Recenze: NEBEZPEČNÉ ZNÁMOSTI (Choderlos De Laclos)

Démant literatury! 


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Leda
Chci zakoupit titul!


Nové vydání knihy Nebezpečné známosti u nakladatelství Leda je okouzlující díky své naprosto fantastické a nádherné knižní obálce, která je jemná a důmyslná zároveň. V edici Démanty literatury vyšlo již několik titulů, z nichž jsem vám představovala počiny sester Brönteových - Na Větrné hůrce a Jana Eyrová.

Řekla bych, že Choderlos De Laclos je nedoceněným autorem, který mezi známějšími a méně kontroverzními autory zkrátka zapadl. Což je neskutečná škoda, protože jeho talent ztvárnit bravurně zvrácenosti a intriky ocení čtenáři v jakékoliv době. 


Po otevření knihy, po pročtení pasáží Upozornění pro čtenáře a Předmluva vydavatele, jsem zjistila, že se vlastně nejedná o klasický román, ale vše je čtenáři přednášeno skrze autentické dopisy. Román samotný se dělí na dvě části. 

Toto dílo, lépe řečeno sbírka, kterou veřejnost shledá možná přespříliš objemnou, obsahuje jen nepatrný zlomek z dopisů představujících celou korespondenci, ze které byly vyňaty. (Str. 9)

Styl psaní vám nakrásně přiblíží danou dobu a přesvědčí vás o hodnotě klasiky, stejně jako kniha samotná. Skrze působivé dopisy poznáte mnohé. Až překvapivě se začítáte do románu, který je řízen prolínajícími se a střídajícími se korespondence ústředních postav, ke kterým se postupně dostávají další. V ich-formě se později dočítáte více úhlů pohledů prostřednictvím dopisů a příběh se zdárně rozšiřuje. Samotný styl psaní je květnatý, emotivní a pestrý. Takového stylu se v běžných románech už jen tak nedočtete. 

Titul je obsáhlejší, než byste zřejmě čekali. V některých částech je rozvláčnější, než by bylo vhodné. Pokud jste do textu zainteresování, může vám to ztížit dynamiku, ale jinak vám zřejmě tento fakt nikterak vadit při čtení nebude. Je fakt, že kniha přes originální prezentaci formou korespondence má spád a dokáže vás snadno a rychle strhnout svým příběhem. 

V prvních chvílích se prostřednictvím dopisu seznamujete s ústřední postavou Cecilií Volangesovou, která píše své kamarádce Sofii Carnayové. Sotva se vrátila z kláštera a začíná se sžívat s novým životem. Mezi další dopisovatelku patří Markýza De Merteuil, píšící hrdinovi Vikomtovi De Valmont. Tyto postavy jsou nejpodstatnější a díky nim se rozplétá hra plná intrik, zářné lásky, podlosti a zvrácenosti. Skutečným nebezpečím je právě cit, milostné touhy a něžné hry.

Charaktery jsou silně propracované a dokáží vás naprosto překvapit. Nikdo totiž není takový, jakým se na první pohled zdá. Autor precizně poukázal na hloubku lidské duše, ze které vykřesal chtíč a hráčský rozmar. S postavami budete jejich příběhy prožívat a měnit názory, jak se o nich postupem času dozvídáte více a více... Není nic lidštějšího, než skutečné emoce vnesené do výstižného a kvalitního díla. 

Vrstevnatý děj se odehrává v 18. století ve Francii. Nejspíš budete překvapení, jak odvážný román Choderlos De Laclos dokázal v dané době sepsat. I já jsem byla v mnohých chvílích víc než překvapená! Dochází vám, že prostřednictvím dopisů vám autor předkládá střípky mozaiky, kterou složíte dohromady až v závěru. Je až neskutečné, jak pouhými dopisy dokázal rozehrát mistrnou hru plnou citů a intrik. Něco takového jsem ještě nečetla... Některé šokující zvraty byly tak lidské, tak plné emocí a osobností samotných hrdinů, až bylo tak snadné uvěřit, že se možná kdysi něco podobného skutečně odehrálo.

Nuže, závěrečná část byla naprosto fantastická. Hltáte stránky a toužíte po rozhřešení, protože o tohle skutečně je. Musím uznat, že na mě ta hra proti lidskosti dolehla plnou tíhou a byla jsem z některých zvratů hodně naměkko. Choderlos De Laclos si mě získal na plné čáře a vím, že i vám vyrazí dech touto mistrnou hrou na lidskost! 

Věděli jste, že Nebezpečné známosti byli zfilmované? Zřejmě to pro vás není žádným překvapením. Já jsem filmovou verzi neviděla, tak nemohu soudit, ale předpokládám, že filmové ztvárnění nedokáže obsáhnout to, čím svou knihu obdařil autor... 


Knižní obálka nového vydání u nakladatelství Leda je prostě nádherná. Tak sladká a přitom nebezpečná ve všech těch zákrutách. Něžná a plná emocí, zatímco pod povrchem vře skutečný příběh. Je to zřejmě nejkrásnější a nejjemnější verze, která na českém literárním trhu vyšla a já jsem nadšená, že ji mohu vlastnit a především, že jsem si mohla přečíst dílo, které mě tak silně ovlivnilo! 


Anotace: 
Slavný román Nebezpečné známosti francouzského spisovatele Choderlose de Laclose (1741–1803) už víc než dvě století strhuje čtenáře příběhem rafinovaně předstírané lásky, jež je pouze vypočítavou a krutou hrou. Dva hlavní aktéři, markýza de Merteuil a vikomt de Valmont rozdmýchávají milostné city svých obětí, které ze msty nebo pro zábavu vtahují do svých nemilosrdných hrátek. Kořením příběhu jsou jejich neuvěřitelně vykalkulované spletité strategie, aristokratický cynismus, ale i velmi trefná analýza matoucích citů, které nakonec zničí i oba konspirátory lásky.
Jeden z nejčtenějších světových románů stále láká k filmovému zpracování. Po Vadimově adaptaci s Jeanne Moreau a Gérardem Philipem natočil Miloš Forman film Valmont, mírně komediální interpretaci s Annette Bening a Colinem Firthem v hlavních rolích. Snad netřeba dodávat, že se film setkal s obrovským úspěchem.

Nakladatelství: Leda
Rok vydání: 2019
Žánr: Literatura světová
Edice: Démanty literatury
Počet stran: 456
Vazba: pevná

3 komentáře:

  1. znám film, ale upřímně řečeno jsem nevěděla, že kniha je psaná formou dopisů...to musí být literárně velmi náročné, klobouk dolů před spisovatelem. Já četla dopisy Van Gogha přátelům, četlo se to krásně, bylo to srdečné, citové...ale byly to skutečné dopisy, a žádný děj tam nebyl potřeba. :)
    www.libenanovakova.cz

    OdpovědětVymazat
  2. O filmovom stvárnení som už čo-to počula, ale veľmi ma zaujalo, akou formou je kniha napísaná (autentické listy), tak sa na ňu určite bližšie pozriem :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se na film teprve chystám. Obvykle se mi líbí víc knižní zpracování, než filmové, tak uvidíme. Tohle bylo skvělé. :)

      Vymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.