stínů, který je zároveň první knihou nové série. Její děj sleduje velkého čaroděje Magnuse Banea a Aleca Lightwooda na jejich cestách po světě po skončení velké války. Magnus Bane si nepřál nic jiného než dovolenou — luxusní výlet po Evropě po boku lovce stínů Aleca Lightwooda, který se navzdory vší nepřízni osudu nakonec stal jeho přítelem. Jakmile se však ubytují v Paříži, navštíví hrdinu dávná přítelkyně s informací o kultu zvaném Karmínová ruka, který uctívá démona a usiluje o vyvolání chaosu. Vše nasvědčuje tomu, že tento kult založil Magnus sám. Před spoustou let. Jen jako vtip.

Nyní musí Magnus a Alec hledat po celé Evropě, aby vystopovali Karmínovou ruku a jejich nepolapitelného nového vůdce, dřív než kult způsobí další škody. Jako by nestačilo, že jejich romantická dovolená byla odsunutá, démoni nyní pronásledují každý jejich krok a je těžké poznat přítele od nepřítele. Jejich hledání začíná být čím dál zoufalejší, a tak Magnus a Alec si musí navzájem důvěřovat více než kdy jindy - i když to znamená odhalit tajemství, která oba mají.

Nakladatelství: Slovart
Rok vydání: 2020
Žánr: Young adult, Lgbt
Ze série: Nejstarší kletby
Počet stran: 350
Vazba: brožovaná

1 komentář:


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.