2. den: Devět plánovaných knih

Projekt: Deset knižních dní




No, vybrat si ze svého dlouhého seznamu devět knih, na které se těším nejvíc, bylo znovu tak těžké. Některé ty knihy na mě čekají už celou věčnost, na jiné zas téměř zoufale čekám já.

Začínám si říkat, že autorka projektu Deset knižních dní je trochu trpitelka a ráda se asi mučí, protože těch knih je takové neuvěřitelné množství. A já nechci ani jednu, která mě očekává a na kterou se těším, nijak znevýhodňovat nebo naopak vyzdvihovat, protože třeba mě potom ta, které dám přednost zklame a ta, kterou si nechám mezi posledními v seznamu mě zas naopak vynese do výšin. 

Ale podařilo se mi sepsat seznam. Většina z vás má nejspíš tyto knihy už přečtené, protože nejde povětšinou o ty, které teprve vyjdou, ale které už vyšly a já se k nim pomalu prokousávám svým tempem. A vždycky mi do toho skočí nějaká novinka, která mě zrovna zaujme. 

Jak už tu několikrát naznačila Wish, tak nemám ráda seznamy a přiznám se, že vlastně tak trochu sabotuju i ten svůj vlastní. Ale není to nějak přímá ignorace, spíš se vždy nadchnu pro něco, co mě najednou osloví a musím si to přečíst, zatímco na mě z knihovničky nevěřícně kouká ta, pro kterou jsem měla sáhnout...

A tak, i když se na tyto knihy těším a chci si je přečíst dlouho, obávám se, že před nimi je ještě dlouhý seznam těch, které si přečtu, aniž o nich prozatím vím nebo dokonce nejsou ještě ani vydané. :o)) Knihy v tomto článku jsou řazené podle abecedy. ,o)



1. Asylum - Madelaine Roux

Nakladatelství: Jota

Anotace: 
Mezi minulostí a současností se mohou odehrávat (h)různé příběhy. Kniha plná obrazů, které jste možná již spatřili ve svých nočních můrách.
Dan Crawford tráví léto v přípravce pro nadané studenty v New Hampshire College. Starý dům, bývalý ústav pro nepříčetné a nesvéprávné zločince, skrývá mnohá tajemství. Dan se svými přáteli Abby a Jordanem prozkoumávají temná zákoutí pochmurného domu, postupně je přepadají noční můry a dohánějí nevysvětlitelné události, mysteriózní zprávy a fotografie.
Brzy zjišťují, že ne náhodou všichni tři tráví prázdniny právě na tomto místě. Ústav totiž v sobě ukrývá klíč k velmi temné minulosti, která přátele spojuje. A jistá tajemství se derou na povrch.




2. Démonolog - Andrew Pyper

Nakladatelství: Jota

Anotace: 
Profesor David Ullman patří k předním světovým autoritám v oboru literatury zabývající se démony, specializuje se na klasickou poemu Johna Miltona Ztracený ráj. Přitom je ateista a ke svému oboru přistupuje pouze jako k výplodu lidské představivosti. Když do jeho pracovny přijde záhadná Hubená žena, vyzve ho k cestě do Benátek a dosvědčení existence „jevu“, odmítne ji. Žena mu nicméně zanechá na stole letenky a benátskou adresu. Večer Davidovi oznámí jeho manželka, že od něj odchází. David se impulzivně rozhodne využít příležitosti a vzít svou dvanáctiletou dceru do Benátek. Dceru v poslední době sužují stejné záchvaty melancholie, jaké dlouhodobě trápí i Davida. Ale cesta do Benátek má nečekané následky.




3. Líbali jsme se - David Levithan

Nakladatelství: CooBoo

Anotace: 
Bestsellerový autor David Levithan napsal příběh založený na skutečné události – Harry a Craig, dva sedmnáctiletí kluci, se zúčastnili líbacího maratonu, aby překonali Guinnessův rekord a zároveň upozornili na předsudky panující ve společnosti. Dehydratovaní a nevyspalí se snaží překonat rekord a jejich úsilí se stává ohniskem, kolem kterého se točí příběh dalších dospívajících kluků, již hledají svoji vlastní identitu, lásku, řeší rodinné problémy – a hlavně touží objevit své místo v tomto světě. Levithan umně splétá nitky jejich příběhu do jednoho velkého o dospívání a hledání vlastní identity, zkrátka tom, jaké to dnes je být mladý kluk na kluky. David Levithan je autorem mnoha oceňovaných románů. Českým čtenářům je známý především svým románem Den co den. Dále pak knihami Nick a Norah: až do ochraptění a Dash & Lily – Kniha přání, které napsal společně s Rachel Cohnovou.



4. Omyl - Elle Kennedy

Nakladatelství: Baronet

Anotace: 
John Logan může mít kteroukoli holku si zamane. Pro hvězdu univerzitního hokejového týmu je život jeden velký večírek. Za jeho sexy úsměvy a okouzlujícím šarmem se ale skrývá stále rostoucí zoufalství, že se po promoci dostane do slepé uličky. Rychlovka s Grace Iversovou měla jen na okamžik rozptýlit jeho chmurné myšlenky. Poté co ji ale od sebe kvůli jednomu hloupému omylu odehnal, je Logan odhodlaný obětovat poslední ročník vysoké, poslední rok své svobody, aby ji přesvědčil, že by mu měla dát druhou šanci. Grace se po letních prázdninách vrací zpátky na Briarovu univerzitu, starší, moudřejší, a bez myšlenek na toho arogantního hokejistu, kterému málem věnovala své panenství. Už není ta uťápnutá chudinka, jako když se setkali poprvé. Jestli Logan očekává, že se za ním připlazí a bude žadonit o pozornost jako jiné holky, tak se vážně plete. A že ji chce zpátky? To se tedy bude muset pořádně snažit...



5. Pravidla moštárny - John Irving

Nakladatelství: Odeon

Anotace: 
Uprostřed jabloňových sadů v úrodné krajině státu Maine leží podivný svět, v němž začíná odysea Homera Wellse. Po několika traumatizujících zkušenostech u adoptivních rodičů se stane natrvalo součástí sirotčince v St. Clouds a jako nejstarší chovanec se učí mladým i starším ženám pomáhat od jejich starostí. Jeho učitelem je zakladatel sirotčince Wilbur Larch, lékař, který vede své soukromé křížové tažení proti zlu, často v rozporu se zákonem. Sledujeme Homerův příběh, jeho snahu stát se užitečným, učednické období v sirotčinci, dospělá léta v moštárně, prazvláštní vztah k manželce jeho nejlepšího přítele, neustálé odchody i návraty.



6. Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti - Ransom Riggs

Nakladatelství: Jota

Anotace: 
To vše čeká na odhalení v knize Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, nezapomenutelném románu, kde děj a děsivé fotografie přináší jedinečný čtenářský zážitek. Náš příběh začíná strašnou rodinnou tragédií, která přivede šestnáctiletého Jacoba k cestě na vzdálený ostrov u břehů Walesu, kde objevuje rozpadající se trosky sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti. Když Jacob bloumá jeho opuštěnými ložnicemi a chodbami, ukazuje se postupně, že děti slečny Peregrinové byly víc než podivné. Byly možná nebezpečné. Možná byly na opuštěném ostrově drženy v jakési karanténě z velmi dobrých důvodů. A nějak – i když to zní jako něco nemožného – jsou možná stále naživu.
Fantasy doprovázená strašidelnými starými dobovými fotografiemi, při které běží mráz po zádech. Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti zaujme dospělé, teenagery a všechny, kdo mají rádi temná dobrodružství.
Kniha, která vzbudila ještě před vydáním ohromný rozruch. V ohnivé aukci na filmová práva zvítězil 20th Century Fox. A teď krouží kolem excelentní Tim Burton, který by se měl ujmout natáčení.



7. Talon: Zkouška věrnosti - Julie Kagawa

Nakladatelství: Fragment

Anotace: 
Před dávnými lety byli draci na pokraji vyhynutí. Legendární drakobijci z Řádu sv. Jiří je téměř vyhubili. Ti, kteří přežili, se skrývali v lidské podobě. Jejich počet pomalu rostl a moc sílila. Uběhla staletí a draci se připravují na okamžik, kdy lidem ukážou, kdo je skutečným pánem světa... Sledovat, začlenit se, splynout. Přesně to má za úkol dračí dívka Ember. Má za sebou základní výcvik a dokáže na sebe vzít lidskou podobu. Její budoucnost je předem naplánovaná: má poslouchat, nevyčnívat z řady a slepě plnit rozkazy. To vše pod taktovkou supertajné a nesmlouvavé dračí organizace s názvem Talon.



8. Tlukot křídel smrti - Paul Hoffman

Nakladatelství: Knižní klub

Anotace: 
Závěrečná část bestsellerové trilogie, navazující na Levou ruku Boží (Knižní klub, 2009) a Čtyři poslední věci (Knižní klub, 2011). Od okamžiku, kdy Cale zjistil, že jeho brutální vojenský výcvik má posloužit jedinému účelu - zničení největšího omylu Božího, tedy samotného lidstva -, pronásleduje ho tentýž muž, který z něj učinil Anděla smrti: papež vykupitel Bosco. Den zúčtování se blíží. Touha po pomstě Cala přivede zpátky ke svatyni vykupitelů - a k poslední konfrontaci s osobou, kterou na celém světě nejvíc nenávidí… 



9. Tři kamarádi - Erich Maria Remarque

Nakladatelství: Ikar

Anotace: 
Robby, Otto a Gottfried se stali přáteli na život a na smrt během první světové války. Jako demobilizovaní vojáci neměli v poválečném rozvráceném a vyhladovělém Německu život o mnoho lehčí. Kamarádství jim však pomáhá obstát v boji o holé živobytí a dokážou se postarat i o dívku jednoho z nich, když ztratí zaměstnání a těžce onemocní. Kamarádství je to jediné, čemu dobrému je válka a bezvýchodnost po návratu z ní naučila, a právě kamarádství a láska muže k ženě, opravdová láska bez frází a patosu, obyčejná, silná, ohrožená nepřízní osudu je to, pro co stojí za to žít.

2 komentáře:

  1. NA Pravidla moštárny už se taky chystám, strašně dlouho. Irvinga mám hrozně ráda a přitom jsem nečetla jeho asi nejznámější knihu, jsem prostě tragéd :D

    OdpovědětVymazat
  2. Já od něj prozatím nečetla nic, ale ta kniha má velmi dobré hodnocení a každý ji chválí, tak bych ji chtěla zkusit. :o)

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.