Recenze: KDE TRČÍŠ?! (Kristina Kataljaková)

Antistresový komiks

Za recenzní výtisk děkuju nakladatelství Portál
Chci zakoupit tento titul!


Počin vymyslela slovenská spisovatelka Kristina Kataljaková, vystudovaná psycholožka, která tento kreativní komiksový sešit tvořila původně pro své dva syny. Ovšem nakonec jej v roce 2019 vydala na Slovensku, kde byl zařazen do katalogu Nejkrásnější dětské knihy roku 2020. Letos vyšel u nakladatelství Portál a tak, chcete-li interaktivní antistresový grafický román pro svá dítka, máte i vy možnost jim pomoci se zvládáním vzteku a soustředit je na zábavnější a smysluplnou činnost. 


Tento interaktivní komiks má čtenáři pomoci zvládnout snáze hněv a vztek. V úvodním textu se dočtete, že čtenář se stane hlavním hrdinou tohoto příběhu, tudíž je potřeba zapracovat na svém profilu. 

Kniha je vytvořená pro to, aby do ní čtenář svobodně kreslil a psal podle svého. Jak říká autorka, žádná přesnost, postačí, když to půjde přímo z vašeho dítka. Čekají ho různé úkoly s odlišným stupněm obtížnosti, ty jej posouvají na dějové lince kupředu a pomáhají mu rozvíjet svou kreativitu a klid.

K. Kataljaková předpokládá, že se rodiče budou podílet na tvorbě, ale myslím, že děti jsou schopné zvládnout úkoly i samy, pokud již umí číst a psát. Ovšem jejím cílem bylo pomoci rodičům, aby ke svým dětem našli cestu a mohli s nimi kvalitně trávit společný čas. 

Jediným problémem se může z počátku zdát o něco komplikovanější úvod a návod. Asi by šlo zjednodušit některé fáze, ale to bychom byli ošizení o atraktivní činnost. Takže pokud překonáte lehce složitější začátek, jelikož nejspíš předpokládáte jednoduchost, tak si pak rozhodně přijdou vaše děti na své a věřím, že i vy s nimi. V poznámkách pro rodiče jsou návrhy, jakým způsobem číst jednotlivé hrdiny, tedy představovat je se změněnou hlasovou intonací. 

Publikace je vhodná pro děti asi tak na druhém, nejspíš i prvním stupni Základní školy, tedy odhaduju. Rozhodně je potřeba umět psát a číst, ačkoliv K. Kačaljaková počítá s předčítáním rodiče a snaží se pomoci návodem, jak měnit správně hlasy a zapojit se do dění. 

I samotný příběh je trochu komplikovanější. Komiksem děti provádí tři hrdinové - želva, papoušek a hodinář Ručička. Každý z nich má vlastnosti, které mají pomáhat ke zvládnutí a představě o vzteku. Báječné je, že je vlastně koncept i vzdělávací a dítko se naučí nové pojmy a pobaví se. 

Chrono je prezentován jako strážce času. Rozbili se mu kouzelné hodiny a čas se zastavil. Potřebuje pomocníka, malého agenta, který musí hodiny opravit a vrátit do světa řád. Samozřejmě to udělá prostřednictvím spousty zajímavých a poučných úkolů, ale také těch, jejichž účelem je uklidnit vztek. 

Obsah samotný už působí jednoduchým dynamickým stylem a snadno pohltí malého i většího čtenáře k vytváření vlastní cesty, zklidní a potěší kreativní zábavou. Pokud máte doma zvídavé dítko, které potřebuje naučit bojovat s hněvem, určitě se po tomto komiksu poohlédněte. Stojí to za to! 

Máte doma kreativní dítko, které se chce realizovat a zkusit prostřednictvím knih něco zcela nového? Nebo naopak toužíte pomoci své ratolesti uklidnit své emoce? Pak je pro váš Kde trčíš?! tou správnou volbou! 

Anotace: 

Jsi poslední naděje, zachránce a tajný agent! Čas na světě se zastavil. Nic se nehýbe, vše stojí. Co teď? Záchranná akce je jen na tobě! Pomoz opravit kouzelné hodiny a vrať do světa řád!

Vydej se spolu s hrdiny tohoto komiksu na výpravu za ztraceným časem a pouč se při tom, jak pracovat se svým hněvem.

Při čtení a luštění komiksu se dítě stává jedním z hlavních hrdinů a plní různé úkoly. Některé se snaží rozvíjet v dítěti tvořivost, pohotovost, nebo potrápit jeho mozkové závity. Jiné zase směřují k navození klidu, koncentrace na sebe sama, práci se svým dechem a soustředění pozornosti k přítomnému okamžiku. Komiks je vytvořený tak, aby do něj mohlo dítě svobodně kreslit, čmárat a psát.

Tvorby/četby komiksu se může účastnit i dospělý (rodič, prarodič, učitel, vychovatel), je dítěti průvodcem a komiks jim společně umožňuje pochopit, co je to hněv a jak s ním pracovat.

Sešit je určený dětem od 6 do 9 let.

Autorka a ilustrátorka Kristína Kačaljaková vystudovala psychologii na FF UK v Praze. Komiksový sešit původně vytvořila pro své dva syny. V roce 2019 komiks vydala na Slovensku, kde byl zařazen do katalogu Nejkrásnější dětské knihy roku 2020.

Nakladatelství: Portál

Rok vydání: 2022

Žánr: Psychologie, Pro děti a mládež

Počet stran: 64

Vazba: brožovaná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.