Recenze: KOUMÁKŮV FOTBALOVÝ TÝM (Timo Parvela)

Koumákovo dobrodružství pokračuje! 


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál
Chci zakoupit tento titul


Finský spisovatel Timo Parvela se zaměřuje na knížky pro děti. U nakladatelství Portál jste mohli narazit na jeho sérii Ella, která bude vhodnější pro dívky. Naopak nyní vychází jeho série pro chlapce s názvem Koumák. Už jsem vám představila první díl Koumákův blog (recenze) a s radostí vám povím i o novince Koumákův fotbalový tým. 

Stejně jako u předešlé publikace, i tentokrát knize vdechuje život finský ilustrátor Pasi Pitkänen, který ji z velké části doplňuje o krásné a zábavné kresby. Černobílé ilustrace převážně potěší chlapce, protože pojednávají o chlapeckých zábavách a hobby a báječně je představují. Tento ilustrátor pracoval i na publikaci Strašidelná cesta, kterou jsem pro nakladatelství Portál rovněž recenzovala. Věřím, že vás pobaví stejně jako texty Tima Parvela. 

Obsah knihy by měl být vhodný, tedy alespoň podle členění a krátkých odstavců, rovněž i kreseb, pro mladší čtenáře tak na prvním stupni. Obávám se však, že tito milovníci čtení však nepochopí všechny Parvelovy pointy. Ty jsou v některých případech spíše psané pro starší čtenáře a rozhodně se u nich pobaví i dospělý. 

Dějová linie je jednoduchá a dynamická. Rychle odsýpá, jelikož jsou kapitoly opravdu krátké, font písma příhodný a velký a taktéž právě rozložení textu pomáhá k čtivosti. 

Námět se dotýká tedy fotbalu. Náš oblíbený ústřední hrdina touží mít vlastní tým, jelikož Riku a Raku jsou v jeho běžném týmu za hvězdy. Proč? Jelikož jejich otec tým sponzoruje. Koumák si zatím neuvědomuje, co za tím vším je, ale tuší, že by rád měl tým, ve kterém by se také dostal k míči a byl by tam se svými kamarády. A tak se všemožně snaží získat vlastní hráče, ať už ty celosvětově známé nebo ty, které potká třeba cestou do školy. Trochu se do toho zamotá i lehká vedlejší linie se ztracenou peněženkou a třínohým pejskem Tittem. 

Já si díla Timo Parvela a Pasi Pitkänena moc oblíbila. Jsou zábavná a nenásilná, spíše se snaží ukázat na dobré srdce a podpořit dětskou fantazii a dobrotu. Také dávají naději, že se malí čtenáři nemají vzdávat, stejně jako v Koumákovi stále bují nadšení. 

Přesto se obávám, že je titul opravdu vhodnější pro děti od 2. stupně základní školy výše, aby pochopily vše, co jim chce autor povědět a pořádně si čtení užily. A myslím, že dospělý v téhle dětské knížce bude jako doma. 



Anotace: 

Pate už je opět tu. A tentokrát miluje fotbal! Má i svůj nejoblíbenější tým Medvědů a před sebou velký turnaj. K překvapení všech Pate na nominaci středového hráče v týmu nedosáhne, a to i přes to, že je naprosto skvělý a výjimečný! Pate je ale koumák a jen tak se nevzdává. Založí si vlastní tým! Je tedy pravda, že Messi ani Ronaldo jeho skvělou nabídku členství v týmu nepřijmou, ale Pate naštěstí najde nové, o to však zapálenější hráče: co na tom, že jednomu je devadesát, druhý spí a bydlí v parku a třetí je třínohý pes. Možná mají jeho nový spoluhráči skrytý talent! A když se do týmu navíc přidá také strýček Teemu s Karoliinou, o vítězství je jistě rozhodnuto.

Jednotlivé krátké kapitoly jsou bohatě prokládáný obrázky, nákresy, přímou promluvou, poznámkovými a novinovými zápisy.

Kniha byla v roce 2017 nominována v Německu na cenu Lese-Kicker, což je cena za nejlepší dětskou knihu o fotbale a uděluje se každé dva roky.


Nakladatelství: Portál

Rok vydání: 2022

Žánr: Knihy pro děti a mládež

Počet stran: 112

Vazba: pevná 


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.