Recenze: MĚSTO Z KOSTÍ (Cassandra Clare)

Úvod do neuvěřitelného světa lovců stínů! 

Legendy nelžou. V naší každodenní realitě se skrývá další svět. Je to bájný svět lovců stínů. 

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Slovart - #Booklab
Chci zakoupit tento titul!


Kdo by neznal autorku Cassandru Clare a její ságy Nástroje smrti? U Slovart - #Booklab vychází nové vydání a jako první se mi dostalo pod ruku Město z kostí. S lovci stínů jsem měla tu čest v trilogii Temné lsti ze ságy o lovcích stínů. Young adult fantasy schované v románech Paní půlnoci a Pán stínů je ještě navíc obohacené o Kodex lovce stínů a ten už je naprostý #musthave pro fanoušky. 


V ich-formě minulého času se před vámi rozevírá originální a neotřelý svět plný nebezpečí. Vyprávění z úhlu pohledu Clary Frayové se dělí na delší kapitoly. Celá kniha je objemnější s ohledem na zdlouhavější vypravěčský styl, na který si někteří čtenáři budou muset nejprve zvyknout. Jiným naopak přijde hned atraktivní a snadno k němu přilnou. Román je členěný na tři části: Sestup do temnot, Snadný je sestup, Sestup vábí. Už názvy vám napovídají, že tento výlet do nitra stínů nebude žádná legrace, ale pořádně akční a emotivní dobrodružství. 

Clary Frayová je běžná dívka, která nijak nevybočuje. Má talent pro kreslení. Má nejlepšího kamaráda Simona, který za ní jako ocásek putuje všude. A je spíše plachá, během příběhu vyjukaná ze všeho nového, protože, co si budeme povídat, svět, do kterého náhle spadne je opravdu neskutečný a vyděšený a nejistý by byl každý. 

Simon je vtipný společník. Takový, který je vhodný i do nepohody a ještě si s ním dobrodružství opravdu užijete. 

Poprvé se setkáváme s Jacem, který je pro sérii stěžejní postavou jako lovec stínů. Je opravdu zvláštní. Především pokud netušíte, co je vlastně zač. O lidech mluví jako o civilech a ačkoliv je chrání, v lásce je zrovna nemá. Je však oddaný svému poslání lovce stínů a patří mezi nejlepší. Skrývá různorodá tajemství. Často štěká ironické až cynické poznámky na kohokoliv, kdo se vedle něj jen objeví, a pro ránu v případě boje nejde daleko. 

Ústřední postavy jsou vykreslené velmi dobře. Charaktery odpovídají danému žánru a dokážou vás nadchnout pro prožité dobrodružství s nimi. Vedlejší protagonisté jsou samozřejmě o něco méně výrazní, ale nepostrádají osobitost. Nejlepší na nich je, že opravdu mají dialogy či hlášky, které vás pobaví. Humor beru jako plus v tomto případě, jinak by vše působilo až přílišně nostalgickým až depresivním dojmem. 

Dějová linie, ačkoliv obsahuje spousty zajímavých a nepředpokládaných zvratů, postupuje díky stylu psaní spíše volnějším dojmem. Akčních scén si však užijete také dostatečně a mimo to zkrátka objevujete velmi originální a propracovaný svět. Autorka neponechala nic náhodě a opravdu lovce stínů promyslela do samotného detailu, což postupem času vidíte nejen na této sérii, ale i jejím pokračováním Temné lsti a především právě Kodexu lovce stínů. I ten si můžete vzít k ruce, protože vám mnohé ozřejmí i při čtení. Avšak to není potřeba, protože všechna tajemství a pro vás nová fakta se postupem čtení série dovídáte. 

Prostředí je spíše takové komornější a chladnější. Surová realita se sráží na pomezí fantasy a vytváří tak naprosto neodolatelné mystické místo plné tajemství a nebezpečí. Nesetkáte se totiž jen s lovci stínů, ale samozřejmě také s démony, upíry, čaroději a dalšími, kteří vás vyvedou z omylu o tom, že čtete nějaké obyčejné fantasy. Momenty překvapení jsou naprosto báječné a dokáží vás šokovat. Autorka vás potěší zcela neobvyklými informacemi, rozjímá nad nimi a opravdu vám dokazuje, že pro ni její svět skutečně existuje. Jakmile se začtete, začne existovat také pro vás. 

První díl série je spíše takovým skokem do hluboké temné vody, ze které se vynoříte s pocitem, že jste prožili něco neskutečného. Všechno je pro vás nové a každou chvíli jste ohromení. Pachtíte se s Clare a Jacem kamkoliv, ať už je to hrůznější a doufáte, že autorčina fantazie má nějaký strop. Pokud mohu říct, tak zřejmě nemá a o to skvělejší tento hutný fantasy výlet je. Tato fantasy totiž vyznívá jakoby byla spletená z různých fantasy světů a obohacená o dávku originality. 

Náročnější čtenáře young adult fantasy uklidní, že se nejedná o bezduchou povídačku. Něco navíc titul má. Zvláštní styl psaní, ozvláštněný děj o spousty složitých dějových smyček a samozřejmě i vznikající přátelství vás si vás snadno omotá kolem prstu. Pokud máte zájem o romantiku, tak i něco málo ya romance si můžete užít. Ovšem nejedná se o hlavní prvek, spíše doplňující část dobrodružného a akčního příběhu. 

Závěrečná scéna nejednomu čtenáři vyrazí dech. Samozřejmě poslední část příběhu byla nejakčnější a nejpodmanivější. Nešlo se odtrhnout, že? No, o to více se budete těšit na druhý díl! 

Román bych doporučila všem, kteří o lovcích stínů slyšeli a téma je zaujalo. Jste-li fanoušek fantasy young adult a chcete něco opravdu neobvyklého a plné stínů, pak po Městě z kostí sáhněte!

Co jste si mohli povšimnout, tak #Booklab vydává nové vydání se zcela novou a velmi působivou knižní obálkou. Brožovaná vazba se celá proměnlivě leskne, což je teda opravdu skvělé, protože to dokresluje celý ten podmanivý svět, jež Cassandra Clare vykreslila. Já jsem byla celá pryč už z prvních obálek série Temné lsti a jsem moc ráda, že sága Nástroje smrti jsou v obdobném stylu, protože to je opravdu něco! 

Co na Město z kostí říká Chensie? Kdysi jsem příběh už četla a nevyhovoval mi styl psaní. Díky tomu, že jsem si přečetla díky #Booklab - Slovart knihy Paní Půlnoci a Pán stínů včetně Kodexu lovců stínů jsem se na re-reading těšila. Nepřekvapilo mě, že tentokrát se mi to líbilo mnohem víc. Už sice nejsem cílová čtenářka, takže bych ocenila spíše dospělou verzi než ya, ale i přesto má námět hodně co nabídnout. Tentokrát už jsem věděla do čeho jdu a fakt jsem si to užila, hlavně tedy závěrečné pasáže. Clary a Jace jsou vážně něco, ale víc se těším i na další hrdiny! Navíc ten humor je příjemný. Některým postřehům jsem se fakt zasmála. 

Anotace: 
Když se patnáctiletá Clary Frayová vydá do newyorského klubu Pandemonium, vůbec netuší, že se stane svědkyní vraždy, kterou navíc spáchají tři teenageři se zvláštním tetováním na těle a podivnými zbraněmi v rukou. Mrtvé tělo pak jednoduše zmizí. Nejde jen tak zavolat policii, když jsou vrahové pro všechny ostatní neviditelní a na místě činu nezbyla ani kapka krve, která by napověděla, že tu zemřel člověk. A byl to vůbec člověk? Zde se Clary poprvé setká s Lovci stínů, bojovníky, kteří mají chránit svět před démony. Během čtyřiadvaceti hodin je Clary vtažena do jejich světa, její matka totiž zmizí a na samotnou Clary zaútočí démon. Proč by se ale démoni zajímali o obyčejné lidi, jako je Clary a její matka? A jak je možné, že má Clary najednou „vnitřní zrak“? To by rádi věděli i Lovci stínů… Zábavné, odvážné a neotřelé fantasy od Cassandry Clareové slibuje svým čtenářům strhující čtení, s nímž nebudou chtít přestat.

Nakladatelství: Slovart
Rok vydání: 2019
Žánr: Fantasy, Young adult
Ze série: Nástroje smrti (1)
Počet stran: 410
Vazba: brožovaná


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.