Recenze: KAŽDÝ Z MÉ RODINY NĚKOHO ZABIL (Benjamin Stevenson)

 Tvůrčí detektivka


 Za recenzní výtisk děkuji Euromedia

Chci zakoupit tento titul v Knižním klubu

Australský spisovatel a jeho třetí kniha s názvem Každý z mé rodiny někoho zabil se stala novým přírůstkem nakladatelství Kalibr pod společností Euromedia Group. Stevenson je oceňovaný stand-up komik a rovněž i spisovatel, který pracuje jako agent pro nakladatelství v Austrálii i USA. Dokonce má být knižní novinka, která nedávno vyšla, zfilmována a vysílat by se měla na HBO jako seriál.

Už podle lákavých recenzí na zadní straně je pochopitelné, že budete očekávat opravdu originálně a důmyslně pojatou detektivku, což rozhodně můžete. Koncept je opravdu netradiční a dokáže čtenáře nadchnout. Dělí se na několik základních kapitol, přestože děj povětšinou navazuje na přímou linku.

V úvodu si Benjamin Stevenson dovolil sepsat Desatero pátera Knoxe, což odkazuje na seriál Hříchy pro pátera Knoxe. Takových obdobných odkazů či zmínění známých osobností (zejména spisovatelů) se dočtete mnohem více.

Autor představuje své vypravování v ich-formě a píše, jako by šlo spíše o přednášku než přímé dění. Někdy dokonce promlouvá ke svému agentovi, jindy hovoří ke čtenářům a snaží se poukázat na to, jak to v detektivkách funguje a čemu se on snaží vyvarovat. Někdo to může brát jako vážně nápadité představení detektivního románu. Nemusíte mít obavy, že by vás kniha nevtáhla do děje, ba naopak, vtáhne vás celkem snadno a možná i proto, jak k vám Benjamin Stevenson promlouvá.

Podstatné úseky jsou tedy pojmenované zvlášť, ačkoliv kapitoly jsou vždy očíslované, a tak se čtenář snadno orientuje. První kapitola s názvem Můj bratr se odehrává o něco dříve (celkem o tři roky a něco, pokud se nepletu) než přímé dění a poukazuje na jednu noc, kdy Michael, bratr ústředního hrdiny, někoho zajel a ještě, dá se říct, okradl. Surové, a přesto s nadhledem, tímto způsobem atmosféra příjemně graduje až se stává prazvláštně všední.

Hlavním vypravěčem je Ernie Cunningham, který má kolem sebe opravdu početnou rodinu a rozhodně se po boku detektiva Crawforda, který se objevuje takřka u každého skonu, pátrat po vrahovi s označením Černý jazyk. Čtenář má možnost nahlédnout nejen do myšlenek protagonisty, ale ten se netají ani s některými velmi zajímavými až dramatickými zážitky, které v rámci své rodiny zažil.

S členy rodiny se snadno sblížíte. Jsou vám postupně představovány a každý je svým způsobem zajímavý. Charaktery jsou vytvořené velmi dobře, mají, co nabídnout, dokonce prožíváte i jejich osobní obtíže jako kupříkladu potřebu financí, která se dotýká zejména Sophie a má opodstatnění.

Ernie hovoří o svých bratrech, své tetě, matce, otci vlastním i nevlastním i o své ženě a dává možnost nahlédnout na případ zas z jiné strany, a hlavně dává možnost poznat, co je jeho rodina zač a proč se název zpovídá z toho, že každý z jeho rodiny někoho zabil.

Na zadní straně obálky je také psáno o humoru, který publikace skrývá. Neřekla bych, že každý bude tímto humorem okouzlený. Záleží na tom, zda máte v oblibě spíše ten sušší a černý než typický. Autor se rozhodl pro průpovídky a vtipná konstatování, zatímco děj se snažil zobrazit surový a komorní. Je pravda, že dění je poměrně nápadité a také postupem času i napínavější, ale spíše takové všednější, než mnozí očekávají. Nebýt konceptu a podání, tak je námět vlastně jen obyčejnou detektivkou.

Líbivé je, že spisovatel se po celou dobu snaží klást vodítka k odhalení pachatele a také hodně napomáhá během vyprávění, kdy se o tom třeba přímo zmíní. To je velké plus a rozhodně zábavný způsob odhalování. Něco však náročnější čtenář může vnímat jako zbytečně překombinované.

Každý z mé rodiny někoho zabil má rozhodně, co nabídnout. Je to nápadité čtení, avšak obávám se, že ne pro každého.

Možná kdyby knížka neslibovala už v prvních chvílích příliš, čtenář by neměl nadměrná očekávání a tím víc by zaujala. Takhle nemám pocit, že by splnila, co slibovala a spíše se mi dostalo průměrného čtení. Začátek mě bavil, ale později se dění stalo všednějším a neuchvátilo mě.


 Anotace a bližší informace na stránce knihy u Booxy


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.