Recenze: ŠTĚDRÝ BYLINÁŘŮV ROK (Zuzana Švédová)

Celoroční bylinkaření 

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada
Chci zakoupit tento titul!


U nakladatelství Grada vyšly v podobnou dobu dvě publikace, pojednávající o tématu bylin. První jsem vám již představovala, jedná se o brožovaný titul Bylinky pro každého od autora Axela Gutjahra, zatímco nyní nám náhled na bylinky přichystala česká autorka Zuzana Švédová. Zatímco Gutjahr vám zobrazil pěstování, ošetřování a užívání bylin, Švédová se rozhodla pro seznámení s celým bylinářovým rokem. 

V úvodu se dozvídáte mnohé. Kupříkladu jak s touto knihou pracovat, co byly bylinky dnes a kdysi, pomůcky a co vše lze sbírat. Také se zajímá o čaj, ale tentokrát jej prezentuje jako každodenní obřad. Neopomíná ani sirupy, marmelády a likéry spolu s oslazením. První kapitoly zaujmou náhledem do minulosti, kde má své slovo i víra. Poutavá studie je vhodné i pro ty, kteří s bylinkami běžně pracují. Věřím, že i přes znalosti jim něco předá a nadchne je atmosférou, kterou autorka nastavila. 

Další dělení je na čtyři roční období, ve kterých se skrývá nejen bylinářův náhled na svátky, ale také zdroje vitamínů a byliny, kterým je v dané době potřeba se věnovat a jsou nějakým způsobem aktuální. Dokonce se dozvíte i jak v daných obdobích došlápnout na škůdce. 

Grafické zpracování je velmi působivé. Kniha má jako základ potisk archivního papíru, což mnohé  nadchne. Dále je však krásně barevná, plná fotografií i kreseb. U některých stránek je dodána ilustrace svázání, takže máte dojem, jako by publikace byla hezky postaru svázána. Ozdobné rámy se vyskytují především u receptů, vhodně je oddělují a zkrášlují. Vážně radost pohledět na jednotlivé listy, které tak pěkně a šikovně snoubí moderní a dobové historické pojetí.  Krásné ilustrace připravila ilustrátorka Petra Škopac, zatímco báječné a kvalitnní fotografie pochází z autorčina archivu. Jedná se tedy o originální kousky, které v žádné jiné publikaci, odebírající fotky z fotobanky, nenajdete. 

Popis a charakteristika bylin nejsou tak střídmé jako u předešlé knihy, jež jsem vám představovala. Tentokrát jich sice není zřejmě tolik, což pouze odhaduji, ale za to je jim věnováno více prostoru. Autorka se celostránkově věnuje vypravování o bylině, nechybí ani prvky Co, kdy, jak sbíráme a uchováváme, léčebné vlastnosti, při jakých problémech pomáhá, kontraindikace a v domácí lékárně. 

Recepty jsou jednoduché a stručné. Obsahují vždy ingredience, postup a také v při čem je lze využít. Dozvíte se tak, co pomáhá při angině, jaká tinktura léčí ekzém či co požít při nespavosti. Rozhodně cenné rady. V závěru máte k dispozici odkazy, odkud jsou informace čerpané. Nechybí ani rejstřík receptů.

Tento počin mě opravdu nadchnul a představil mi bylinky tak, jak jsem potřebovala. Kvalitní titul má na starosti česká spisovatelka, která už nás obdařila publikací Zdravou stravou proti únavě. I ta je velmi kladně přijímána a věřím, že stejně jako Štědrý bylinářův rok věřím, že opravdu pomáhá. Rozhodně mohu doporučit všem, kteří se zajímají o bylinky a jejich využití. 


Anotace: 

Láká vás obout si sedmimílové boty, které vás přivedou na místa, kde voní bylinky, zelenají se stromy a zurčí potok plný ryb? Vězte, že taková místa jsou všude na zemi. Často jsou nenápadná, ukrytá, i když jsou nablízku. Kvete tam mateřídouška a voní tužebník, rozmáhá se máta i fialový kostival. A v každé roční době se takové místo mění. Na jaře bzučí a hýří všemi barvami, aby pak přešlo v uvážlivé letní zrání, barevný podzim a poklidnou zimu.

Tato kniha vás vezme přesně na takové louky, do klidných remízků, k úpatím hor. Půjdete tiše a budete sbírat všechny ty dary přírodní apatyky, které jsou moudrem, základem léků. Naučíte se přichystat účinné tinktury na kašel, spánek, bolest či žal. Uvaříte lahodné sirupy i desítky velmi chutných pokrmů, které vás vyživí od hlavy k patě. A až se budete chtít uvelebit v trávě, přečtete si příběhy o prastarých zvycích, obyčejích a svátcích, které jsou našimi kořeny, životní mízou.


Nakladatelství: Grada

Rok vydání: 2022

Žánr: Bylinky

Počet stran: 392

Vazba: pevná 

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.