Recenze: ASI TO SKONČÍM (Iain Reid)

 Zvláštní a mrazivý psychothriller




Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Leda
Chci zakoupit tento titul!


U nakladatelství Leda vyšly dva thrillery, přičemž první jsem vám představovala nedávno. Řekni mi všechno (recenze) bylo opravdu působivým thrillerem ve stylu new adult, který dokázal překvapit. Tento počin se od něj velmi liší. Nejedná se o typický thriller, spíše psychothriller, při čemž si přijdou na své ti, kteří mají v oblibě atmosférické knihy Iana McEwana. 

„Když je někdo nejlepší na líbání, potřebuje ještě někoho? Moc zajímavá představa. Něco takovýho už pak v tobě možná zůstane napořád. Třeba na to budeš myslet a stane se z toho taková obsese.“ (Str. 56) 

Jake veze svou přítelkyni na farmu, kde bydlí jeho rodiče. Nutno podotknout, že farma je na první pohled děsivá, protože se všude válejí mrtvá zvířata. Cesta k cíli je zdlouhavá a ti dva si v autě povídají. Rozhovory, dlouhé líčení zážitků, vzpomínání na vztah či svůj život a nepodstatné detaily vám zpříjemňují štreku. Děj působí z počátku pomaleji a vleče se, drama se začíná rozvíjet až s dojezdem na farmu. 

Vypravování v ich-formě z jednoho úhlu pohledu je před každou kapitolou přerušováno jednostranným textem v kurzívě, který je ryze tajemný a vlastně jeho smysl objevíte až mnohem později. Ze začátku může působit jako shluk tajemných vět, které mohou navnadit, ale z větší části nic moc nepoví. 

Kanadský spisovatel se zaměřil na detaily a rozvláčnost, což nebyl nejlepší způsob, jak nastínit poutavý thriller. Jeho styl trochu připomíná ceněného Iana McEwana, který čtenáře dokáže okouzlit zvláštností a atmosférou, kdy líčí něco tak realisticky, až vnímáte zápach tlejících odpadků či těl. V tomto případě je to podobné. Od prvních stran velmi zvláštní, nepoddajné vypravování se surovou atmosférou, při které vnímáte, jak se červy vrtí ve vyhaslých zvířecích tělech. Autor na děj pohlíží pouze z jednoho úhlu pohledu a jelikož nezmiňuje všechno, ale naopak se zaměřuje na jisté detaily, tak čtenář může mít pocit, že příběh vnímá tunelovým viděním a chybí mu širší rozsah, což má vlastně v závěru i svůj důvod.

Podstatné jsou i nadhozené filozofické otázky, kdy se hrdinka zamýšlí nad některými věcmi. Je zmíněno spousta zajímavých, avšak nepotřebných faktů, které jsou doplňkem, nikoliv však napínavým hnacím motorem čtení. Proto je začátek tak těžké přečíst a dostat se na pozici, která už zavání opravdovým thrillerem. 

Poté už se do děje pomalu vkrádá komornější atmosféra, tíživé dusno, napětí a mrazení a příběh se převažuje do psychologického dramatu. Autor mezi svými tématy zmiňuje lehce spánkovou paralýzu, problémy se sluchem, malířství, vědy v různých aspektech života. Více se zaobírá námětem psychologie a mezilidských vztahů.

Co se týče závěru, tak chápu, co tím autor chtěl říct, ale jeho podání není zrovna nejpovedenější a mnozí čtenáři mohou být zmatení. Konec knihy je zkrátka nešikovně ztvárněný a kazí celkový náhled na příběh, což je opravdu škoda. K odhalení rozuzlení vám napomohou právě i ty kapitoly v kurzívě, které vám podají pomocnou ruku, pokud i po přečtení budete v koncích. 

Psychothriller ve stylu Iana McEwana plný zvláštností, psychologie a tíživé atmosféry není pro každého. Upřímně si nejsem jistá, kdo si knihu oblíbí a kdo naopak s ohledem na nepovedené rozuzlení bude nejistý či zklamaný. Jestli vás zaujala anotace a moje recenze, zkuste to. 

Co na titul říká Chensie? Začátek mi přišel zdlouhavý cca do těch 80 stran, kdy se začalo něco dít. Poté to bylo dynamické a mrazivé, ale ten závěr vše otočil a dost uvěřitelnost podkopal. Autorovi se zkrátka záměr nepodařilo do příběhu vsunout úspěšně a tak mám pocit takového polovičatého zážitku. Škoda, měl našlápnuto opravdu výborně. Snad vás kniha potěší více než mě. 


Anotace

„Napínavý thriller vynalézavě stupňuje muka psychického utrpení a nápaditě si pohrává s tím, jak jsou někteří z nás uvnitř zoufale křehcí.“ (Kirkus Reviews)

„Skvěle děsivá novela, jejíž napětí nepovolí ani na vteřinu.“ (The Independent)fff

„Po delší době je tu opět výrazný a originální knižní horor!“ (The New York Times)

Jede se představit rodičům svého přítele Jakea, jenže zimní návštěva odlehlé farmy asi není nejlepší nápad, zvlášť když se kolem vztahu těch dvou od začátku vrší pochybnosti. Jakeův domov se sice nachází jen dvě tři hodiny jízdy z města, ale stejně by pro ni asi bylo bývalo lepší nikam se nehrnout, protože nadaný vědec, s nímž se zná sotva sedm týdnů, je pořádný intelektuální svéráz. A ten vemlouvavý Hlas v mobilu, který jí denně naléhavě volá, si neumí k nikomu známému rozumně přiřadit…

Když pár dorazí na farmu, v mrazu se válí mrtvá zvířata a samo stavení uvnitř vypadá málem jako motel Normana Batese. Křečovitě usměvavá máti je chodící sbírkou neuróz a Jakeova prababička zešílela. Další hrůzy tam snad nečekají – avšak co ve sklepě…?

Debutová novela Kanaďana Iaina Reida výtečně vrství a převrací děsivé zákonitosti oblíbeného viktoriánského žánru ve zprávu o duši, z níž tuhne krev ještě víc, než je v nelítostné tundře nezbytné. Nejočekávanější horor sezony na filmové plátno pro kanál Netflix převedl další znalec pokroucených závitů dnešní lidské mysli: oscarový scenárista a režisér Charlie Kaufman.


Nakladatelství: Leda

Rok vydání: 2020

Žánr: Thrillery, Psychothriller

Počet stran: 232

Vazba: pevná s přebalem




Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.