Recenze: BĚH O ŽIVOT (Stephen King)

Napínavé drama plné surovosti a drsného prostředí. 



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Beta.

Chci zakoupit tento titul!



Nakladatelství Beta vydává nová vydání knih krále hororu a v nejnovějším vydání vyšel již potřetí také Běh o život. Dystopii o životě v roce 2025 napsal Stephen King pod pseudonymem Richard Bachman v roce 1982 a v České republice byl titul k zakoupení v roce 1992 a letos si ho můžete v novém kabátě užít znovu. Rozhodně neztrácí na lesku a ostrosti!




Vypravování v er-formě z úhlu pohledu Benjamina Stuarta Richardsona je pěkně surové, upřímné a nápadité. Stephen King psát umí, o tom není pochyb. Snadno vás vtáhne do děje, v tomto případě do roku 2025. Autorovy představy jsou děsivě upřímné, mají skvělou atmosféru s příchutí bezmoci, nostalgie a depresivností. 

Ben je inteligentní mladý muž, který má pevné morální zásady a žije z ruky do huby lidově řečeno. Patří k těm méně šťastným chudým lidem, kteří žijí na pokraji společnosti. Má ženu Sheilu a osmnácti měsíční dcerku Cathy, která je nemocná. Nic, co by nevyřešil lékař a kvalitní léky, jenže bohužel na to manželský pár nemá finance. Ačkoliv Ben není flákač a snaží se práci sehnat, není to jednoduché a tak se rozhodne navštívit společnost, která vlastní VéVé a do televize pouští reality show a hry, které jsou více či méně drastické. Hry jsou nápadité, někdy až děsivé a na nich je postavená společnost chudých a bohatých. Životní prostředí je na hraně a na lidi se neberou takřka žádné ohledy, pokud nemají peníze. Díky své inteligenci se Ben stane ústřední tváří barbarského pořadu Běh o život, který vysílá v hlavních vysílacím čase a je perlou VéVé. Jak dalece se podaří Benovi dojít? Zachrání tím svou dcerku a uvidí ještě někdy svou ženu? 

Stephen King popisuje život až na dřeň. Bezmoc, zoufalství lidí, kteří jsou zanechaní na pospas společnosti, která se je snaží prostřednictvím her i životního prostředí prakticky vyhubit. Námět je opravdu k zamyšlení a některá témata jsou prakticky i aktuální, co se týče kupříkladu znečištění prostředí. O to víc tahle životní etapa hlavního hrdiny zapůsobí. V anotaci je zmiňováno sci-fi z nedaleké budoucnosti. Nejsem si jistá, jestli bych knihu přirovnala ke sci-fi (sci-fi prvků je tam minimum), spíš postapo a dystopie drsného systému, ve kterém na běžných lidech prakticky nezáleží... 

Důmyslnost autorovi není cizí a tak se můžete těšit na scény, které vás opravdu dokážou zaujmout. Ačkoliv začátek je méně dynamický, tak pak se vše díky napětí rozjede na plné obrátky a v závěru, který se s ohledem na atmosféru a děj může zdát trochu urychlený, vše vrcholí. Jestli jste už od Kinga něco četli, tak tušíte, že happyend se rozhodně konat nebude, ale svým způsobem to tak trochu může působit. 

Neotřelý boj dobra se zlem, kde se s hrdinou potácíte od jednoho marastu ke druhému, zaujme čtenáře, kteří mají v oblibě drastické hry, napětí a promyšlený tragický svět, založený na směru konzumní společnosti. S ohledem na to, že příběh není účelově prodlužovaný, si myslím, že si na své přijdou, jak nároční i méně nároční čtenáři. Citlivější čtenáři budou některé situace prožívat hůře, protože autor se s Benem a ani s námi rozhodně nemazlí a vše ukazuje takové, jak je. Klobou dolů, povedlo se mu to, aniž byste měli pocit, že tlačí na pilu. 

Já knihu rozhodně doporučuju. Na mě udělala velmi dobrý dojem. Příběh nepostrádá emoce, jisté zanícení a je skvěle řemeeslně zpracovaný. Nechybí psychologie postav a někdy mě až zarazila surová lidskost, která z příběhu vynikala. Nebylo to lehké čtení, nutilo mě k zamyšlení a o to víc mě titul nadchl. Spolu s Dlouhým pochodem (recenze) se kniha dostala na seznam mých oblíbených knih! Je to depresivní čtení a tak se do něj zas hned tak nepustím, ale rozhodně ve mně zůstane dlouho a zanechalo skvělý dojem. Děkuju za působivý zážitek!

Dodatek:
Pokud se nepletu, tak kniha byla i zfilmována a hlavní roli ztvárnil Arnold Schwanzeneger. Kdysi jsem zřejmě film viděla, ale na knihu to tedy rozhodně nemá! 


Běh o život napsaný Stephenem Kingem pod pseudonymem Richard Bachman zná český čtenář pod názvem The Running Man a takto byl uveden do distribuce i film s Arnoldem Schwarzeneggerem (sám King filmu na chuť příliš nepřišel).
Sci-fi z nedaleké budoucnosti líčí temnými barvami industriální svět, nikoli nepodobný totalitě. Zábavu apatickým masám obstarává jediný televizní kanál, který vysílá obskurní zvrácené soutěže, z nichž nejdrsnější a nejpopulárnější je Běh o život. Vybraný jedinec, v tomto případě Ben Richards, je vypuštěn do ulic Ameriky jako lovná zvěř. Po dvanácti hodinách ho začnou pronásledovat profesionální Lovci, podporovaní mnoha udavači z řad televizních diváků. Prchající zoufalec sahá pod vidinou odměny ve výši milionu dolarů k těm nejkrutějším prostředkům, aby pronásledovatele setřásl.

Nakladatelství: Beta
Rok vydání: 2020
Žánr: Postapo, Dystopie
Počet stran: 198
Vatba: brožovaná 

1 komentář:

  1. Pěkná recenze, Kinga miluji, ale tuhle jsem zrovna nečetla. Myslím ale, že jsem kdysi viděla film.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.