Recenze: ŠAKAL (J. R. Ward)

Vzrušující začátek nové série! 


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Baronet.


Chci zakoupit tento titul.


Populární americká spisovatelka J. R. Ward je velmi známá i u nás. Především se specializuje na paranormal romance, z nichž nejpůsobivější a nejatraktivnější je zřejmě upíří série Bratrstvo černé dýky, které jsme si zamilovali natolik, že ani autorka se od nich nechce odloučit a vytváří různé spin-off, které se k jejich světu vztahují. Kupříkladu série Padlí andělé sice není o bratrech, ale přesto se odehrává v jejich světě a sem tam se mihne postava z BCD. Samotné Bratrstvo černé dýky již čítá dvacet knih, přičemž do výčtu spadá počin se dvěma novela s názvem Zajatec noci a Průvodce. Celkem se děj tedy rozkládá na nějakých osmnácti románech a letos by měl přibýt devatenáctý s názvem Odhalený milenec - možné zakoupit již v předprodeji! Jestli je nemáte nastudované/načtené od prvního dílu, sotva byste se orientovali ve spin-off sériích jako je kupříkladu Odkaz černé dýky. Ta obsahuje celkem čtyři knihy, které vám níže vypíšu spolu s odkazy na recenze, ale také poukazuje na posun v ději. Nezajímá se totiž jen o standardní dějovou linii bratrů, ale přizvala jako hlavní hrdiny nováčky, se kterými je radost hledět na novou generaci elitních bojovníků. 

Nejnovějším románem, který stejně jako všechna předešlá díla J. R. Ward, vyšlým u nakladatelství Baronet je Šakal. Jedná se o první díl spin-off série, který se napojuje nejen na Bratrstvo černé dýky, ale také na zcela novou sérii, odehrávající se ve světě Bratrstva černé dýky, zaměřenou na vlkodlaky. Jmenuje se Doupě Vlkanů a první díl Území vlků už má Baronet naplánovaný na květen! Momentálně ještě není možné zakoupit si ho v předprodeji, ale fakt doporučuju hlídat si to, protože je to výhodné nejen finančně. ,) 

J. R. Ward a její náramně kvalitní a působivý styl psaní nás ani tentokrát nezklame. Překladatelka Jana Pacnerová odvedla opět skvělou práci a pokud se nepletu, tak má na svém kontě nejen všechny Wardky, ale třeba i populární B. Small, která mně osobně uhranula několika svými díly, ale to už bychom se ocitli namísto ve fantasy v historických romancích. Vypravování se tedy stejně jako u všech knih, týkajících se BCD, odehrává v er-formě a zaměřuje se na různé postavy. V tomto případě na Nyx, Šakala a Rhage, kteří se vhodně střídají v kapitolách či jejich pasážích. 

Děj se tentokrát větví jen na dvě linie. Známe knihy, ve kterých Wardová rozjíždí klidně pět linek a všechny je skvěle vede. V tomto případě však zpracování lehce pokulhává, samotný příběh je takový méně propracovaný, jako by si autorka připravovala spíše poklidnější a jemnější verzi toho, co teprve s ostatními díly nastane. Náročnější čtenáři mohou být trochu zklamaní, ale občas se v každé sérii najde dílo, které se zdá být pro někoho o něco slabší než ostatní. 

Ústřední je milostná romance, která se ze záchranné mise zvrhne v bouřlivé zamilování takřka na první pohled. Nyx žije se svou mladší sestrou a dědečkem na farmě, postrádá svou starší sestru Janelle a touží ji zachránit z vězení. Když konečně získá přesnější souřadnice, kde se upíří vězení pod nadvládou Glymery nalézá, vydá se zachránit svou sestru. Jenže koho v podzemním bludišti neobjeví? Šakala a jeho, v rámci možností, nejbližší spoluvězně. Tentokráte je milostný příběh hodně o lásce na první pohled, kdy se dotyční ještě neznají, ale už na sebe udělají dojem a Šakal kdoví proč k Nyx inklinuje. No, i když důvod tu samozřejmě je. Po dlouhých létech ve vězení, kdy poprvé potkává ženu, je jasné, že ho to semele. Jestli máte raději, když se hrdinové poznávají a pak mezi nimi propukne romance, pak si v tomto případě na své nepřijdete, ale za to vás může sežehnout pořádný žár. Linka je doplněná tedy o záchranu a bloudění ve vězeňském bludišti, odhalení několika tajů, z nichž některé byly skryty i samotnému králi... 

Rhageova linie začíná výběrem zmrzliny a filmu, jenže jakmile usedne, myšlenky ho zanesou do etapy vlastní minulosti, ve které se kdysi seznámil se Šakalem. Doprovází jej i Darius. Pro ty, kteří netouží po vášnivé milostné aférce, bude zřejmě náhled minulosti mnohem přitažlivější. Autorka vhodně přechází také v historický žánr, přenastavuje tomu také styl hovoru, takže se opravdu ocitáte v minulosti vzdálené nějakých sto let. Nepřekvapivě Rhage řeší svou bestii a snaží se bratrům ukázat, že je i on důležitou součástí Bratrstva. Podobný rozhovor už ale známé ze druhého dílu, který byl této postavě věnován, a tak na mnohé zřejmě nezapůsobí. Ale! Dozvídáme se více o Dariovi a jsme u jedné části zrodu jeho snu o tom, že by všichni bratři žili pod jednou střechou a chránili krále. Jak v tom figuruje Šakal? Tak to si budete muset přečíst. Tahle část však končí nějak za polovinou, důvod je známý a vysvětlení se dočkáme v závěru. 

Tenhle díl je volnější, nějak moc se toho neděje a dramata jsou dávkována. Nejvíce se dramatických změn, stejně jako možná až příliš okázalých dojemných okamžiků, je v závěru. Nevyznívají tolik uvěřitelně, jelikož autorka nám dává náhled na daný problém a ukazuje výsledek, ale způsob řešení se pro jednou smrsknul na pár vět a styl Takhle to prostě je, protože jsem to tak napsala. Náročnější čtenář bude spíše zklamaný, že se k něčemu takovému J. R. Ward spíše jedinečně uchýlila. Jako by neměla čas nebo nápad, jak svůj počin více propracovat. Bohužel tento román patří mezi pár těch, které jsou slabší. Je to u každého autora a u každé série, takže jsem byla trochu zklamaná, ale jelikož se jedná o setkání s mými nejoblíbenějšími knižními hrdiny, i přesto jsem byla velmi nadšená. 

Komu bych knihu doporučila? S ohledem na to, že se druhá dějová linie a závěr silně dotýká světa Bratrstva černé dýky, který prostě musíte mít načtený, tak se do spin-off může pustit opravdu jen ten, který knihy četl a hrdiny tedy zná. To však není žádný problém, pokud nemáte k dispozici tištěné verze (možná ne, protože první díly už nejsou bohužel k sehnání a já jsem šťastná, že mám sérii doma ve fyzické podobě úplně celou), tak si můžete snadno pořídit elektronické a číst, a číst, protože je série tak návyková, že v případě, že máte v oblibě upíří romance, ji přečtete klidně celou naráz. Vyzkoušeno na vlastní kůži. Užijte si tedy čtení, vypadá to, že se máme nač těšit!




Anotace: 

Po nájezdech už nikdo neví, kde se nalézá neblaze proslulý vězeňský tábor glymery. Když Nyx čirou náhodou narazí na vodítko k tomu, kde je možná dosud vězněna její sestra, rozhodne se najít tajný podzemní labyrint. Vydá se na cestu pod zem a dozví se strašlivou pravdu – a setká se s mužem, který navždy všechno změní.

Šakal je v táboře už tak dlouho, že si vůbec nepamatuje nic ze svobody, jakou kdysi znal. Uvězněn okolnostmi, které nemá pod kontrolou, pomůže Nyx, protože sám sobě pomoct nemůže. Potom co Nyx zjistí, co se stalo s její sestrou, stává se nutnost dostat ji zpátky ven pro oba smrtelně nebezpečnou misí.

Spojeni vášní, které nemohou vzdorovat, vypracují společně plán útěku pro Nyx – i když jejich osudem bude věčné odloučení. A když je na pomoc povoláno Bratrstvo černé dýky a Rhage zjistí, že má neprávem vězněného nevlastního bratra, začne ničemný žalářník osnovat vraždu všech… dokonce i Bratrů.


Nakladatelství: Baronet

Rok vydání: 2021

Žánr: Paranormal romance, fantasy

Ze série: Bratrstvo černé dýky: Vězeňský tábor 1. 

Počet stran: 352

Vazba: pevvná s přebalem

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.