Recenze: 6 DOVEDNOSTÍ PRO ZVLÁDÁNÍ NÁLADY PODLE KTB (M. McKay, M. Davis, P. Fanning)

Průvodce světem nálad a jejich zvládáním


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál
Chci zakoupit tento titul


Nakladatelství Portál vydalo působivou publikaci, která se tedy už podle názvu zabývá možnostmi zvládání nálad podle KTB, tedy kognitivně-behaviorální terapie. Autoři ujišťují, že nástroje skutečně fungují. Ještě nejsem tak daleko, abych vás ujistila, že se mi daří s nimi pracovat na sto procent a že mi skutečně fungují, ale mohu vám titul přiblížit a ujasnit vám informace, které nabízí. Ovšem některé metody jsou mi známé a plně funkční. 

Již v úvodu mnozí ocení, že trio McKay, Davis, Fanning vědí, o čem hovoří. V případě, že jej vám psychologie blízká, s nimi budete rázem na jedné vlně a předpokládám, že stejně jako já budete automaticky přikyvovat a zjišťovat, že jsou to sice fakta, ale možná vás nenapadla nebo vám unikala. 

Matthew McKay Ph.D: je profesorem na Wrightově institutu v Berkeley. Napsal mnoho knih a specializuje se především na kognitivně-hehaviorální terapii depresí a úzkostí. Martha Davis Ph.D: kdysi působila takřka třicet let jako psycholožka na psychiatrickém oddělení Kaiserova stálého lékařského centra v kalifornské Santa Claře. Poskytovala párovou, skupinou i individuální psychoterapii. Převážně je spoluautorkou řady knih. Patrick Fanning, žurnalista, specializující se na oblast duševního zdraví. Sám Fanning je spoluautorem a autorem dvanácti publikací. 

Život je těžký. (Str. 9)

Tak začíná kniha. Nic nelakuje na růžovo, ukazuje řízná fakta a hlavně nástroje, které vám mají a mohou pomoci. V úvodním textu se dozvíte, že KTB vám může pomoci se zvládáním problematického hněvu, perfekcionismu, nízkého sebevědomí, pocitů provinilosti i prokrastinací. V začátku jste informováni, že publikace vysvětluje základní nástroje a techniky KBT. které lze ihned začít používat a mohou vám ulevit od emocionálních bolestí. Chcete-li hlubší náhled na KTB, určitě doporučuji vyhledat příslušné tituly, protože v tomto případě opravdu stačí základy a je to jen vhodné, protože je knížka pak srozumitelná i pro široké publikum. 

Hlavních kapitol je šest a těm, kteří mají přečtené třeba publikace Brouci v hlavě nebo různé tituly o zvládání úzkostí, budou velmi blízké a pochopitelné. 
  • Automatické myšlenky
  • Zúžené myšlení
  • Spouštěče
  • Relaxace
  • Kontrola obav
  • Mobilizace

Některá fakta a metody jsou těm, kteří se potýkají s úzkostmi a pracují s KTB, známých. Některé návody znáte, jiné jsou s obměnou či poznáte nové funkční instrukce. 

Samozřejmě nic není zadarmo a tak je potřeba nejen s knihou pracovat, ale hlavně pracovat s vlastními myšlenkami. Objevovat sám sebe, vyhodnocovat, vnímat svoje vlastní spouštěče a podle příkazů s nimi pracovat. Není to jednoduchá cesta, ale rozhodně jste na té správné. Někteří ocení zejména možnosti relaxačních metod, kterých není nikdy dost. Autoři se zaměřují brániční dýchání, progresivní svalovou a zkrácenou svalovou relaxaci a další. 

Některé kapitoly se přímo zajímají o úzkosti a práci s nimi. Uvádí možnosti a pomáhají vytvořit si seznamy vlastních obav, jejich seřazení dle závažnosti, hodnocení úzkostí a zkrátka nahlížet na vlastní pocity trochu svrchu, aby jimi člověk nebyl tolik zasažen. 

Asi nejpodstatnější kategorií, kterou v běžných publikacích řešících úzkostí, nenajdete. Jedná se právě o Mobilizaci, která se tedy týká aktivit. Zaznamenávání, hodnocení, plánování, zvolení  nových činností tedy koníčků, ale i povinností. Je potřeba vnímat také, jak moc vás těší dané konání, atd.  Na závěr je skrze QR kód možné stáhnout si u nakladatelství Portál pracovní listy, což je velice příjemný bonus. 

Jak se dočtete v závěru, jedná se o publikaci, která vám pomůže změnit způsob, jakým reagujete na různorodé situace. Jedná se tedy změnu zajetých vzorců, které je potřeba upravit. To není nic nového, ale opět knížka přináší nové informace, které jsou pro širokou veřejnost a pomáhají s nepříjemnými pocity, s těžšími až úzkostnými náladami. Pravda, takových knih je více a v případě, že je máte načtené a pracujete podle nich se v této nenaučíte tolik nového, jak byste si možná představovali. Ale v případě, že teprve začínáte, je to rozhodně velice vhodným příspěvkem vaší knihovničky i vaší mysli. 

Já jsem si v počátku neuvědomila, že se vlastně jedná o publikaci, která pomáhá s úzkostmi. Šikovné je, že se nezaměřuje přímo na ně, protože takových knížek mám opravdu hodně a mám načteno, nebylo to pro mě úplně nové a hodně jsem autorům rozuměla. Líbil se mi jejich přístup a naučili mě nejen něco nového a podnětného, ale i mi připomněli fakta, která jsem upozadila. I když se tedy nejednalo o knížku, která by mě přímo ohromila informacemi, tak byla velice příjemným čtením a připomenutím KTB, které skutečně pomáhá. Mohu jen doporučit. 






Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.