Recenze. KDOPAK SE TU CHECHTÁ? (Jens Poschadel, Tobias Pahlke)

Zvířata a jejich pocity

Za recenzní výtisk děkuji Knihcentrum.cz
Chci zakoupit tento krásný dětský titul! 


U nakladatelství Kazda vychází mnoho poutavých a kvalitních titulů pro velké i malé čtenáři. V tomto případě si zřejmě dospělí tolik na své nepřijdou, ale děti budou zaručeně zaujaté, pobaví se i poučí. 

V obsahu jsou jasně dané emoce, kterými se kniha zaobírá. 

  • Láska
  • Strach
  • Štěstí
  • Smutek
  • Radost
  • Hněv

Po poutavém a vysvětlujícím úvodu děti vchází do říše zvířat formou krásných, pestrých ilustrací. Barevné kresby, vyskytující se na úplně každé straně publikace, měl na starosti Tobias Pahlke. Ilustrátorovi se jeho díla velmi povedla a skvěle titul rozzáří. Je radost na obrázky pohledět, jak jsou povedené a malebné. Jako by ta zvířata v této dětské knize ožila a byla hravá a veselá. 


Publikace se nevěnuje úplně všem zvířatům, co se témat týče. To by ani nešlo, jelikož na to není ani prostor, ale autor zřejmě vybral ty nejzajímavější a nejvhodnější pro dané emoce. Děti tak mají šanci objevit různé druhy zvířat a dozvědět se o nich něco zcela nového. Předpokládám, že některé znalosti překvapí i dospělé. 


O hravých a nádherných ilustracích ilustrátora Tobiase Pahlkea jsem již hovořila, ale něco vám povím také o autorovi. Na zadní straně, na té pevné zevnitř, se můžete dočíst informace o obou autorech a dokonce i o grafičce, která dala knize v zahraničí podobu. Co se týče autora, tak se nejedná o žádného neználka daného námětu, ba naopak. Jens Poschadel je biolog, který již řadu let jako etolog zkoumá zvířata, tedy jejich pocity a řeč těla. 

Opět mohu s radostí doporučit knihu z nakladatelství Kazda. Zatím všechny tituly, které se mi obvykle prostřednictvím Knihcentra dostaly do ruky, mě nadchly a tato publikace tedy není výjimkou. Cílovými čtenáři jsou malí i velcí čtenáři, převážně na základní škole, ale jak říkám, ty kresby a informace jsou tak lákavé, že jim budete nakukovat přes rameno a číst s nimi. :)

U nakladatelství vyšlo několik obdobných knih, které mají obvykle stejného ilustrátora či autora. Dali by se zařadit do série, zabývající se zvířaty zcela jinak, než jak je pro nás známé. Zmíním kupříkladu publikaci Chodí mýval brzy spát? nebo Copak ze mě bude?.


Anotace: 

Když se potkají dvě spřátelené kočky, otírají se o sebe čumáčky, hlavou i celým tělem a přitom tiše předou.

Rozzuření samci mrože se vztyčí, navzájem si ukazují svoje dlouhé ostré kly a nahlas řvou.

A bezbranné lvíče skučí a žalostně naříká, když se něčeho bojí.

Zvířata se spolu nemohou dorozumívat slovy jako my lidé, ale mají svůj vlastní jazyk. Umějí se radovat, dokážou se pěkně rozzuřit a mohou se i bát. A všechno tohle vyjadřují svým tělem.


Nakladatelství: Kazda

Rok vydání: 2020

Žánr: Populárně naučná, pro děti a mládež, 

Počet stran: 32

Vazba: pevná


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.