Recenze: KAŽDÝ NĚKDY UDĚLÁ CHYBU (Kristin Dwyer)

Debut o první lásce


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Slovart - #Booklab
Chci zakoupit tento titul 


Každý někdy udělá chybu je prezentován jako strhující prvotina, která vypráví o silném poutu Ellis a Eastona, o hledání sebe sama i místa ve světě, stejně tak o nových začátcích. Rozhodně se jedná o netradiční čtení, které zaujme zejména young adult čtenáře. 

Vypravování je atypické, jelikož zobrazuje dvě dějové linie. První je přímá, odehrává se v současnosti a ukazuje, jak Ellis tápe. S Eastonem se rozešla a nyní se má dostavit na narozeniny jeho maminky, která s ní vždycky velmi dobře vycházela, chránila ji a prakticky ji pomáhala. Ellis totiž pochází z velmi chudých sociálních poměrů, a zatímco otec je často ve vězení, její matka se někdy celé týdny doma neukáže. Aktérka se tak naučila starat sama o sebe a na štěstí se jí ujala i rodina Albreymových. Ti mají samé kluky a holčičku si Sandra Albreymová hýčká, pomáhá jí a je ráda, že se o ní její kluci starali. Jenže Ellis odjela, musela, a nyní se má vracet. Ten návrat je hořkosladký a spolu s ním se vynořují i vzpomínky... 

Druhá dějová linie právě představuje všechny ty báječné i nostalgické vzpomínky a zabíhá do dob, kdy se Easton a Ellis poprvé setkali. Ukazuje jejich přátelství i chvíle, kdy se do sebe zamilovali a prožili kupříkladu i své poprvé. 

Ob kapitolu tak máte mimo přímého děje vzpomínkový text a pro někoho to může být trochu nepříjemné, protože se mu tím přetrhne nit a hůře se pak sžívá s hrdiny. Jiní to naopak mohou vnímat jako zajímavý efekt, který o to víc zvyšuje napětí. Jelikož Ellis a Easton spolu v budoucnosti nejsou, pátráte prakticky po důvodu jejich rozchodu a doufáte, že se přeci jen dají dohromady, protože je to k sobě táhne. 

Ellis je zvláštní postava. Pochází z drsných podmínek, je proto velmi nejistá, a ačkoliv ji rodina Albreymových přijímá se vším všudy, stydlivá. Má svoje sny, ale stále jako by se držela v pozadí a ničím nevynikala, i když má své kvality. 

Od Eastona čekáte, že to bude hodný chlapec. Alespoň tak o něm mluví celé město a jeho bratři jsou mnohem usměvavější a přátelštější než on. Easton je prostě bad boy, který se spolu s Ellis nebojí dostat do průšvihu, jde si za svým a prostě působí opravdu neodolatelně. 

Šikovné je, že se matka Eastona zná a přátelí s Ellisiným otcem, ale jejich minulosti se autorka tolik nedotknula, což je na jednu stranu škoda. Ani nevysvětluje, kde je Ellisina matka a proč je natolik neschopná postarat se o své dítě. Otec, ačkoliv vypadá, že se o ni snaží starat, tak někdy náhle otočí a spíš se snaží ji sobecky mít u sebe, i když ví, že lépe jí je někde jinde. Takové maličkosti a nezodpovězené otázky mohou v náročnějších čtenářích vyvolat pocit účelovosti. 

Romantická zápletka je podpořená silným přátelstvím a poutem, které je vám tedy zobrazováno prostřednictvím vzpomínek. Tito dva jsou rozhodně každý zcela jiný a možná proto je to k sobě tak moc vábí. Potěší, že nezůstane jen u polibků, ale částečně je dokonce sepsán i milostný akt. Na pomezí young adult – new adult, abych tak pravdu řekla. 

Zatímco z počátku se často naráží na fakt, že tedy Ellis je sama a trpí, což se řeší hodnou část knihy, tak v závěru se rovněž příběh trochu cyklí, a to zas tím způsobem, že se hrdinové odmítají. Vlastně netušíte, co je od sebe tak moc dostalo, protože se k tomu účelově nechtějí vyjádřit. 

Na zpracování je poznat, že se jedná o prvotinu a náročnější čtenář s tím může mít trochu obtíže. Na druhou stranu pro čtenářky young adult je to rozhodně zpestření, zajímavý příběh o lásce dvou zcela odlišných lidí, kteří se i přes předpoklady nekamarádit se zamilují. 

Každý někdy udělá chybu bych doporučila čtenářkám young a new adult, které chtějí číst romantickou oddechovku s náhledem na těžké životní situace a hledání sebe sama. 

Pro mě bylo zpracování trochu nepříjemné. Nemohla jsem se začíst. Měla jsem pocit, že se pořád točím v kruhu a čtu o tom samém. Ellis byla zobrazena jako chudinka, která má těžký život a neustále na to bylo poukazováno až záměrně, takže jsem s ní v polovině knížky už ani nesoucítila. Pak se autorka motala i v poslední třetině, kdy zase účelově prodlužovala. No, musím uznat, že kniha má své klady i zápory. Líbila se mi rodinka Albreymových, ti byli velmi sympatičtí, ale děj byl pro mě trochu stravující a nebylo snadné se s čtením občas popasovat, i když mě bavilo.

1 komentář:


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.