Recenze: BROUCI V HLAVĚ (S. M. Winston, M. N. Seif)

Jak se zbavit vtíravých myšlenek




Sally M. Winston, Psy.D., zakladatelka a spoluředitelka institutu pro úzkostné a stresové poruchy v Marylandu, odbornice na dané téma pořádá také workshopy. Spoluautor Martin N. Seif, Ph.D.,  je spoluzakladatel Americké asociace pro úzkost a depresi. Autoři tedy mají zkušenosti a vědomosti, aby nám dali návod, jak vyhrát nad vtíravými myšlenkami. 



Publikace je pro širokou veřejnost a její styl psaní je tomu také uzpůsoben. Nejedná se přímo o odbornou publikaci, takže nemusíte mít obavy, že byste se v textu ztráceli. Kniha navíc obsahuje nejen příklady z terapeutické praxe, ale také rozhovory, několik grafů a příloh. Kupříkladu přílohu: Recept na nechtěné vtíravé myšlenky (co nedělat).

Titul je dělený na deset podstatných kapitol, které k tématu jasně promlouvají. Už názvy pasáží vám snadno ozřejmí, čeho se obsah týká a co vám může nabídnout. 

  • Jak se zotavit z nechtěných vtíravých myšlenek
  • Druhy vtíravých myšlenek
  • Co myšlenky znamenají - mýty a fakta
  • Nechtěné vtíravé myšlenky - otázky a odpovědi
  • Jak mozek vytváří nechtěné vtíravé myšlenky
  • Proč nic nezabírá
  • Jak zacházet s myšlenkami, když vás napadnou
  • Jak jednou provždy překonat nechtěné myšlenky
  • Co znamená zotavení
  • Kdy vyhledat lékařskou pomoc


Každý z nás se už určitě setkal s vtíravými myšlenkami, které vás překvapily. Jako by ani nebyly vaše a přesto vám prolítly hlavou. Většina z nás je prostě nechá prolítnout a víc se nad nimi nepozastavuje, ale jsou lidé, kterým způsobují úzkosti a deprese. Jak se poprat se svými obavami? Právě o tom je tato kniha, která pro vás má ověřený návod. 

Nenechte se zmást knižní obálkou, která může zavánět dojmem dětské knihy. Mně se tedy takové ztvárnění velmi líbí. Je to originální a ač to působí více imaginárně a možná dětsky, tak na pohled je titul příjemný a podtrhuje to dle mého téma, ke kterému se váže. Uvnitř takové ilustrace (bohužel či bohudík, záleží na vašem gustu) nenajdete, ale pro zpestření by to možná nebylo na škodu. 

Nicméně text je členěný tak, že nezahltí. Nadpisy, odrážky a pasáže, které jsou obohacené o zkušenosti i znalosti autorů. Nejpoutavější pro čtenáře zřejmě mohou být příklady z praxe, kterých je popsáno několik, ať už jsou více či méně rozepsané. Kniha je zaměřená také na různé mýty, které se témat týkají a autoři je boří. Nejpodstatnějším námětem pro čtenáře, kteří se touží vyvléknout z pout vtíravých myšlenek a zvítězit nad úzkostmi, jsou kapitoly, týkající se uzdravení. Tedy návod, jak myšlenkám předejít, jak je obejít, nevšímat si je či je zahnat. Autoři nabízí několik možností, z nichž samozřejmě zmiňují i recidivu.

Brouci v hlavě jsou pro každého, kdo se chce zbavit vtíravých myšlenek nebo si jako já na toto téma udělat svůj vlastní úsudek a rozšířit si obzory. Publikace je ohromná, je to pomocník a přitom nabourává tabu, o kterém se běžně nemluví, ač se nás všech dotýká. Věřím, že vám kniha pomůže, tak jako jiné poklady z nakladatelství Portál. 


Anotace

Nejste tím, co se vám honí hlavou! V této knize vám dva experti na zvládání úzkostí nabízejí dovednosti založené na kognitivně behaviorální terapii, které vám pomohou odpoutat se od rušivých myšlenek, překonat zahanbení, které s sebou takové myšlenky nesou, a snížit vaši úzkost. Pokud vás trápí brouci v hlavě neboli rušivé, vtíravé myšlenky, můžete mít obavy z toho, co tyto myšlenky vypovídají o vás. Zdá se vám, jako by to byla zpráva pro vás, která vám chce něco říci. Pravda je ale jinde. Jsou to JEN myšlenky. A nejste v tom sami. Na světě jsou miliony lidí, kteří se potýkají s podobnými nepříjemnými a otravnými myšlenkami. V knize se setkáte s řadou z nich a díky příkladům ze života poznáte, že nad vtíravými myšlenkami můžete vyhrát.


Nakladatelství: Portál

Rok vydání: 2020

Žánr: Populárně naučná literatura

Počet stran: 212

Vazba: brožovaná


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.