2. den – Devět plánovaných knih

Při psaní druhého článku projektu Deset knižních dní jsem měla překvapivě dilema. Přemýšlela jsem totiž, jak ho uchopit. Mám tady zmiňovat recenzní výtisky, devět posledních knih na mém čtecím seznamu, knížky, které mě zaujaly a mám je v dispozici (minimálně v knihovně), nebo snad devět titulů z mých vlastních nepřečtených knížek, případně ty, jejichž vydání se v tomhle roce chystá?

No jak vidíte, variant bylo celkem dost a nejspíš by se ještě nějaké další našly. Nakonec jsem se rozhodla to prostě neřešit a uvést ty tituly, které mě momentálně lákají nejvíc bez ohledu na to, do jaké z výše zmíněné kategorie spadají. Moje čtecí plány se dost často mění, nikdy žádné seznamy nedodržuji na sto procent, ale kdybych si teď měla zvolit devět knih, byly by to tyhle (opět řazeno podle abecedy):




1. BĚSI, CO MĚ SUŽUJÍ

(Patrick Declerck)

„Běsi“ jste u nás na webu mohli vidět nedávno. Přesněji v přírůstkovém článku s recenzními výtisky z Knihcentra, kde jsem objasňovala, proč jsem si vybrala zrovna tuhle knížku. Už název napovídá, že by mohlo jít o duševní rýpání. A světe div se, ono jde o psychoanalýzu autorovy rodiny i jeho samotného. A podle toho, co jsem si přečetla při prvním prolistování, tady budou postižení asi úplně všichni. :D Já myslím, že není potřeba nic víc dodávat. Ostatně jestli jste četli první část Deset skvělých knih, nemůže vás tady nejspíš už nic překvapit. :))


2. DOPISY ZE ZÁHROBÍ

(Catie Dolan-Leach)

Připravovaná podzimní novinka, která mi v edičním plánu nakladatelství Host okamžitě padla do oka. Stačí se podívat jen na tu obálku. :) Navíc všichni víme, že Host vydává zajímavé a neotřelé příběhy, takže doufám, že zpracování tohohle bude přesně takové. Sestry dvojčata, z nichž jedna dostává zprávy od té druhé, dávno zesnulé... údajně zesnulé. Ne zrovna čítankoví rodiče, nezdravé rodinné vazby a samozřejmě pořádná dávka tajemství. To vše na pozadí krachujících vinic. Na román se můžeme těšit v listopadu, i když to vypadá, že se nakonec bude jmenovat Sestry až za hrob. Tak uvidíme, v jaké podobě se jí ve finále dočkáme.


3. JAK NA PASIVNÍ AGRESI

(Radka Gottwaldová)
Čas od času zabrousím do naučné literatury, abych se dozvěděla zase něco nového. Vlastně bych jí docela ráda věnovala víc času, ale zatím mě válcuje beletrie. Možná byste ani neřekli, kolik je pasivní agrese kolem nás. V každodenním životě. A vytváříme ji i my sami a často si to ani neuvědomujeme. Jak na pasivní agresi je prakticky knížka pro každého. Pro toho, kdo má problém se s podobným chováním vyrovnat a správně na něj reagovat, tak i pro toho, kdo je jeho strůjcem a není mu tak úplně jedno, jak se chová k ostatním. Nejspíš budete po přečtení překvapeni, jak moc jste ve skutečně pasivně agresivní, ačkoliv se považujete za mírumilovné beránky. Mně je už teď jasný, že tam budu. :D No, ona ta sebereflexe je potřeba. :) 


4. KDE DNU

(Anna Bolavá)
Volné pokračování Do tmy, o které jsme básnila v prvním článku Deset skvělých knihTentokrát s detektivním nádechem, protože hned na začátku příběhu je objevena mrtvola jedné z postav, se kterou jste se mohli seznámit už předešlé knížce. Takže stejné městečko, nové postavy a staronové křivdy? Jsem zvědavá, nakolik je tenhle román provázaný s tím předchozím. Šílenství a odlišnost se autorce podařilo vystihnout bezvadně. Nechám se překvapit, jak se popasovala s napětím. :)


5. LOUTKÁŘ

(Jostein Gaarder)

Pátá knížka vypadá oproti těm ostatním nevinně. Ale jenom zdánlivě. Hlavní hrdina je tam osamělý, že chodí na pohřby cizích lidí a navozuje si tak pocit, že je součástí rodiny. Tohle byl celkem velký risk. Hodnocení až na výjimky zrovna neoplývá superlativy. Asi jsem tentokrát dala na tu menšinu. Od Gaardera jsem ještě nic nečetla. Opěvovaný Sofiin svět mě minul, takže vůbec nevím, do čeho jdu. Kromě vědomí, že je román prokládaný lingvistickými bonusy. Počítám s tím, že to nebude o zvratech. Tohle bude poklidná plavba a nejspíš hodně smutná. 

6. NA KONCI SAMOTY

(Benedict Wells)
Řekni mi, co čteš a já ti povím, jaký jsi... Ano, opět téma samoty. Vlastně ano i ne. Zároveň by to měl být velký milostný příběh. Tahle knížka vyšla nedávno a už je na ni všude možně plno kladných hodnocení. V minulém roce získala Cenu Evropské unie za Literaturu. Stejně jako Loutkář je i ona z produkce nakladatelství Plus, takže ve mně klíčí naděje, že by opravdu mohla stát za to. 



7. SOCIOPAT OD VEDLE

(Martha Stoutová)
Ač se to nemusí zdát, takhle naučná literatura bude děsivou četbou. Pro některé z nás totiž může obsahovat šokující odhalení. Podle výzkumů je sociopatem každý pětadvacátý člověk. Může to být kdokoliv z vašeho okolí, kdokoliv z vaší rodiny. Můžete to být i vy sami. Máte dost odvahy na odhalení pravdy? :) Právě kvůli absenci strachu (ne však proto, že by byli stateční), pocitu studu či viny jsou tito lidé bez svědomí často ve vrcholových funkcích... 

8. ŠÍLENÁ

(Chloe Esposito)
Já vím... Já vím... Vy mě asi ukamenujete. :D Ale nebojte se, už se řítíme do finále. Tahle knížka bude navzdory názvu odlehčenější. Alespoň si to myslím. :) Znovu tu máme sestry dvojčata, které se více méně nenávidí, ale které po letech spojí nevyhnutelnost a plán zosnovaný jednou z nich. To vše okořeněné dávkou erotiky. Tak snad se u toho budu bavit. :) 

9. VŠICHNI JSME NĚJAK VADNÍ

(Matthew Norman)
A je to tady! Dočkali jste se. :) Na závěr dnešního výběru si dáme dílo, které už svým názvem demonstruje, že jsem jednou z nich a nemá smysl se pokoušet mě měnit. :) Hlavní hrdina tak trochu smolař a záhadná potetovaná dívka. Anotace je zajímavá a přestože zavání klišé, rozhodla jsem se knížce dát šanci i z toho důvodu, že ji napsal chlap. Nechci se dotknout autorek a rozjíždět diskuzi o genderových stereotypech, ale opravdu doufám ve střízlivější zpracování. A jestli to tak nebude, dám to autorovi sežrat v recenzi. :D 
ANOTACE


A to je pro dnešek vše. Já doufám, že i přes specifický výběr jste narazili aspoň na jeden titul, který vás zaujal. :) Četli jste některý? Nebo se na nějaký chystáte? Napište mi do komentářů klidně i vašich devět plánovaných knih, ať si rozšířím obzory. Nechám to na vás. :)


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.