Recenze: TŘINÁCTÉ ZNAMENÍ (Elizabeth Briggs)

Vlci zvěrokruhu


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada

Americká spisovatelka Elizabeth Briggs patří mezi nejprodávanější autory Amazonských bestsellerů a specializuje se na paranormální romance a fantasy, což je i případ této knihy. Jestli vás láká romance s vlkodlaky, budete zřejmě nadšení! 

Třinácté znamení je prvním dílem série Vlci zvěrokruhu. Autorka vymyslela fantasy svět, ve kterém vystupují lidé, kteří se přeměňují ve vlky. Tito vlkodlaci mohou být čistokrevní nebo částečně lidští a obestírá je spousta pověr. Ani Ayla netuší, co všechno je vlastně pravda. Žije na pokraji své smečky, přestože je jejím otcem alfa. Ona sama totiž není vítaná, protože jí tvrdí, že je napůl člověk. A tak musí Ayla snášet různá příkoří a jediný, kdo se k ní chová hezky, je její kamarádka Mira a její o čtyři roky starší bratr. Ostatní se k ní jen kvůli jejímu původu chovají příšerně. 

Není tedy divu, že je Ayla trpitelkou, a přesto neskutečnou provokatérkou, která si klidně nechá ublížit, jen aby ukázala, že má v zásobě spoustu provokativních řečí. Ne každý může být osobností této hrdinky nadšený, pokud nemáte v oblibě přespříliš sebejisté dívky, které se ohánějí drsnými slovy a bojují bezhlavě proti všemu, a přitom působí křehce a neustále se kolem nich narážíte na to, jak vlastně trpí a celý svět je k nim zlý. Tím pádem vyznívá charakter trochu černobíle a ani vývoj není příliš povedený, i když v závěru knihy se skutečně mění. 

Postav je z počátku více, ale snadno se mezi nimi vyznáte. Jelikož takřka všichni oplývají nenávistí vůči Ayle, působí také černobílým dojmem. Bohužel charaktery nejdou příliš do hloubky, ale v rámci žánru se to občas stává. Náročnější čtenář nadšený nebude. Najdou se vlci, které si postupem času oblíbíte, ale počkejte si až na chvíle po úvodu. 

Počátek knížky je o něco zdlouhavější. Ayla je v nepřátelském prostředí, stává se z ní otloukánek a ona se všem výzvám staví čelem. Neklesá na mysli, i když je jí to samozřejmě líto. E. Briggs se zřejmě tímto způsobem snaží ve čtenářích vzbudit emoce, uvidíte, zdali se jí to u vás povede. Každopádně všechno se mění, když nastane čas Konvergence, na které vlci získávají svou podobu a také svého doživotního partnera... Drama, které se rozpoutá, otočí Aylynin život vzhůru nohama. 

Ale od těch chvil to začíná být opravdu zajímavé. Všechno je nové, poutavé a nápadité a Ayla odkrývá tajemství, která se dotýkají jí i jejího druhu, ale přesto o nich ve smečkách nikdo nikdy nemluvil. Prostředí je přátelštější, i když se cítí v nebezpečí a ke všemu je poblíž velmi přitažlivý muž... 

Erotikou nabitá vlčí romance, alespoň takhle zní nápis na zadní straně knihy a po skoro tři čtvrtiny knihy si budete říkat, že se vlastně jedná jen o vzrušující chvíle, ale nic erotického. Počkejte si, té vášnivé intimity bude ještě dosti. Ke všemu Ayla musí podstoupit různé zkoušky a výcvik, aby se konečně mohla stát plnohodnotnou vlčicí a najít sama sebe i svou smečku. 

Styl psaní je jednoduchý, čtivý a nepostrádá atmosféru ani emocionální podtext. Pokud jste zvyklí číst erotické knihy, nejspíš vás nepřekvapí ani některé výraznější věty při vášnivých scénách. Příběh je psán v minulém čase v ich-formě z úhlu pohledu Ayly, která je vlastně ještě nedospělá, i když tomu odpovídá spíše chování než slovník. Hanlivé výrazy nejsou časté, ale s ohledem na autenticitu se samozřejmě objevují. 

Závěr je pěkně napínavý a vzrušující. Všechno nabírá na obrátkách, a zatímco čekáte na rozhřešení, tak to nedopadne tak, jak si představuje Ayla a její nová smečka. Naopak nastane zvrat, který naláká k přečtení druhého dílu, tak jen doufat, že nakladatelství Grada – Cosmpolis se vrhne na celou sérii a přeloží ji. 

Třinácté znamení je romantické drama z prostředí vlkodlaků a rozhodně je cílené jen na dospělé čtenářky. Předpokládám, že muži asi nebudou mít zájem si přečíst něco takového, ale dámské publikum určitě zaplesá nad atraktivními vlky i vzrušující milostnou linkou. 

Třináct znamení je rozhodně zajímavý počin, který je vlastně osvěžující, jelikož tohle téma se tu dlouho neobjevilo. Je poměrně nápaditý a čtivý. Já chápu vysoké hodnocení, a knihu bych si byla i užívala, ale protagonistka Ayla je přesně ten typ hrdinky, které já v knížkách nesnáším. Autorka příliš tlačila na emoce, postavy mi přišly povrchní a Ayla tak neskutečně protivná, že jsem nechápala, co na ni ten sexy vlkodlak vlastně vidí. Nepostrádala jen pud sebezáchovy, ale v některých scénách byla vykreslena až hloupě, což mně osobně kazilo dojem z celého čtení. Je to samozřejmě můj osobní problém, takže pokud vám takové postavy nevadí, mohu bez obav Třináct znamení doporučit jako vzrušující romanticko-erotickou četbu.

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.